• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
blankcat - напреднал
Не точно по този повод, но отдавна мисля да си взема нещо такова с някоя и друга приставка - за фрезоване и рязане и други неща:
Изображение

Дали ще успея с подходящият фрезер да клъцна гранитогреса, пък бил той и толкова дебел:
Изображение

Мисля че с дървото ще ми е още по-лесно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Аз казвам, да си хванеш инструментчето и материалеца и да се пробваш. Ако изкочи питанка - ще питаш
blankcat - напреднал
Дааа, като пристигне куфарчето ще разказвам какви съм ги надробил. И обещавам по-качествени снимки :supz:
teon - специалист
...ако е за гранитогрес, тоя куфар с дремела е най-малкото- неподходящ...
blankcat - напреднал
Добре, но в общи линии търсех нещо, което има повече приложения. Все пак ще го тествам - ако не започне добре винаги мога грубата част да я изрежа и после да довърша контурите. Разбира се че изглеждаше подходящо само до някъде, но след стабилно търсене днес докато нямаше работа успях да видя само машини за право рязане, без разни контури или завои. Разгледах доста оберфрези с различни фрезери за дърво, но никъде не видях нещо подобно за керамика/гранитогрес. Нямам намерение да отварям цех за такива услуги с професионални режещи машини все пак :-D

Разбира се това вероятно е защото никой не се и сеща да прави това, което съм замислил :lol: , но просто за моята ситуация ми изглежда най-логично.
torbalan - Дървен философ
Ако искаш готин плот - гранит или дъб, бреза, ясен. Дървото обаче иска поддръжка.

Не разбирам обаче защо варианта на n_a не ти допада. Според мен е по-добро решение от гранитогреса.

Този вариант може да бъде разширен - след, като го отлееш и монтираш - лепиш му някакви плочки отгоре. Аз мивката на двора така я направих. Мисля, че добре ми се получи.
blankcat - напреднал
Страхотна мивка, но моя двор няма начин да се мери с твоя :rolleyes:

Разбира се, че предложеният вариант ми хареса, но някак си приех предизвикателството да сготвя манджата от избраните материали.

На предишното място имаше мивка... Голяма, цялата от бетон и стомана - страшна работа :cool:
Големи плотове, голям гръб, голямо нещо. Мрамор от ляво, мрамор от дясно, мрамор от горе - отваряш хладилника и пак мрамор :lol: Плотовете бяха от мрамор - два от ляво и дясно 60/40 см, и един за дъно на коритото, пак 60/40 и пробит за сифона, нивелиран да не се задържа вода в единия край, коритото също облицовано от вътре и т.н. Голяма красавица. Доста време, пот и любов отидоха тогава.

Да ама не - изкара 3 години и се наложи тотално събаряне. Само мръсния канал и шахтата за източване през зимата останаха :-D

Преди не помня да е копано там, но почвата не я хареса и цялата конструкция започна да се накланя до момента, в който й дойде времето.
Сега каквото и да е ще го сглобя максимално олекотено (е, все пак и някакъв вид ще има :yawinkle: ) - насипал съм пясък и съм наредил плочки там където ще се стъпва и ще легне кацата :wink: Само добавям малко боя, малко арматурка между плочите, олекотен гранитогрес поради изрязването в средата - и "воала" =D>

Само все още се чудя как да залепя гранитогреса - долната плоча да й накъдрям ли леко лицето или лепилото и така ще хване като сложа горната? И има ли нужда да обработвам дървото предварително с нещо преди да излея лепилото за плочки върху него (там, където ще се хващат плочите за кацата), или няма да ми създава грижи веднъж като изсъхне...

Може да са ми страни въпросите, но ми се иска поне следващите 10-на години да не го мисля. Освен боята за кацата евентуално - за там съм взел един авто лак, но ако се наложи все ще прежаля отделеното време

А пък ако наистина гранитогреса се провали бързо винаги имам още един вариант -> n_a :supz:
blankcat - напреднал
Здравейте :weedman:

След доста повече от предвиденото време, излишни забавяния и преодолени пречки пак съм тук за да завърша темата.
Опитал съм се да онагледя максимално процеса, с цел ако някой реши да опита нещо подобно поне да спестя някое и друго главоболие :yawinkle:
Снимките са умалените линкове към уголемени варианти. Оригиналите не съм ги качил, тъй като не съм запознат с хостинг, който би ги държал достатъчно дълго.

Използвани инструменти - прободен трион /зеге/, саблен трион /ел. ножовка/, ъглошлайф 125мм, мултишлайф, малка бормашина, винтоверт, клещи нитачки и малък мулти шлайф Dremel. Някои инструменти спокойно може да не се използват, тъй като имат дублиращи функции, но аз обичам да работя с удобните за мен на нужните места.
Относно съмненията по повод малкия шлайф - оказа се основателни. За съжаление участието на инструмента се свежда до около 10% от цялото време, през което бяха нужни различни инструменти. Но аз лично съм удовлетворен в голяма степен, понеже имаше моменти, в които наистина спести доста време поради габаритите и възможностите си. Освен това вече се използва активно и по други неща, така че всичко си идва на мястото :rock:

И така - първите четири снимки са заготовките. Кацата, дестинацията, алпаката и пакет с две плочи гранитогрес 80/80, дебели около 1 см. Гарантирам, че чука на снимката нямаше нищо общо с процеса на нито един етап! :lol:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Последва първоначално изрязване по контура на мивката, който реално ще влезе в кацата. Не е нужно мивката да е с преливник, но когато избирах моята това изобщо не се взе предвид. Водещият критерий беше дълбочината и тази беше най-дълбоката, която открих при скромният набор от магазини в града.
Предполагам, че това, което се случи в последствие, беше неизбежно. Важните парчета от дъното на кацата започнаха да се отделят от канала, в който бяха наредени. Вероятно отчасти от вибрациите и отчасти от факта, че кацата е на сухо от доста години, поне 10.
Решението беше накисване за кратко на парчетата и винтове 70/4.
Използвани инструменти - прободен трион /зеге/ и малък мулти шлайф Dremel. Мултишлайфа влезе в ролята на фреза, понеже ъглите на изрязваната част са доста близко до ръба на кацата и дъските пречат да се доближи.
Бележка: Нямам идея от какви материали правят фрезерите за този Дремел, но са изключително здрави и остри. Даже не успях да разбера как се порязах с фрезера за дърво дори след като беше изрязал няколко пирона, вкарани в дървото при сглобяването на кацата.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Последва разкрояване на гранитогреса по външния контур на мивката, който ще легне върху него и ще натисне силикона за изолация. Изрязване на предна врата за достъп до вътрешността /после ще обясня защо това се оказа лоша идея/. Шкурене на външността на кацата с цел по-добър контакт на безира и боята. Пробиване на над 100 дупки с цел фиксиране на обръчите, използвах кобалтово свредло за метал, понеже сухото дърво е станало доста твърдо. Добавих нитове 5/40, което осигури здравина на конструкцията пък и нямах голям избор, понеже летвите + обръчите са дебели над 3см, но предупреждавам, че работата с такива дебели нитове изисква или железни ръце, или някоя хитрина от ваша страна. Аз лично използвах клещи, чиято глава се върти на 360 градуса и успях да измисля начин, с който да намаля напрежението върху ръцете. Последва първоначално боядисване само на обръчите, после безир 2 пъти, след това цялостно боядисване на външната страна на кацата. От вътрешната има боя само до втория обръч от долу на горе. Използваната боя е "емайллак със супер гланц" на Оргахим. Не знам дали е подходяща, ще разбера другото лято :-D

Гранитогреса се изряза нормално с ъглошлайфа и съответният диск. В последствие отсраних горното покритие на едната плоча с мултишлайфа и някаква диамантена приставка за остраняване на лепило за плочки и ли нещо подобно, вижда се на снимката. Ако имате вариант да осигурите някакво овлажняване не се колебайте, понеже се вдигна доста прах и при двете операции.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

Снимал съм слагането на арматурна мрежа, но не съм убеден, че при такива малки размери е необходимо. Презастраховах се. Това малко пространство от среза до ръба на кацата, дебелина около 2.5-3 см, погълна над 8 кг лепило + водата :shock: Въпреки дебелото чело и малката площ на другата сутрин още не беше изсъхнало добре. Следобяда сложих мрежата между двете плочи /отново за-страх-уловка/ и отново това малко пространство след максимален натиск върху горната плоча погълна над 3 кг лепило + водата.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

До тук лесната част. По долу е илюстрирана забавната :-D
Чешмата е на Видима. Не ми отказаха 5-те години гаранция въпреки че им споменах, че ще зимува отвън. Както и да е, реших да рискувам с инвестицията. Детайлът от месинг се наложи, понеже при изготвянето на мивката наличната дупка е направена доста близо до ръба и директното захващане на чешмата не беше възможно. Уплътнението до конуса си го изработих сам :cool: Детайла ми загуби 1 ден и 25 лева при стругаря. В последствие се оказа, че мивката е доволно дълбока от горе, но понеже отвора в кацата остана отпред сега успешно ми е отказан достъп до отвора за чешмата отдолу :lol: Дори и да бях успял целият да вляза под мивката пак нямаше да успея :x Поради това изрязах малък отвор точно където трябва /от задната страна точно под дупката в мивката за чешмата/ и всичко отне значително по-малко усилия и време. Изрязването близо до двата обръча със зеге и тънък нож гарантира незабележимостта на корекцията след боядисването й :wink:
Изображение Изображение Изображение

Е, това е: Изображение :supz:

Остава само монтирането на пантите на предната врата и слагането на силикона под ръба на мивката. Не съм планирал тяхното заснемане, но ако настоявате няма да е проблем :cool:

Надявам се да съм Ви бил полезен в който и да е аспект от проекта.
Въпреки, че мивката е завършена няма да откажа допълнителни мнения
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Браво!
Благодаря, че публикува!
  • 1
  • 2

Тема "Мивка от бъчва - съвет за плота" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: