Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lov - майстор
Хидрата ви обясни че с гадаене и баене не става. Трябва да се знае какво е имало точно. И дори със ненго не съм съгласен относно процедурата със содата каустик. наистина ако са остатъци от петролни продукти осапуняването върши работа. Само че когато се разтваря содата за сапун тя отделя топлина и е по разумно да се ползва такава на кристали а не течна. И когато предварително вътре е налята гореща вода с добавянето на содата температурата ще се повиши допълнително което ще ускори процеса.
При нас примерно се намирват такива съдове в които е съхранявана полиестерна смола. То имаше и други химикали ама кат затвориха фабриките това е май единственото. Та за тях пък най лесно става като се добави малко втвърдител и после смолата се изчисти механично. Тя не прави здрава връзка със съда и лесно се отлепя. Пък и като е за поливане вообще не пречи.
hidrazin - майстор
teo_5f написа:
... най-вероятно е втвърден дизел (нафта) пробвай с ацетон но не знам бидона дали няма и той да се разяде ...
Бая ме развесели. Ще има да се смея поне няколко дена. Нито има втвърдена нафта, нито пък ацетона ще разяде бидоня. Гледам пишеш Раднево? Знаеш ли колко нафта съм изгорил от рудниците? Тая за онези "малките" багерчета. :lol:
За осапунването да. Отделя се топлина, макар и не толкова. Твърдата сода каустик (на люспи) пък въобще няма да реагира. Може да се измие на малки порции. Така загряването ще се разпределя по голяма площ и няма нищо да му стане на бидоня.
Ама хайде първо да пробва, пък после ще му мислим - като има някакви резултати.
:partyman:
bdimov - специалист
Добре де... стана ми интересно и цъкнах да видя, какви са цените на тези бидончета. Ами като гледам има оферти за по 70-80 лева за 1000 литров чист бидон втора употреба. За тези пари лично според мен не си струва загубеното време и средства за проби, разтворители, пароструйки и т.н. :)
gogo7777 - майстор
На бидона или на палето няма ли написано какво е съдържал съда....С основата няма да стане освен ако не се потдържа активна и гореща продължително време в концентрация поне 60-65 процента, което е трудоемко и ОПАСНО. А и не се знае дали въобще може да разствори мизерията...
Поливай пиперо и не му се плаши... :)
schuldiner - майстор
gogo7777 написа:
На бидона или на палето няма ли написано какво е съдържал съда....
И аз това исках да попитам.
Направо ви се чудя на смелостта да купувате съд със следи от непозната химия! Тоя, дето е премахнал стикерите или е идиот, или е искал да скрие нещо, но и в двата случая прави контейнера неизползваем за поливане, поне за мен.
Само за пример - купувал съм контейнер с утайка от пречистването на продукцията на Антибиотик-Разград - сега е резервоар за нафта. За поливане беше от рибено масло (много подобно на описаното, но дали е това). Ами ако ги бях разменил? Ами ако беше от пестициди? Ами ако... За стотина лева в такъв цирк да се вкарвате!
s_toshkov - специалист
bdimov написа:
Добре де... стана ми интересно и цъкнах да видя, какви са цените на тези бидончета. Ами като гледам има оферти за по 70-80 лева за 1000 литров чист бидон втора употреба. За тези пари лично според мен не си струва загубеното време и средства за проби, разтворители, пароструйки и т.н. :)

къде ги намери тези оферти ???

аз реални оферти открих по 160-170 лв втроа употреба неизмити , като този моя , но бяха от ароматизатори !!!така смърдеше това чудо....

нови започват от 300-350 лв и са тънки като найлон
Илчо Илиев - майстор
Такива ''бидони'' ползваме у фабриката, носят в тях лак, който е на водна основа и се мият лесно ,но...алчните управници им искат по 120-140 лв,а и както ''силно '' работим....не знам дали има на склад.
Имах мерак да си взема 2-3 такива за поливане,но цената не ми хареса..
Като ровя из обявите съм срещал доста обяви за такива ''бидони'',но или са скъпи(120-150лв), или са ползвани за нещо което не позволява използване за поливане(перилни препарати, масла, химии),но са 70-80лв, срещал съм и по 100 лв,но са на майната си и ......
Няма как да има стикер с какво е бил пълен този ''бидон'', понеже това едва ли е първото му ползване, остава проба на какво ще реагира мизерията и гадаене..
colyo - специалист
При нас ползваме такива контейнери с какво ли не. Най-оборотни са от инхибиторите (предимно гъсти маслообразни течности) и се продават на много по-атрактивни от гореспоменатите цени, но сме много маймуни и много трудно се дореждаме до бидони. Инхибиторските бидони се чистят много добре с пара (вкарваме маркуч с 160 градусова пара и го оставяме 1-2 часа, след което е чистичък като бебешко дупе) и след това се ползват за поливане. Ако изпадне бидон от миещи препарати става война кой ще го вземе.
bdimov - специалист
s_toshkov написа:
bdimov написа:

къде ги намери тези оферти ???

аз реални оферти открих по 160-170 лв втроа употреба неизмити , като този моя , но бяха от ароматизатори !!!така смърдеше това чудо....

нови започват от 300-350 лв и са тънки като найлон
Първата обява, която ми "изплю" чичо Гугъл като напишеш "бидони 1000 литра" . Има и още доста обяви от къде ли не. Защо не се поразровиш, може да изпадне нещо готово за употреба на подобни цени ( вчера преди на напиша поста като търсих имаше и за посочените пари 70-80 лева )

http://prodavalnik.com/ads/?q=%D0%B1%D0 ... D0%BD+1000

Цените тръгват в продавалника от 70 до 200 лева за бидонче :)

Тема "С какво и как да почистя бидон от смола (боя , масло )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: