Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
crez написа:
Ей, хора леярството не е проста работа. Не се учи само от клипчета, трябва много четене, изучава се поведението на кристалните решетка при различни температури на металите, леярски смеси, модели,леярск наклони на моделите, инструменти, предпазни средства и т.н и т.н
Съгласен съм, че не е лесна работа, но пък в този форум става дума за дребни неща, които са напълно или донякъде поне любителски. И става дума за леене на алуминий, който е най-лесния за леене след оловото.
orvors написа:
То да ставаше само с даване на акъл......
Моята пещ я правих от стара тенджера. Сместа е шамот и перлит за облицовка и термоизолация. Но за да не става писане в две отделни теми, ще опиша как е направена в другата тема за която посочих по-горе http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 56&t=51110.

Далеч съм от мисълта, че знам много за леенето, но в последните 3 - 4 години натрупах малко опит. С доста грешки и доста четене. При всеки случай знанията и уменията ми са достатъчно за да си решавам собствените задачи, което ме интересува лично и мога да дам съвети за проблеми с които съм се сблъскал, предвид непрофесионалното ниво на работата ми с алуминия.
alien - специалист
а защо не ползвате водно стъкло?
edemy2001 - специалист
alien написа:
Водно стъкло използвам за сърца, когато са необходими.
alien - специалист
в училище сме учили как се правят цели калъпи с водно стъкло
а в тубата гледам правят и цяла пещ.....
калъпа е еднократен, ама се зачудих колко ще устиска за пещ?
angelfilev - специалист
alien написа:
Използвам водно стъкло с графит и талк за обмазка на стоманения тигел, защото алуминия бързо разтваря желязото.
Използвам го също за свръзка на кварцов пясък за форми. Сърца не съм правил.
edemy2001 - специалист
angelfilev написа:
alien написа:
Използвам водно стъкло с графит и талк за обмазка на стоманения тигел, защото алуминия бързо разтваря желязото.
Не съм правил такава. Колко време издържа тази обмазка?
За формите - така не става ли за изхвърляне употребения пясък? :? Аз използвам пясък с шамот и бентонит. След отливане е достатъчно само да го пресея и овлажня и влиза пак в употреба. При пресяването ако има сбити топчета от пясъка и глината, те се разтрошават сами и минават през ситото. Докато сърцата, които правя с пясък и водно стъкло направо изхвърлям пясъка от тях.
С една дума разкажи малко повече за твоята техология с течното стъкло. И най-вече ме интересуа от къде си намираш ситна фракция кварцов пясък? :)
Утре и вдруги ден мисля да опитам да направя маслена формовъчна смес. Ако е успешен експеримента ще пиша за резултата.
alien - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=vQN7EqGMTuo

ето това имах предвид за водно стъкло... нали говорихте за пещ...

иначе за форми - има няколко вида, едните са като тънка кора около модела, там пясъка е малко, дори да се изхвърли не е голяма загуба (не знам в индустрията дали не го мелят да стане пак фин пясък.... забравил съм какво сме учили)
а по големи и масивни форми пък се ползват няколко пъти, така че пак не е голяма загубата
но при всички положения формата е твърда и гладка и качеството на отливката е в пъти по добро

http://www.china-casting.org/3-shell_mo ... olding.jpg

http://rpdrc.ic.polyu.edu.hk/images/fac ... 282%29.jpg
angelfilev - специалист
edemy2001 написа:
angelfilev написа:
alien написа:
Не съм правил такава. Колко време издържа тази обмазка?
За формите - така не става ли за изхвърляне употребения пясък? :? Аз използвам пясък с шамот и бентонит. След отливане е достатъчно само да го пресея и овлажня и влиза пак в употреба. При пресяването ако има сбити топчета от пясъка и глината, те се разтрошават сами и минават през ситото. Докато сърцата, които правя с пясък и водно стъкло направо изхвърлям пясъка от тях.
С една дума разкажи малко повече за твоята техология с течното стъкло. И най-вече ме интересуа от къде си намираш ситна фракция кварцов пясък? :)
Утре и вдруги ден мисля да опитам да направя маслена формовъчна смес. Ако е успешен експеримента ще пиша за резултата.
Обмазката издържа само едно топене. Преди всяко следващо нагрявам тигела до няколко стотин градуса ( не го меря) и с четка нанасям обмазката върху дефектни участъци.
Близо 15 години произвеждах пластмасови бутилки и форми за тях. За Теразид правех бурканчета за лепило. На друга подобна фирма сушилни за кварцов пясък и от тях съм взимал. Вече 7-8 години не се занимавам с това. Можеш да потърсиш в подобна фирма. Формите с водно стъкло за свръзка съм използвал еднократно.
Следващ етап на моето леярство бяха инвалидни колички. Десетина детайла ляти в кокили. Бързото охлаждане образува дребнозърнеста структура, повишена якост и обработваемост. Ако имаш еднотипни детайли може би е удачно да помислиш за този вариант.
Сега рядко претопявам отпадъци за заготовки.

п.п. Основно съм се ръководил по тази книга:
http://www.hralupa.com/index.php?act=vi ... ctId=20130
edemy2001 - специалист
angelfilev написа:
Обмазката издържа само едно топене. Преди всяко следващо нагрявам тигела до няколко стотин градуса ( не го меря) и с четка нанасям обмазката върху дефектни участъци.
Близо 15 години произвеждах пластмасови бутилки и форми за тях. За Теразид правех бурканчета за лепило. На друга подобна фирма сушилни за кварцов пясък и от тях съм взимал. Вече 7-8 години не се занимавам с това. Можеш да потърсиш в подобна фирма. Формите с водно стъкло за свръзка съм използвал еднократно.
Следващ етап на моето леярство бяха инвалидни колички. Десетина детайла ляти в кокили. Бързото охлаждане образува дребнозърнеста структура, повишена якост и обработваемост. Ако имаш еднотипни детайли може би е удачно да помислиш за този вариант.
Сега рядко претопявам отпадъци за заготовки.

п.п. Основно съм се ръководил по тази книга:
http://www.hralupa.com/index.php?act=vi ... ctId=20130
Самоук съм. От книги и интернет. Преди около 4 години направих пърите опити. От около 2 години ми се налага два - три пъти в месеца да лея, но почти нямам еднакви детайли и затова използвам пръст а когато става дума за по-прецизни неща - гипс. С гипса почти не се налага допълнителна обработка, както и в кокилата. Освен това като правя восъчния модел е в пъти по-лесно изработката. И на струга и на фрезата е по-добре да дялаш восък, отколкото каквото и да било друго... :-D
Проблем ми беше с кварцовия пясък. Сега имам един марка 63. Но ми се ще да е още по-ситен.
orvors - помощник
Освен шамотна пръст какви други инертни материали
са ми необходими? Има ли някакъв специален,специфичен
температурен интервал,зависимост при работа с тази
шамотна пръст? И въобще какво да използвам като корпус
метална кофа или....?
Съображенията поради,които желая да си направя малка пещ
са че живея в апартамент,балконът е остъклен и почти няма
място на него за такива неща.В мазето има ток,може и да се осигури,получи
някаква вентилация-проблемът там е че токът е общ,а мрънкащи,че сметките
за общия ток не липсват.Вила-нямам,село-също.

Също така ще помоля да се пише по темата -отговори на конкретни ,
а не кой какво видял,чул или надушил.

Тема "Малка леярна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: