Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Gadnyara - специалист
+1.
Още в началото на темата бях решил да им напиша нещо подобно, но хората се забавляват от положените усилия и се отказах.
Освен това, уточнено е, че има стандартен капак (на кофата), т.е. авторът на темата е наясно с крайния резултат от Пелтиетата.
И явно знае как е най-удачно да си разхожда полевите напитки... с придружаващ лед или хладилни елементи.
Моята плажна хл. чанта също е с приставка с Пелтие (~60W), но тази й част е ползвана веднъж...разочароващо.
lov - майстор
Това е напълно достатъчни все пак няма да я метна на слънцето. Но сега по ниска от 12,4 не можа да свали при условие че всичко сложено вътре беше охладено. Заложи както писах на марката. Имах една руска която се държеше доста по добре. А и я държах в един тунел дето със сигурност нямаше и 20 градуса. Мислех утре да им бая ама снощи преживях наводнението и всичко ми беше под водата. На всичкото отгоре изстинах от газенето във водата . Сега ни предупредиха за нова прогноза че може да се повтори снощния ад, и сме на бойна нога с комшиите.
lov - майстор
Днеска не се стърпях и я отворих. Оказа се и че елемента не е в ред. Единия ъгъл в место да охлажда грее. Няма и надписи за да установя какъв е бил. И вобще цялата направия под всякаква критика. Кабела за захранване от запалката толкова тънък че напрежението пада на 9.4 V а тока на 3.24. От трафчето тока ми е 4.4А но при избушил елемент. Лошото е че няма с какво да го сменя. След потопа всичко ми е наводнено и вероятно елементите дето ги имах са заминали на боклука. И сега трябва да си поръчвам нови.
Иначе поне една умна работа са направили. В блокчето алуминий на термомоста към чантата са монтирали терморегулатор за режим на затопляне.
lov - майстор
fox_vt не знам какво си постигнал като температури но нали ме хапе кучето реших да гоня максимума. Добавих на съществуващия радиатор в средата още две парчета ребра и смених вентилатора с OD12025 от компютърно захранване и зачаках да видя резултата. Да, да ама не. Оказва се че на тези вентилатори дебита не им стига не може да падне под 18 градуса при външна 27.И дифузьор си играх да слагам за по добро обдухване но язък за труда.
Върнах стария и нещата си дойдоха на мястото. Шуми яко ама охлажда с малко по добре от преди заради допълнителния радиатор.
Та ако не си довършил проекта слагай някакъв от процесор и яка вентилация.
fox_vt - майстор
Това за топлия радиатор ли?Там вента е компютърен и работи много тихо но съм добавил резистор за да работи на 14,4 волта бордно напрежение от колата.Мисля първоначално да не слагам вент на студения радиатор да видя дали няма да се получи естествена циркулация,като във старите хладилници с горна камера.Кофтито е че от бързане да я сглобя преди да замина за гърция,спрасках от невнимание пелтието,и си поръчах ново но малко по мощно.После пък ми се разстопи буксата за включване в запалката точно преди да замина и я зарязах тука.Сега пък няма с какво да я захраня у дома за да я тествам какви температури държи.Освен да смъкна захранването от компа и да пробвам с него макар че най добре е да е на поне 14 волта за да видя пълния потенциал.
lov - майстор
Да за топлия радиатор говоря. Вентилатора с който пробвах е по голям и по мощен от твоя. Относно 12 волта за вентилатора да не те притесняват. Те носят и повече а и в дългия кабел за нисковолтовото захранване си има достатъчен пад. Освен ако не си решил да си я возиш на седалката до теб. :-D За вътре освен ако не мислиш да обръщаш и на затопляне не ти трябва. На дъното ми дава винаги по ниска температура мерено с термометър. А се получава голям конденз и ако сложиш ще замине. На руската дето я имах се бяха изхитрили с дълга ос на вентилатора въртяха и долната перка. И като заговорихме за конденза предвиди дренажен отвор на термомоста дето остава в капака. На тая са се сетили и са оставили и си изтича по малко.
pansim - майстор
В крайна сметка, каква разлика се получи между външна и вътрешна температура?
При мен е точно така един вентилатор с дълга ос върти двете перки.
lov - майстор
Хайде да ти отговоря в неделя. Защото ще я ползвам от утре активно,тогава ще се прибера. Май има значение дали е празна чантата или не. По големия свободен обем също лъже. Може да съм се заблудил но ще видим след теста.Преди да сложа допълнителните радиатори разликата беше 17-18 градуса.
pansim - майстор
ОК.
Ще ми бъде интересно. Моята съм я тествал с непрекъсната работа една седмица с мрежово захранване 12 волта. Повече от 18 градуса не даде разлика.
Това на морето на Лозенец преди някоя годинка... :partyman:
lov - майстор
С компютърния вентилатор дето се отказах от него и 10 градуса не можа да направи след 2 часа работа. А сина преди години се беше заиграл по темата за влагоабсорбатори с такива елементи и като си идва направо ми каза да слагам някакъв от процесор и че иска яко обдухване иначе нямало да стане. Утре я пълня с охладени продукти от магазина и поемам та ще видим.
Иначе или китайчетата ни прoбутва някакви боклуци щото предполагам си гледал характеристиките на елемента. http://www.soselectronic.hu/a_info/reso ... -12706.pdf А по него всичко трябва да стане макар че имаме неизвестно загубите на самата чанта. А и по бумажките на тая чанта мисля че им даваха повече от 20 градуса. Малко ме съмнява да пишат чак такива отявлени глупости.

Тема "термо-електрическа чанта - доработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: