• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nakatasan - специалист
Здравейте, оказа се, че тези на вилата са малки и размера им не ми хареса. Единия беше червен от ръжда, другия бял от сребърния феролит. Като цяло имат нужда от освежаване. Автентични и стари, но малки. Затова си купих нови най-големите като размер, които се предлагат. Цвят черен. Днес след работа се позаиграх и сътворих това:
Изображение
Фасунгата е от модела, на който двете части се фиксират с винт. Оказа се, че този модел пасва идеално на отвора на ламарината на фенера. С 2 винта фиксирах фасунгата. За сега се отказвам от захранване на 12 в, защото не намирам евтино захранване. Всички ми са скъпи китайски боклуци, ама безбожно скъпи.
Остава само да му трасирам кабела и да го свържа, монтаж на стойката (която все още не съм я купил). И ако не изгърми нещо, се радвам на фешън осветление на терасата.
Поздрави
velsi - Почетен майстор
Не е зле, но да беше използвал черна фасунга?! :?
nakatasan - специалист
velsi написа:
Не е зле, но да беше използвал черна фасунга?! :?
Черна керамична фасунга до колкото зная няма. За такива работи държа да е керамична, за да носи на бой.
А то не пречи да я вапцам малко, защото малко става контраст. Аз и самия фенер ще го боядисам със златен феролит.

Чудя се от къде да прекарам кабела. Дали да пробивам корпуса някъде, или да пробивам капачката за наливане.
PCL82 - майстор
Двете колонки от ляво и дясно са пересовани от ламарина и вътре са кухи. Можеш да пробиеш една дупка близо до резервоара и една горе при покривчето и кабелът да мине вътре. Понеже ламарината е тънка и може да среже изолацията задължително обработвай ръбовете с пила и слагай допълнителен шлаух при преминаването. С някакъв конус закрепен на бормашина можеш леко да развалцоваш ръбовете на отвора.

След като кабелът излезе от колонката близо до резервоара пробиваш дупка в резервоара и закарваш края във фасунгата. Някъде там или горе при покривчето предвиди винтче за зануляване/заземяване за защитния проводник.

Но както те посъветва колегата по-горе по-просто е фасунгата да е закрепена горе на покривчето и кабелът да влезе по най-къс път.

В резервоарчето напр. на капачката можеш да изведеш ключе за включване (бутон, ЦК или с въженце).

Щом ще виси можеш пък отдолу на резервоара да я направиш с PIR датчик или фото реле.
nakatasan - специалист
PCL82 написа:

...Някъде там или горе при покривчето предвиди винтче за зануляване/заземяване за защитния проводник.
Но както те посъветва колегата по-горе по-просто е фасунгата да е закрепена горе на покривчето и кабелът да влезе по най-къс път.
В резервоарчето напр. на капачката можеш да изведеш ключе за включване (бутон, ЦК или с въженце).
Щом ще виси можеш пък отдолу на резервоара да я направиш с PIR датчик или фото реле.
Това за зануляването съм си го мислил, но има една подробност. Всички контакти в апартамента са с 2 кабела, 0 и фаза. Трети няма, а и не зная от къде да го взема и да зануля/заземя корпуса на фенера. Сигурността е на първо място. Напрежение ще взема от най-удобния за целта контакт в стаятя. Самия контакт, основно се ползва за захранване на компютър или зарядно за телефон. Включването на една 60 ватова крушка, предполагам изобщо няма да натовари системата. Кабелите ще ги скрия в перваза, не ми се занимава да къртя стени от бетон.
Аз всеки ден няма да правя фенери, искам да са красиви и да ми харесват, а не гледам да ми е най-лесно, защото има готови, които са на цена като този само изисква да бъде свързано към ел мрежата. Това е прекалено тривиално за мен и затова наблягам на индивидуалността.
Аз съм си купил контактен ключ, който смятам да разположа на стената вътре в стаята.
Идеята за PIR датчик или фото реле е оригинална и ми харесва, но не зная какво е PIR датчик и фото реле. За фоторелето само зная, че се задейства при движение на човек, лампата светва. Като зяло тези компоненти са много видове и за моя случай не зная кое ще е удачен вариант. затова се спрях на обикновен ключ за осветително тяло.
PCL82 - майстор
Предполагам контактите ти са занулени (има връзка между нулата и защитните пластини). Тогава взимаш един шуко щепсел и кабел швпс 3х0,75мм2. Даже има щепсели с ключ със сигнална лампа. Пускаш си кабела до фенера и жълто-зеленият проводник го свързваш на корпус. Т.е. контактът и щепселът ти раделят комбиниранатата защитна и работна нула на инсталацията на една защитна и една работна. Ако искаш да свържеш кабела на фенера директно към контакта това е по сложно и отговорно.
nakatasan - специалист
Смятах, от самите кабели, които се включват към щепсела на стената да пусна още 2 кабела към контактния ключ и от него към осветителното тяло.
nakatasan - специалист
Ето това се получи след като монтирах фенера и свързах.
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Електрически фенер от вeтроупорен фенер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: