Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Идеята е глупава. Кво правим , ако вместо да спада продължи да качва, а ние сме изключили сигнала?

:partyman:
Andri01 - майстор
Втори датчик на 81гр. :)
ivanovbg - майстор
Тъпо. А ако продължава да качва ще наредим гирлянди с датчици ли? :lol: :lol: :lol:

Това се прави с циклично реле за неразбиращи от електроника. Датчика примерно от четвъртипост включва релето, а то от своя страна включва зумер за 10 сек и спира. Изчаква примерно минута или 5 минути и пак пищи ако не е спаднала температурата. Това е най простия и скъп начин.

Най евтино е с един датчик, пик със съответната програма и зумер. Захранването е старо зарядно за телефон. Пищи един път, ако не спадне за определено време, втори за повече време, ако пак не спадне за определено време се включва да пищи до ръчен рестарт. Може и друг подобен алгоритъм,

Чираче - майстор
ivanovbg написа:
Идеята е глупава. Кво правим , ако вместо да спада продължи да качва, а ние сме изключили сигнала?

Първосигнална реакция..... Не прочел заданието, и бърза да обижда. Човека иска нещо да му сигнализира при достигане на някаква температура, за да вземе мерки да я намали. Нищо повече.

"Вкъщи се отоплявам на дърва с печка и водна риза." Това е казал човека. И как ще намали температурата? С циклично реле, естествено. :lol: :?
ivanovbg - майстор
А ако преди 10 мин я е напълнил с дърва веднага ли ще вади въглените от вътре ли? :lol: Сещай се че е доста инертна системата.Ако мерките са недостатъчни ко праим?

Или само ще следи дали е върнал ключето. Ами ако го забрави? :lol:

Иначе можеш да направиш каквато цигания си поискаш- или "побългаряване". Ти решаваш как да го кръстиш.

А правиш ли някаква автоматика, задължително трябва да е надеждна и да обхваща всички възможни варианти. Иначе е безсмислена.

Моята система е изградена предвидливо да понесе да ври водата и не е рядкост да се случва като не съм бил дълго време. Разширителния съд е дълбок и вода в него няма повече от 1 пръст на дъното. Такова устройство ми не требе да ме защитава от недомислиците в системата ми. Мислил съм предварително.

П.П. А вместо разни зумери да монтираш в колата, научи синовете ти да гледат от време на време таблото - водата и километража :yawinkle: и да си я поддържат. За това си още чираче. Трябва да почнеш да мислиш майсторски! :yawinkle:

MVenzy, помисли как да сложиш една клапа да регулира входящия въздух и посредством терморегулатор и синджир я управлявай, като при котлите. Хем температурата няма да се вдига , хем ще имаш доста голяма икономия на дърва.Ей това нещо представлява:
Изображение
romanpm - майстор
Колега ivanovbg Твоя клапан със синджир едва ли ще издаде достатъчно силен звук за сигнал освен слабо подрънкване на синджира ... А темата е тая ! Добре ще е да търсиш такива за съвет преди да решат да си купят печка :cool:
MVenzy - помощник
Относно "ваденето на въглени" :D - моменталното намаляне на градусите става като отворя единия от радиаторите в стаята, в която е печката. Попринцип са затворени и когато наближи 90 градуса, отварям единия от двата радиатори и моментално пада на 60, а ако отворя и втория ще падне на 40. Помпата работи на скорост I от III, така че още по-бързо спада ако я засиля "на трета" :D Искам нещо просто, което, когато си на терасата и си печеш кюфтенцата на скарата :partyman: да писне и да те подсети да отвориш радиатора (в моя случай), а не да ходиш да наливаш наново системата и да ти изгорят мръвките... да не дава Господ! :roll: :partyman:
Andri01 - майстор
Сакън,само не мръвките! Аз бих спрял камината,до като ги опека .
Kirilpm - специалист
Като цяло идеята е ялова,дай малко повече информация за модела на печката и какъв обем с колко радиатора отопляваш.Такива системи с много намеси от оператора рано или късно се дънят,предполагам не ти е кеф постоянно да слугуваш на печката.Най-добрия вариант за мен е достатъчен брой отворени радиатори,за да не подминава печката заветните 80 градуса при нормална работа,терморегулатор за включване на помпата и звукова сигнализация само в случай на авария.Имай впредвид,че едно по-сериозно изтърване и завиране на водата и помпата не може да се обезвъздуши и губиш циркулацията,освен ако нямаш желание да развиеш обезвъздушителя и и да текне вряла вода,а след като водата във водната риза намалее започват да се чуват грозни звуци на гънеща се ламарина.При мен помпата се пуска на 40 градуса и работи постоянно,докато печката не изгасне и не падне температурата отново под 40,байпаса е постоянно отворен,колкото и да влошава ефективността,просто обичам да ми е спокойно.До сега не е завирала никога с тази система,постоянно топли 4 радиатора и 2 лири.
maleeeestrax - специалист
Аз съм на пелети но тия дето ми правиха инсталацията монтираха един чарк който ако ползвам котела на дърва и спре тока респективно помпата и температурата мине определени градуси/сигурно 80-90/ започва да пълни студена вода а топлата я изхвърля в канала с цел охлаждане на котела. :rock: Така мръвките не изгарят. :rock:

Тема "Звуков сигнал при 80 градуса вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: