• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
plamen6703 - майстор
Никой не отказва никого от нищо. Просто първо трябва да се научи да не го е страх от електрожена и да свикне с "ефекта" на заваряване. След това да се научи да държи ръкохватката, да разбере, че това, което заварява е горещо и не се пипа с ръка :-D , да види как се вижда през защитната маска, да види какво е това заварка и като добие малко опит да се хване да сглоби една рамка от винкел, след това да се хване да завари парчета от различни профили... да види дали заварката е заварка или е "накълвано"... да направи едни повторения на същото, защото така се създават навици и после да хване да направи нещо, което ще трябва да върши работа. Било порта за овчарник, било друга порта... за заварка на панти му е много рано, освен ако е от новото поколение, които се раждат научени... Аз заварявам с електрожен и оксижен от много години... с електрожен все още ми се налага за отговорни заварки да викам опитен заварчик да ми свърши работа... с оксижена мога да кажа, че съм човек с опит... но човек се учи цял живот и умира ненаучен... Както казваха преди години, повече пот в учението, по-малко кръв в боя :partyman:
torbalan - Дървен философ
plamen6703 написа:
Аз съм на мнение, че първо трябва да се научи да заварява и като натрупа малко опит със "сухи" тренировки на бракувани парчета винкели и профили, тогава да се пробва да прави малки и ако се налага и големи дворни порти ...
За това попитах дали има опит със заварявенето...

А към автора на темата - подготовката на детайлите за заваряване е може би по-важна от самото заваряване...

Тънък материал (милиметър - два) се заварява трудно... Трябва да е идеално отрязан... Да пасват перфектно повърхностите, дето ще се заваряват.

Сигурно сега сто души ще кажат, че може и да не е така, но по-добре да ги паснеш идеално, да заваряваш с правилния ток, електрод (най-вече диаметър) и скорост, отколкото да се правиш на майстор...

Така че наистина - добре е да има тренировки с бракувани парчета. Колкото по-тънки, толкова по-добре... Колкото повече усилия хвърлени в тренировките, толкова по-малко брак, при правенето на портите :)
sean-john - специалист
Ами може и да разочаровам много от колегите,но за мен заварянето не ми звучи като ядрена физика...особено за непретензиозните неща които аз искам...Благодаря на колегата който ми каза,че и 1 диагонал е достатъчен...огледах на комшиите вратите и т.н. и останах със същото впечатление... ще ги направя със Х,така и така поръчах тръбите по размер.Другото което е няма как да ги изгоря ~3mm тръби...трябва да съм много зле за да го направя.Дори да не са ми перфектно изрязани тръбите (което няма да се случи),винаги мога с една планка да ги заваря и няма да мръднат...

Знам,че много от колегите тук за перфекционисти в което няма нищо лошо,но както казах в началото това е крайна (сервизна) порта която нито ще се вижда от някъде нито нищо и това,че ще е малко по "груба" въобще не ме смущава.

Все пак благодаря за всичките мнения!
ben84 - специалист
Не е Ядрена физика, ама си иска око и ръка.
Ти обаче няма да рисуваш Мона Лиза все пак. Таа порта нема вода или газ да тече по нея... Светкай смело :partyman:
Чукай с чукчето, пробвай дали нема да се отлепи. Плюй, пили, плюй, пили... Че стане ;)
maleeeestrax - специалист
Ако сплескаш края на тръбите с бойния чук много по-лесно ще направиш заварките и си купи електроди ЕМОНА примерно не се пъни с веженките.И да ги наплюваш в началото хващаш флекса с диск за пилене изчистваш и пак и пак и пак........докато ти хареса. :rock:
torbalan - Дървен философ
По-добре Бьолер или Магма... Есаб също съм виждал по магазините.
Разликите в цените са малки.
mavryt4o - майстор
Ако сложиш по едно колело в началото да носи вратите ще отпадне голямото напрежение в пантите ще ти е по-спокойно.
sean-john - специалист
Мислих го и този вариант,но мястото не е равно и няма да стане.
Чираче - майстор
maleeeestrax написа:
Ако сплескаш края на тръбите с бойния чук много по-лесно ще направиш заварките и си купи електроди ЕМОНА примерно не се пъни с веженките.И да ги наплюваш в началото хващаш флекса с диск за пилене изчистваш и пак и пак и пак........докато ти хареса. :rock:
По тоя начин със сплескването края на тръбите може и да стане заварката по-лесно. Ноооо, вратата няма да има никаква устойчивост. Ще се ветрее като кюлоти на простор. Просто не се прави така. Трябва да се мисли по-дълбоко. :?
plamen6703 - майстор
При заваряване макар и да не е ядрена физика при събиране на ъглите ползването на прав ъгъл за корекция на ъглите е препоръчително. Нищо, че няма да се вижда дали е прав или не е прав ъгъла, но е добре да има вид на изглед и като се съберат двете крила на портите едно до друго, да не остане място да се провре някое агне между двете крила... :-D Продават се и едни магнитни помощници, които вършат чудеса при хора с по-малък опит в заваряването. Важното в случая е, че мерака е налице и щом го има нещата ще се случат :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Как да направя 2 големи дворни врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: