Аз отдолу слагам една тавичка и от време на време обмазвам мат"риала с една специална четка 

Илчо Илиев написа:При мен няма как да се сложи тавичка...все пак там гори огън,но аз преди поливах месото с масло/олио,но си е друго като си запази естествените сокове и мазнина...Мдааа, шиша е хромникелов а отива да ръждясва
сравнявахме печено пиле на газов грил, който се върти бавно , като твоя, и пиле пекано на моя грил,,,разликата е огромна, на моя става и опушено, но определено е много по-сочно....
Оборотите не са проблем да се намалят, проблема е ,че все по-рядко ползваме грила.....
Илчо Илиев написа:Данчо(ако не бъркам),хубаво барбекю си направил и няма никакъв проблем да си сложиш грил..Наистина се казвам Данчо,но мисля че ме бъркаш с зайцевъда Йордан Марков от Бургас,имаме еднакви имена и фамилия.Благодаря за подробната информация,ще ми е много полезна.Но май ще по-добре да сложа шиша в предната част с една тава под него,а в задната част да горят дървата.Но не знам дали огъня няма да напича много месото дето ще се върти,огнището ми 47см в дълбочина?А за задвижване смятам да използвам моторчето от грила на старата ми фурна.Сега като знам необходимата височина на шиша се заемам с направата му,като е готово ще пусна и снимки.Между другото,Илчо,мариноваш ли зайците преди печенето и ако не е тайна с какво?Вчера направих един заек на пържоли и ги метнах на газова плоча,но марината им бе само лимонов сок и соев сос за два часа,но май стана малко сухи.
Аз бих сложил грила в средата на пеща,но не така- http://www.vbox7.com/play:ad58f3c3( надявам се Даката да няма нищо против), а на обратно, като на задната стена се прави отвор в който ще влиза предната част на шиша,а в предната част на пеща,на пода, се прави отвор в който се слага една вилка(чатал) от арматура, за да легне шиша...
Височината на която трябва да е шиша е 25-30 см,а при пекане регулираш огъня в зависимост от месото...дали е заек или пиле или парче свинско...като огъня е встрани от шиша, под шиша има много малко жар или никак,че много се пали..
Задвижването е добре да е с мотор от чистачки,че е на 12 В....В една друга тема бях писал как е направен моя грил,но ако те интересува моята идея и нещо не ти е ясно, ще обеснявам...
Илчо Илиев написа:Дака, аз имах точно теб в предвид,а не Й. Марков от с.Рудник,а ти също гледаш зайци ,но това една друга тема...Извинявай,не знаех че ме знаеш от някъде,реших че пак ме вземат за него.А грила ще го пробвам и по твоя метод,че опушването и то си има плюсове.
Ся, ти си направи грила както си решил,но аз написах как аз бих го направил,а това е мнение от доста опит...
Заека не го мариновам, коля/размразявам , осолявам и на грила, най-много да го намажеш с олио, да направи по-добра коричка...
Преди си играех да ги шпиковам с бекон и чесън, да ги поливам с мазнина/олио,но ...после ме домързя и да ти кажа...няма голяма разлика...
Доста пилета съм опекъл и тях само ги осолявам,но не е проблем да пробваш с марината...аз бих ползвал-1част мазнина-олио/1ч. соев сос/1ч, вино/бира,/1глава чесън, 4-5 листа даф. лист...
Пражолки заешки доста сме пекали,но и тях не съм ги мариновал,а само сол и чер пипер,обаче, не съм пробвал на жар,а само на ел скара и грил тиган...та не знам на жар дали няма да изсъхнат..
П.П. Като тоя, моя грил бях правил и в "туристически" вариант, само,че там се прави стойка от арматура, напалва се огън и се слага върху жарта,а въртенето...зависи, ако има възможност с ток от акумулатора,а ако не...на ръка, но тогава шиша се прави с дръжка,а на стойката има планка, която задържа шиша да не се върти свободно....
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: