• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
romanpm - майстор
Има демпферен високоволтов диод който е свързан от кондензатора към корпуса , ако е дефектирал ефекта е подобен .
stefarata - специалист
опитах се да измеря високоволтовия диод чрез батерия 9волта. Минава ток, но ми показва 5 волта през диода. Дали е заминал?
lov - майстор
Нормално само да не е в двете посоки. :) А ако е пробил ще гори високоволтовия предпазител.Я виж вторичната високоволтова намотка на трафа. Премери дали дава някакво съпротивление. То до сега не ми се е случвало но единия край е направо точково заварен към корпуса на трафа та да не е прекъснал някъде там.
Не каза дали имаш здраво отопление на магнетрона. По принцип магнетрон трудно свършва от един път. Емисията му пада бързо но се усеща че печката загрява по малко.
Огледай пак кабеляците все клоня на там и високоволтовия, Остава единствено кондензатора да е дал фира. пробвай да го мериш на съпротивление като бързо разменяш местата на сондите. Трябва за момент да показва нещо докато се зареди до напрежението на уреда.
stefarata - специалист
Прикачен файл:
2015-12-10 21.01.11.jpg
2015-12-10 21.01.11.jpg (114.15 KиБ) Видяна 2507 пъти
Прикачен файл:
2015-12-10 21.01.29.jpg
Прикачен файл:
2015-12-10 21.01.48.jpg
Прикачен файл:
2015-12-10 21.02.06.jpg
Къде се намира отоплението на магнетрона и как да го проверя? И аз клоня към кондензатора, защото няма никаква искра при разреждане, но и не съм сигурен че отива ток до него
lov - майстор
Това е най простата схема та дано се ориентираш от нея.
Прикачен файл:
att-4460a9f7aa982eniq.gif
att-4460a9f7aa982eniq.gif (7.28 KиБ) Видяна 2499 пъти
Вадиш тези двете кабелни обувки и мериш дали има съпротивление. Трябва да ти покаже пълно късо защото е няколко ома.
Прикачен файл:
2015-12-10 21.01.29.jpg
2015-12-10 21.01.29.jpg (45.76 KиБ) Видяна 2499 пъти
Но там никога не се опитвай да мериш при включена печка защото е вързано и високото напрежение.

Искра няма как да получиш от кондензатора защото капацитета му е изключително малък нищо че е голям като размер. Там напрежението стига над 2500 волта. Малко са случаите когато са ми давали фира макар че друг колега пък твърди обратното но кога правят беля просто се взривяват.
Обясних ти как евентуално можеш да го провериш с уреда или другия вариант е вързване последователно на маломощна лампа и ръгаш на 220 волта. Трябва лекичко да светне.
stefarata - специалист
Така, има развитие по случая. Кондензаторът го проверих по метода с крушката- крушката не светна, само прескача лека искра при допир на проводниците. Би следвало да е здрав. Направих замерване на отоплението на магнетрона- дава късо, би следвало да е наред. Викам я пак да погледна ВВ предпазител - ми той прекъснал. Вързах кабелите директно , включих и изгърмя нисковолтовия предпазител :? . Викам си няма да я мъча повече, заминава за боклука. Да, ама нещо ме гложди да я човръкна пак. Попрегледах схеми в нета и се усъмних, че съм разменил проводниците при свързването на кондензатора. Затова (може би) е изгорял и ВВ предпазител. Коригирах го , импровизирах нисковолтов предпазител, пуснах печката и проработи нормално :?: :?: :?: Не ми е ясно какво стана, че тръгна, при положение, че не съм сменял части или преправял нещо, даже напротив, бях обърнал клемите на кондензатора? Възможно е и някой кабел да съм размърдал и сега да е О.К.

Сега остава да сложа един подходящ НВ предпазител, високоволтовия мисля въобще да не го слагам. Пък може и да ми служи фурничката :)
Благодаря на колегата LoV за съветите , особено за измерванията. Доста неща понаучих, които ще са ми полезни занапред.
lov - майстор
Изгорял е още в началото и нещо си се заблудил при първото мерене. Но понеже твърдеше че си сигурен не отворих повече дума. А признаците бяха точно като да няма товар. За това те попитах дали ръмжи.
Има ги да се продават ама скъпи пущините
http://www.delta-elis.com/index.php?lan ... 0%BB%D0%B8

На по старите модели с по яките трафове не ги слагаха та гореше предпазителя от захранващата страна. Но не е лошо да си го възстановиш. То на практика не е нещо особен само заради високото напрежение а е само бързодействаш. Една пружинка опъва нишката та да може бързо да се раздели че да не запали дъга. та може да измислиш нешо с нисковолтов. пак ще е по добре да има нещо там.
radius - майстор
lov написа:
Една пружинка опъва нишката та да може бързо да се раздели че да не запали дъга.
Ей, все съм се чудил защо има спирала, пък то ...
lov - майстор
То не е само и дъгата ами понеже вече е под напрежение по бързо се къса. Всъщност при добро желание и малко сръчност могат да се възстановяват стига да имаш калиброван проводник за предпазители. металните калпачета се нагряват със запалка или поялник и излизат от тръбичката, На върха на пружинката се запоява нишката и после по обратния ред се събира. Нишката се опъва докато стигне необходимия натяг и се запоява към калпачето.
Лошото е че сега всички свикнахме на готови предпазители, а преди се продаваше цялата гама калибровани проводници. Не че и на мен ми се разправя ама 5 лева за такъв предпазител не е реална цена.
  • 1
  • 2

Тема "Малко помощ за микровълнова печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: