Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Чираче - майстор
simplex написа:
Чираче написа:
И какво ще и стане на плочата? Няма да падне, със сигурност. Аз не искам подобни комшии. :x Никой не обича подобни злобари.
Структурната цялост на сградата е сметната с нормите за сеизмична безопасност. Една дупка не се знае какво може да направи при земетресение. Не може да се нарушава структурната цялост на сграда без да се получи квалифицирана оценка относно това как ще повлияе конструктивна промяна върху нея.
Ти би ли си заложил главата, че при земетресение 5-6 степен, което е напълно реално за България тая плоча няма да се разпука заради дупката и да се срине целият покрив?
За какво служи една плоча? За под, и за таван. Като конструктивен елемент е само свързващ. За сеизмичните показатели има ШАЙБИ!
lyubohar - майстор
Имах да премахна част от козирка,за да си оформя балкони.
Последен етаж.
Молба и проект от специалист на базата на документите на сградата.
Иначе си е самоуправство с непредвидими последици.
Ама какво съм се загрижил.Всеки си прави каквото си иска,че и съвети по форумите си проси.
gnt69 - майстор
xxx79 написа:
Здравейте, живея в монолитна кооперация и искам да пробия дупка в тавана за усвояване на таванската си стая над мен. Моля за съвети как да постъпя.
Автора на темата ни пусна една партенка и ние си търкаме клавиатурите и се караме. Какъвто въпроса такъв и отговора. Според мене да кърти ама с голям къртач. :partyman:
hidrazin - майстор
xxx79 написа:
Здравейте, живея в монолитна кооперация и искам да пробия дупка в тавана за усвояване на таванската си стая над мен. Моля за съвети как да постъпя.
Съжалявам но това което искаш да направиш си е преустройство.
Необходими са ти всички видове книжа като за нов строеж:
Строителна виза, проект - архитектурен, конструктивен, ВиК, електро и енергийна ефективност...
Не съм сигурен че ще изброя всичко.
А тези дето ти казват да грабваш къртача не ги слушай.
Ще ти направят мечешка услуга. Явно си нямат никакво понятие от строежи и най-важното - ЗУТ.
:partyman:
gnt69 - майстор
Добре познавам ЗУТ. Но знам че ако питаш на може, ако не питаш всичко може. А тия колеги по горе га усвояваха терасите на апартаментите що не питаха. :partyman:
Благодаря за отговорите, явно ще трябва да се консултирам със специалист първо преди да действам. Някакви идеи към кого да се обърна?
hidrazin - майстор
Ами например отиваш в общината и там търсиш отдел архитектура, благоустройство ... и там обясняваш какво искаш да направиш.
Там ще ти кажат како трябва да се направи. Или си намираш проектант и той може да ти движи нещата.
:partyman:
8180 - майстор
Не съм специалист, но преди време проучвах дървеното строителство. САЩ и Канада си имат достъпни и добре разработени типови решения.
Та, при тях, подобни отвори се усилват чрез сдвояване на ребрата и опаянтване към съседните стъпки на растера.
Сигурно не е случайно, дори за тези, считани от някои "паянтови" конструкции.

Вярно, че Форумът "оредя" откъм читави Колеги и започнаха да преобладават безхаберните мнения и съвети.
maleeeestrax - специалист
Запознай се с документите на сградата и най-вече конструктивната част.В ДАК се съхраняват.В плочата може да има усилване на арматура която замества примерно трегер или друг конструктивен елемент и не е много добре да я режеш .Но и да я отрежеш може да се направи допълнителен бетонен елемент с необходимата арматура.И най-важното---щом си на последен етаж е невъзможно да срутиш целия блок. :rock:
Че ще се кърти, е ясно. Въпросът е и към кого е необходимо да се обърнем , за да е всичко законно, архитект или в кой отговаря за такива неща в общината? Подобна е ситуацията и с премахването на вътрешни стени. Ние искаме всичко да е издържано и да нямаме проблеми и разправии/ дори и както каза някой с комшиите/. Каква е процедурата ...

Тема "Дупка в бетонна плоча." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: