Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
al4o - специалист
Е стига де веднага с рогите. :evil: Постарал се човека да качи снимки и го отказвате от диалог веднага :? Това е имал с това го е направил. :cool:
piron45 - майстор
Колега alantion, не се засягай, никой не е искал да те обиди. Мен ме интересува конкретно концепцията, защо ползваш стиропор, каква е оптималната температура за сушене, има ли значение силата на въздушния поток и такива работи.
Идеята ми допада щото ми се подмята един пакет с 5см стиропор, но пък ако не е задължително мога да скалъпя кутия и от ПДЧ или пък OSB.
ПП. Сушилнята само зимата ли може да се ползва ?
egomen66 - майстор
Адмирации за колегата . И най вече за снимките .Идва лятото , и затова ви пускам препратка за сушилня на полеви условия , без енергия. :yawinkle: http://econ.bg/%D0%98%D0%BD%D0%BE%D0%B2 ... at.12.html
resistbody - майстор
piron45 написа:
Колега alantion, не се засягай, никой не е искал да те обиди. Мен ме интересува конкретно концепцията, защо ползваш стиропор, каква е оптималната температура за сушене, има ли значение силата на въздушния поток и такива работи.
Идеята ми допада щото ми се подмята един пакет с 5см стиропор, но пък ако не е задължително мога да скалъпя кутия и от ПДЧ или пък OSB.
Позволявам си да отговоря от името на колегата, надявам се да не се разсърди.
Оптималната температура за сушене 10-14(15макс)градуса целзий, скорост на въздуха 0.1м/с, относителна влажност на въздуха 75-85%, 2-3 пресования
Това е накратко... кутията за сушене на колегата като гледам може само от късна есен до ранна пролет да се използва.
Сушилнята показана от колегата egomen66 е съвсем друг тип и не е ясно какви продукти ще се получат ;)
Iliev Labs - специалист
Една такава малка, няма ли да стане в хладилник?
Колко време ще трябва за килограм наденица?
alantion - специалист
[quote="pipilica"]Хе Хе, не виждаш ли че те бъзика, искал бил мостра от луканка.
Я верно сподели малко рецепти.
А тоя вентилатор колко време дуа ветър, дай и малко подробности къде стои машината, колко време на ден работи перката и други подобни.[/quo

След накачане на "материала",се затваря с капака и се включва вентилатора и се изчаква 5-6 дни.Прави се оглед за твърдост и ако не е достигната желаната ,то се продължава още някой ден. (вентилатора работи денонощно ).
Мястото се подбира да е или на таван или в мазе,за да не дразни докато "УЗРЕЕ"
alantion - специалист
kolev_k написа:
Благодарим че даде нагледни съвети как да си сглобим кутия от стиропор :-D Такава кутия се прави от фибран и се лепи се с Ц200.За 1-ви път виждам да се дупчи стиропор с дрелка :lol:А капака вместо да се чанчиш да го режеш,залепи 2 плоскости-едната с външния размер,другата с вътрешния.
Благодаря за съвета! Има много варианти,в зависимост от предпочитания откъм материал,размери и т.н. Моето желание беше да споделя идеята!
alantion - специалист
piron45 написа:
Да разбира се ,че ще се появи някой ,да опонира с нещо,но аз не се засягам. Аз давам моя идея,а всеки би я доразвил за себе си (А ЗАЩО НЕ И ДА Я ПУБЛИКУВА ,за да я видят всички)

Ползвам стиропор,защото е много евтин като материал ,а и има свойство да задържа определена температура по-различна от външната , лек и удобен за преместване.
Предимството на тази "СУШИЛНЯ" Е ,че може да се ползва ЦЕЛОГОДИШНО(не се влияе от сезонни температури на околната среда. Ефекта се постига от ОХЛАЖДАНЕТО ,чрез обдухване от вентилатора. Желателно е вентилатора да не е по-слаб от 22 вата (може и повече,или 2 броя по 13 вата)
alantion - специалист
resistbody написа:
piron45 написа:
Позволявам си да отговоря от името на колегата, надявам се да не се разсърди.
Оптималната температура за сушене 10-14(15макс)градуса целзий, скорост на въздуха 0.1м/с, относителна влажност на въздуха 75-85%, 2-3 пресования
Това е накратко... кутията за сушене на колегата като гледам може само от късна есен до ранна пролет да се използва.
Сушилнята показана от колегата egomen66 е съвсем друг тип и не е ясно какви продукти ще се получат ;)
Ще ползвам този пост, за да допълня ,че аз лично съм правил вече 4 зареждания. Времето за изсушаване варира от 6 до 8 дни. (ако се предържи,става много твърдо месото). Избрах мазето,защото в него температурата в него целогодишно варира между 6 и 12 градуса по Целзий.
Опитах без пресоване-кълцаната луканка стана като "Петроханка"-безформена. Ако се пресова(мердани),се оформя и има "търговски " вид.Това е разликата.
alantion - специалист
Iliev Labs написа:
БРАВО!
Цар си!
Даваи и рецептите.

Рецептите са обичайни.Няма нещо по-различно от домашно приготвените .

За малките рибици : При тях се теглят поотделно и се обмазват с 35 грама сол за килограм .Слагат се в тава и в хладилник,като всеки ден се обръщат .Така 10 дни. Изваждат се и се натепват със смес от: червен пипер100гр.,чимен 100гр и чубрица 50 грама.Окачат се на кукички в сушилнята и се исчакват 7-8 дни .Преценя се на вкус за твърдост и ако е необходимо ,още ден ,два .След това се вадят и се слагат в хладилника,за консумация.Режат се ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С МНОГО ОСТЪР НОЖ НА ТЪНКО . Да ви е сладко!

Тема "Сушилня за колбаси,пъстърма ,риба,пиле и други ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: