• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Монтажник написа:
... все ми се струва най удачно да си направи канали(има приятни безпрахови машини за това) и положи гофре- по този начин си спестява всички канали,первази и перверзии :) .
Говориш за канали в бетона преди полагане на настилките? По дължината на стените ли да бъдат?
Монтажник - специалист
e_jekov написа:
Монтажник написа:
... все ми се струва най удачно да си направи канали(има приятни безпрахови машини за това) и положи гофре- по този начин си спестява всички канали,первази и перверзии :) .
Говориш за канали в бетона преди полагане на настилките? По дължината на стените ли да бъдат?

В крайна сметка ще са невидими, така че е логично да се избере най-прекият път, в случай че някъде ще имаш предстенна обшивка(гипсокартон например) може да се спести правенето на канали.За всеки случай трябва да се планира най-лекото за изпълнение решение.Най-общо казано: трасе до всяка стая към разпределителна кутия(най-лесно е тя да е поместена в окачения таван,ако има такъв разбира се) и оттам насетне както си го замислил.
nikolov333 - майстор
С гофретата нещата не са толкова прости. Трябва да се обмислят добре пътя на магистралите, местата на кутиите и разположението на таблото, за да са оптимално улеснени нещата за прокарването на кабелите и разклоненията за осветление, контакти и ключове. Най-практично ми се струва таблото да е за минимум 24АП, а най-добре да е 36 :) и да е близо до центъра на апартамента, по възможност в близост до шкаф, за да има място за рутер за интернет или сплитер за телевизия и евентуално няколко захранвания за лед ленти, като е добре разстоянието до тях да не е повече от 7-8 м. заради падовете на напрежение. Тоест, трябва си умно планиране, иначе няма да стане добре..
krasi92 - майстор
Нужен си е проект а за това си има хора дето са го учили тоя занаят.Вече и без инсталации ли почнаха да ги продават жилищата.Колко по евтино ще ти излезе сам да си правиш всичко.За инсталации от типа не съм решил къде да е контакта наи добре е срени от гипскартон на конструкция а не лепен и окачен таван на минимум 20 сантима ои плочата.При това положение може да караш кабелите дето си искаш а ако заложиш и скари над окачения таван ще е още по лесно
krasi92 написа:
Нужен си е проект а за това си има хора дето са го учили тоя занаят.Вече и без инсталации ли почнаха да ги продават жилищата.Колко по евтино ще ти излезе сам да си правиш всичко.За инсталации от типа не съм решил къде да е контакта наи добре е срени от гипскартон на конструкция а не лепен и окачен таван на минимум 20 сантима ои плочата.При това положение може да караш кабелите дето си искаш а ако заложиш и скари над окачения таван ще е още по лесно
Аз посочих в началото, че не става въпрос за стандартни неща, които се предвиждат в проектите. Обичам да си майсторя някакви неща като например автоматични завеси спрямо осветлението в стаята или външни ролетни щори, видео наблюдение за детска стая, автоматична хранилка и поилка за куе, което следя през камери камери и управлявам през интернет..... и така не вярвам някой да предлага окабеляване за такива джаджи в проектите стандартно... :?
nikolov333 - майстор
За твоя случай си трябва здраво "огофряване".. Как съм направил аз, за горе-долу същата постановка като твоята.
Избрах си място за комуникационен шкаф в чупката на коридора към детската стая. От него към всяка стена на която имам изводи за консуматори, пуснах 2 дебели гофрета в замазката на пода, които влизат в голяма разпределителна кутия 25х25см монтирана на 30см от пода. От тази кутия си подведох останалите гофрета за контакти ключове и други а осветлението ми е в окачен таван, така че кабелите за захранване на лампите и лед лентите са в него. За осветлението има доста тънкости в окабеляването особено, ако решиш да си на 12V, понеже аз сложих захранванията на едно место, в общ шкаф и дължината на кабелите до лентите, трябва да е минимална заради падовете на напрежението..иначе трябват по-дебели кабели! viewtopic.php?f=11&t=50199&start=60#p826590
  • 1
  • 2

Тема "Как лесно да прекаревам кабели в целият апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: