Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lakosste - специалист
шоп написа:
Вече ти отговорих, няма такава опасност. Ако съществуваше проблем нямаше да се правят колектори тип арфа, а само меандър:-)))
Скачени съдове, ако няма запушена тръба всичко е ОК
Благодаря ти.А каква площ на колектора ще ми е достатъчна за 120литра бойлер.Уточнявам,че колектор ще се ползва само топлите месеци защото от есента до пролетта съм с пелети,и мислех да взема нов бойлер с две серпентини но се чудя неможе ли да си е с една и да превключвам пролет и есен с кранове към котела или към колектора?
шоп - майстор
Всичко зависи от разхода на топла вода, от типа покритие, метала на колектор, наклона за монтаж, дължина на тръбна линия, изолация...

Като насока:2 турски ал. панела по 215 лв вършат работа. Един меден със селективно покритие панел 2,5м2 също върши работа.
Hoвoceлckи - майстор
Как смяташ да осъществиш контакта между ламарината и тръбите?
Препоръчвам ти бойлера ти да е две серпентини (и ел. нагревател). Така в преходните сезони ще можеш да доподгряваш водата. Казвам ти го от личен опит - практично е и има значение.
Andri01 - майстор
При мене 2-та бойлера са с по една серпентина. Топлоносителя е общ. Зимата ,вечер се загряват/ 2-та,или единия/ от камината,през деня/ако е слънчево/ от СК. Въпрос на кранове. За РС на камината използвам допълнителния съд на DB системата. така,че може бойлера/бойлерите/ да са с по една серпентина! Просто трябва да се помисли малко!!
lakosste - специалист
Hoвoceлckи написа:
Как смяташ да осъществиш контакта между ламарината и тръбите?
Препоръчвам ти бойлера ти да е две серпентини (и ел. нагревател). Така в преходните сезони ще можеш да доподгряваш водата. Казвам ти го от личен опит - практично е и има значение.
Все още се чудя да си направя ли колектора или да си купя един.Ако може да ме насочите към някой, ще съм благодарен.Още един въпрос:с каква тръба от помпата до колектора и обратно до допълнителния съд.Бойлера мисля да е доста близо до колектора .Панела мисля да го сложа върху гаража а бойлера почти под него отдолу или с около два метра по-надолу в мазето.Височината и в двата случая не вярвам да е повече от 3 метра от помпата до основата на панела/не знам колко ще е на високо края на колектора/ и дължина на тръбния път около 5 метра.
Andri01 - майстор
ППР 20мм. с стъклофибър. ДС неръждавейка или емайлиран/ да не прави ръжда/. Крановете месингови,не ЦАМ - боклуци са!
шоп - майстор
lakosste написа:
Все още се чудя да си направя ли колектора или да си купя един.Ако може да ме насочите към някой, ще съм благодарен.Още един въпрос:с каква тръба от помпата до колектора и обратно до допълнителния съд.Бойлера мисля да е доста близо до колектора .Панела мисля да го сложа върху гаража а бойлера почти под него отдолу или с около два метра по-надолу в мазето.Височината и в двата случая не вярвам да е повече от 3 метра от помпата до основата на панела/не знам колко ще е на високо края на колектора/ и дължина на тръбния път около 5 метра.
Бойлера няма значение къде ще е. Или поне от него не зависи мощността на помпата. При DB система е важно денивелацията между дрениращият съд и горният край на колектора.

Лично вкъщи имам една вакумна 60 тръбна полу DB система копирана от форумният гуру Евгений при която използвам цирк. помпа с ел. регулиране Инвена с можност 12 вата

lakosste имаш идеални условия за реализиране на една перфектна DB система с най-евтината помпа.
Hoвoceлckи - майстор
А има ли възможност бойлерът да е над колектора?
lakosste - специалист
Andri01 написа:
ППР 20мм. с стъклофибър. ДС неръждавейка или емайлиран/ да не прави ръжда/. Крановете месингови,не ЦАМ - боклуци са!
За толко късо разстояние може да ползвам и медна тръба но кой размер?
lakosste - специалист
Hoвoceлckи написа:
А има ли възможност бойлерът да е над колектора?
Не.Идеята е да го ползвам и зимата с парното.А ако имаш в предвид -над колектора но в къщата -не няма начин.

Тема "Направа на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: