• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Илчо Илиев - майстор
Навремето се ползваха верижни/лопаткови каналокопатели, навесени на Владимирец...
През далечната 87-ма , когато бях в казармата, копахме канал за телефонен кабел- Ботевград-Правец..
Там майтапа беше пълен, искаха 110см дълбочина,а мека пръст имаше доста рядко, предимно е пясъчник или камънаци и голяма част от трасето минава през гора или храсталаци и за да е шоуто пълно...имаше бол змии....
Та , на равните и възможни за копане терени пуснаха такъв каналокопател...става бързо и лесно,но ако има камъни...до там.
Идеята ми е,че за полагане на силов кабел, би трябвало да е на поне 50-70см, за да не се засегне при мелиоративни дейности в района,а то като ще е с този , първия каналокопател, на 30 см, с права лопата се копае без проблем...
За това питах за какво друго може да се ползва...тоя дисковия,а иначе, този от клипа на bulhomes2 си е риголвач и върши добра работа...
hidrazin - майстор
Чл. 372. (1) При изпълнение на кабелни линии непосредствено в земята кабелите се полагат на дъното на изкопа, ако по него няма камъни или строителни отпадъци, които може да ги наранят. При опасност от нараняване се разстила подложка с дебелина 0,10 m от пясък или пресята пръст.

(2) Върху кабелите се насипва пласт от пясък или пресята пръст (която се трамбова) с дебелина 0,35 m и върху насипа се поставя предупредителна лента (ленти) от подходяща синтетична материя.

(3) Допуска се вместо предупредителна лента нареждането на плътни тухли (блокчета от газобетон , плочи и др.) в подходяща конфигурация върху пласт от пясък или пресята пръст с дебелина 0,10 m.

(5) Кабелният изкоп се дозасипва с чиста пръст, която се трамбова на пластове по 15 - 20 cm, след което се възстановява съответното външно покритие.

Чл. 373. (1) В населени места под тротоари или терени, където не се движат превозни средства, кабелите се полагат на дълбочина:

1. за напрежение до 1000 V - 0,7 m;

(2) Допуска се полагане на кабели до 35 kV на дълбочина 0,5 m в участък с дължина до 5 m при влизане в сгради или пресичане с подземни съоръжения при условие, че кабелите са защитени от механични повреди.

(3) Под уличните платна или терени, по които се движат транспортни средства, кабелите се полагат на дълбочина най-малко 1,0 m. Допуска се при необходимост кабелите да се положат на по-малка дълбочина, като се осигури механичната им защита.

Чл. 386. (1) При пресичане на улици и пътища от всякакъв вид кабелите се полагат през цялата зона в тръби, кабелни канални системи, тунели или колектори.
:partyman:
blue_g - специалист
Клипчето и технологията са супер, но при мен ситуацията е следната.
На пролет ще идват от енергото да ми вкарват тока. Минаха проучвания, избрано е местоположението на стълба и т.н. Пичовете имат ангажимент да сложат стълб и тяхното ел. табло. До стълба, който е на границите на имота ми, аз имам ангажимент да дойда. В празният ми парцел имам само една барака за инструменти и напробет ще сложа една голяма каравана. Смятам тока да го докарам в бараката за инструменти където ще монтирам малко табло с предпазителите. Заявение ток е е 6kW. Разстоянието ми от стълба до бараката по права линия е около 40м. Допълнително ще правя и градина с капково поливане и машинката би ми влязла в употреба, пък и на съседи ще услужвам. Та, за това питах за евтино и лесно изпълнение.
По отношение на законовата рамка, в частните имоти не съм много сигурен как точно влиза кабела, но при моите съседи масово влизат въздушно, към чашките които са на къщите. Но аз все още нямам постройка.
Ще търся варианти, а и ще се посъветвам с местните юнаци от енергото.
Благодаря за препратките и съветите :)
hidrazin - майстор
Ами то зависи какво мислиш да правиш за напред и какво решение търсиш. Мисля че въздушно ще ти излезе по-евтино. Междустълбието е около 25-30 метра обикновено. Може да е по-голямо или по-малко. Ако слагаш кабел не би трябвало да цепиш направо през двора а покрай оградата за да не се налага после да местиш кабела. Все пак не знам какво ти е разположението в двора. Подземният кабел по принцип е по-скъп от този за въздушно окачване.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Каналокопач" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: