• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Фърбата - специалист
Илчо Илиев написа:

Фърба, вземи и ти прочети.....
Благодаря за линковете. Всъщност- имаш ли опит в присаждането на черница?

Относно втория линк, който си дал-
за Присаждане на лози по време на вегетацията (присаждане на зелено)
Първо- за присаждане на зелено е още рано. И второ-става въпрос за лози.
Не знам дали черница ще може да се присади на калем по време на вегетацията.
Илчо Илиев - майстор
Не, не съм се занимавал с черница,но тя е като тросъка и се надявам да няма проблем,а за зелено ашладисване си е рано, но нали трябва да се ограмоти човек и като му дойде времето да пробва...
Ашладисването при лоза и дръвче е на един принцип,а дали и какво ще се получи...въпрос на лека ръка, знания и мерак...
Hoвoceлckи - майстор
Присаждам отдавна, но на лоза никога не ми се е получило. Ще провам и този метод обезателно.
Фърбата - специалист
При мен пък точно обратното- с лозичките ми се получава. С черницата, обаче- нито един успешен опит. Три години подред упорито слагах калеми ( на разцеп) на една подложка и не щя да прихване. Накрая се ядосах и я изкорених. Важно е при присаждането чистата работа и изключиелно остър инструмент.Не се дялка, а среза се прави с едно движение. Имам специално ножче за ашладисване, което за друго не се използва. Пък за лозите- има едни ножици, с които не са необходими никакви умения. Само трябва калема и подложката да са с еднаква дебелина.
Hoвoceлckи - майстор
"На разцеп" е най-лошият начин! Единственото му предимство е най-голяма устойчивост на отчесване на по-късен етап. "Седло" е сравнително лесно и успеваемо. Много е важно ножчето да е остро, ръката - стабилна, зрението - добро ... и всъщност на първо място - да си кадемлия :wink:
Имаш ножица за оформяне на калеми? Би я показал?
Фърбата - специалист
Няма да ходя да я снимам, даже не помня каква марка беше.
Ето такова нещо
Има три приставки, но досега съм ползвал само едната.
С форма Ω .
Има и клипчета в нета... https://www.youtube.com/watch?v=wRzhFif3Dmo
Хубавото е, че калемаи подложката стават с еднаква форма и присаждането "на копулация" е песен.
Hoвoceлckи написа:
Присаждам отдавна, но на лоза никога не ми се е получило. Ще провам и този метод обезателно.
Благодаря и на двамата,
съжалявам че , не видях този форум по-рано. За пробите съм съгласен че човек се учи с проба грешка или малко късмет.
Просто съм си посъдил 4 черници на различни места но още са млади и не знам дали са едри. В Банско попаднах на страхотен сорт ,който не знам дали просто не е кръстоска о едра черна и едра бяла. Преди две години в двора и изникна самораслик но върви строен с едно стъбло и хубава корона. Предполагам че е мъжка понеже знам че след втора максимо до трета година черницата ражда.
Не ми се маха това красиво дърво и за това ми се искаш да го облагородя ,но явно закъснях.
Лек ден на всички и спорна работа.
Гошо :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
gogonikolov написа:
но явно закъснях.
Не си. Виж това цъкни
dimko1 - специалист
Hoвoceлckи написа:
А по икакво се различава мъжка от женска черница?
женската ражда дуди , а мъжката не ражда.
Neno Er - специалист
Hoвoceлckи написа:
А по какво се различава мъжка от женска черница?
Интересно как мъжката ще опраши женската черница?
  • 1
  • 2

Тема "ашладисване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: