Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stiv1961 - майстор
Аз отдолу слагам една тавичка и от време на време обмазвам мат"риала с една специална четка :)
Илчо Илиев - майстор
При мен няма как да се сложи тавичка...все пак там гори огън,но аз преди поливах месото с масло/олио,но си е друго като си запази естествените сокове и мазнина...
сравнявахме печено пиле на газов грил, който се върти бавно , като твоя, и пиле пекано на моя грил,,,разликата е огромна, на моя става и опушено, но определено е много по-сочно....
Оборотите не са проблем да се намалят, проблема е ,че все по-рядко ползваме грила.....
stiv1961 - майстор
Илчо Илиев написа:
При мен няма как да се сложи тавичка...все пак там гори огън,но аз преди поливах месото с масло/олио,но си е друго като си запази естествените сокове и мазнина...
сравнявахме печено пиле на газов грил, който се върти бавно , като твоя, и пиле пекано на моя грил,,,разликата е огромна, на моя става и опушено, но определено е много по-сочно....
Оборотите не са проблем да се намалят, проблема е ,че все по-рядко ползваме грила.....
Мдааа, шиша е хромникелов а отива да ръждясва :-D Дано дойдат по- добри времена :?
markov_75 - специалист
Илчо Илиев написа:
Данчо(ако не бъркам),хубаво барбекю си направил и няма никакъв проблем да си сложиш грил..
Аз бих сложил грила в средата на пеща,но не така- http://www.vbox7.com/play:ad58f3c3( надявам се Даката да няма нищо против), а на обратно, като на задната стена се прави отвор в който ще влиза предната част на шиша,а в предната част на пеща,на пода, се прави отвор в който се слага една вилка(чатал) от арматура, за да легне шиша...
Височината на която трябва да е шиша е 25-30 см,а при пекане регулираш огъня в зависимост от месото...дали е заек или пиле или парче свинско...като огъня е встрани от шиша, под шиша има много малко жар или никак,че много се пали..
Задвижването е добре да е с мотор от чистачки,че е на 12 В....В една друга тема бях писал как е направен моя грил,но ако те интересува моята идея и нещо не ти е ясно, ще обеснявам...
Наистина се казвам Данчо,но мисля че ме бъркаш с зайцевъда Йордан Марков от Бургас,имаме еднакви имена и фамилия.Благодаря за подробната информация,ще ми е много полезна.Но май ще по-добре да сложа шиша в предната част с една тава под него,а в задната част да горят дървата.Но не знам дали огъня няма да напича много месото дето ще се върти,огнището ми 47см в дълбочина?А за задвижване смятам да използвам моторчето от грила на старата ми фурна.Сега като знам необходимата височина на шиша се заемам с направата му,като е готово ще пусна и снимки.Между другото,Илчо,мариноваш ли зайците преди печенето и ако не е тайна с какво?Вчера направих един заек на пържоли и ги метнах на газова плоча,но марината им бе само лимонов сок и соев сос за два часа,но май стана малко сухи.
stiv1961 - майстор
По- горе писах, че не огъня пече месото а жарта. Като разпалиш хубава жар издърпваш дървата встрани и гледаш сеир :)
Илчо Илиев - майстор
Дака, аз имах точно теб в предвид,а не Й. Марков от с.Рудник,а ти също гледаш зайци ,но това една друга тема...
Ся, ти си направи грила както си решил,но аз написах как аз бих го направил,а това е мнение от доста опит...
Заека не го мариновам, коля/размразявам , осолявам и на грила, най-много да го намажеш с олио, да направи по-добра коричка...
Преди си играех да ги шпиковам с бекон и чесън, да ги поливам с мазнина/олио,но ...после ме домързя и да ти кажа...няма голяма разлика...
Доста пилета съм опекъл и тях само ги осолявам,но не е проблем да пробваш с марината...аз бих ползвал-1част мазнина-олио/1ч. соев сос/1ч, вино/бира,/1глава чесън, 4-5 листа даф. лист...
Пражолки заешки доста сме пекали,но и тях не съм ги мариновал,а само сол и чер пипер,обаче, не съм пробвал на жар,а само на ел скара и грил тиган...та не знам на жар дали няма да изсъхнат..

П.П. Като тоя, моя грил бях правил и в "туристически" вариант, само,че там се прави стойка от арматура, напалва се огън и се слага върху жарта,а въртенето...зависи, ако има възможност с ток от акумулатора,а ако не...на ръка, но тогава шиша се прави с дръжка,а на стойката има планка, която задържа шиша да не се върти свободно....
markov_75 - специалист
Илчо Илиев написа:
Дака, аз имах точно теб в предвид,а не Й. Марков от с.Рудник,а ти също гледаш зайци ,но това една друга тема...
Ся, ти си направи грила както си решил,но аз написах как аз бих го направил,а това е мнение от доста опит...
Заека не го мариновам, коля/размразявам , осолявам и на грила, най-много да го намажеш с олио, да направи по-добра коричка...
Преди си играех да ги шпиковам с бекон и чесън, да ги поливам с мазнина/олио,но ...после ме домързя и да ти кажа...няма голяма разлика...
Доста пилета съм опекъл и тях само ги осолявам,но не е проблем да пробваш с марината...аз бих ползвал-1част мазнина-олио/1ч. соев сос/1ч, вино/бира,/1глава чесън, 4-5 листа даф. лист...
Пражолки заешки доста сме пекали,но и тях не съм ги мариновал,а само сол и чер пипер,обаче, не съм пробвал на жар,а само на ел скара и грил тиган...та не знам на жар дали няма да изсъхнат..

П.П. Като тоя, моя грил бях правил и в "туристически" вариант, само,че там се прави стойка от арматура, напалва се огън и се слага върху жарта,а въртенето...зависи, ако има възможност с ток от акумулатора,а ако не...на ръка, но тогава шиша се прави с дръжка,а на стойката има планка, която задържа шиша да не се върти свободно....
Извинявай,не знаех че ме знаеш от някъде,реших че пак ме вземат за него.А грила ще го пробвам и по твоя метод,че опушването и то си има плюсове.
markov_75 - специалист
Здравейте!Не ми остана време да направя барбекюто за което питах в темата със задвижване,но ето какво сътворих с моторчето което бе предвидено за камината.А заека стана страхотен :supz:

Прикачен файл

Снимки0089.jpg

Прикачен файл

Снимки0090.jpg
bmb_roman - напреднал
В момента и аз работя по едно Барбекю.

Прикачен файл

P5280808.JPG
P5280808.JPG (81.17 KиБ) Видяна 9105 пъти
bmb_roman - напреднал
не съм много вещ с качването на снимки,но дано да се получи

Прикачен файл

P5300822.JPG
P5300822.JPG (81.2 KиБ) Видяна 9104 пъти

Прикачен файл

P5300821.JPG
P5300821.JPG (79.93 KиБ) Видяна 9104 пъти

Прикачен файл

P5300821.JPG
P5300821.JPG (79.93 KиБ) Видяна 9104 пъти

Тема "Съвет за едно барбекю" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: