• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dokobg - специалист
Значи нява да има проблем да се използва такъв светодиод за габаритни светлени които да лъжат, че са къси. Въпросът е само топлоотвеждането от фара.
Какъв е външният най-голям диаметър на разпоеният светодиод, и какво ще бъде цената на 10W драйвер ?
edemy2001 - специалист
dokobg написа:
Значи нява да има проблем да се използва такъв светодиод за габаритни светлени които да лъжат, че са къси. Въпросът е само топлоотвеждането от фара.
Какъв е външният най-голям диаметър на разпоеният светодиод, и какво ще бъде цената на 10W драйвер ?
Най-големия диаметър, без изводите е 8 мм. Светодиода е 3 ватов. Не знам до колко ще може да замени късите светлини - трябва да се пробва! За драйвера - утре след обяд в сайта ще има.
lov - майстор
Мощни светодиоди се предлагат и без подложката. На по мощните в место контактна термо паста се ползва специално термо лепило. Не е шега работа охлаждането. Имал съм случай и то добре стана така диода да се разпои от прегряването преди да изгори.
edemy2001 - специалист
lov написа:
Мощни светодиоди се предлагат и без подложката. На по мощните в место контактна термо паста се ползва специално термо лепило. Не е шега работа охлаждането. Имал съм случай и то добре стана така диода да се разпои от прегряването преди да изгори.
Принципно си прав! Просто ме попитаха за отпояване - отговорих... :)
dokobg - специалист
Да разбирам ли, че без охлаждаща пластина при сила на тока непревишаваща номиналната се нагрява до около 200 С градуса ?
dokobg написа:
Да разбирам ли, че без охлаждаща пластина при сила на тока не превишаваща номиналната се нагрява до около 200 С градуса ?
Не знам до колко градуса се нагряват без радиатор но е сигурно, че всички светодиоди без светодиодните ленти се нуждаят от подходящ охлаждащ радиатор.
Преди 4 години когато си взех първия 10 ватов светодиод го монтирах на много малък радиатор.Когато температурата взе да се покачва по моя преценка над 100 градуса той взе да премигва.Тогава разбрах каква е работата и постепенно взех да увеличавам площта на използваните радиатори докато постигна желания резултат и нормална работна температура!
lov - майстор
dokobg написа:
Да разбирам ли, че без охлаждаща пластина при сила на тока непревишаваща номиналната се нагрява до около 200 С градуса ?
В характеристиките на диодите има заложен параметър максимална работна температура. Не ми се рови сега че нямам време но е доста под 100 гр. И за лентите и при тях си има яко греене така че не е за пренебрегване. Всъщност сега седнах на компа за да отморя малко защото в момента приключвам едно LED осветление в къщи. Даже тая вечер може и да се похваля ако са ми станали снимките че се наложи да снимам с камера с чупен дисплей.
edemy2001 - специалист
Следващия експеримент! Все още не съм му измислил място у дома, но резултата е добър. Това е с 10 W LED:
Прикачен файл:
DSCN0986a.jpg
Прикачен файл:
DSCN0985a.jpg
Прикачен файл:
DSCN0984a.jpg
Ето и нещо от мен.Използвах този светодиод http://shopping.windsolarhydroenergy.eu ... 00-lm.html
Изображение

Изображение

Изображение

Резултата е повече от задоволителен.Помещението не е голямо но светлината е маалко по-силна от 75 ватова крушка.
При смяна на всички крушки с нажежаеми жички в едно жилище с новото поколение ЛЕД крушки (лампи) ще намали сметките си за ток с до 80%
velsi - Почетен майстор
vankokz написа:
...ще намали сметките си за ток с до 80%
Сметките за осветление обаче...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: