Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
radius - майстор
То и 100вата стигат да стоплят до 40С, но се пита при какъв дебит.
И аз мисля, че 13 кВ биха били достатъчни за някакъв нормален ( леко скръндзлив дори ) дебит.
nikolovvd - майстор
Преди години, когато се отоплявах на ТЕЦ, по време на първата профилактика си монтирах проточен бойлер 6kW и ми стигаше дебита да се изкъпя.
А и през Лятото чак толкова топла вода не му трябва на човек.
vrangelov - специалист
nikolovvd написа:
А замислял ли си се за нормален бойлер 30 или 50 литра?
...
+1
minzuhar - помощник
С 6 KW става за един бърз душ лятно време. Ако за това ти трябва си вземи сименса. Всички други вариянти за проточен бойлер са далеч над бюджета ти. Може да погледнеш и тук -> http://www.emonabg.com/bg/product/34/3 Поне може да избираш 6 или 9 KW за около тез пари. Ползвал съм го 10 години и още работи. Сменил съм само тръбичката на входящата вода (там се намира датчика за поток на водата). Сега минах на 11KW и съм още по-доволен :-D
GDoTT - специалист
Sagittarius63 написа:
Близо 16 години ползувах проточен бойлер на "Стибел елтрон" трифазен 24Квт без никакви проблеми.Тази година обаче се наложи да го сменявам, и си купих такъв на "Сименс" със същите показатели, за доста по-малката сума от 450лв.В магазина ме осведомиха, че толкова им е живота 15-тина години.За сега работи без проблем.Не съм сигурен, че 13Квт ще стоплят достатъчно водата за къпане зимата, за лятото е добре.
Тоя 24квт бойлер на последната или първата степен го държиш, щото ако е на последна, ебах ти подстанция на енергото ли имаш във вас... Тея 24 киловата, като сметнеш че е 400 волта тока, са ти 60 ампера. Аз на таблото вънка имам 60 ампера бушон, от който вътрешното табло имам 50 ампера. Това ако го монтирам в нас ще изключва всеки път като се къпя. Да не говорим какво става, ако жената готви и се пере по същото време :D. Един 13,2 ватов на Сименс се справя отлично на 3-та степен според мен. Те правят хубави бойлери, но все пак всеки според бушона си :D Стибел Елтрон са другата читава марка в България, ама при тях проблема е поддръжката. Знам доста хора, където се оплакват от нея, тъй като фирмата вносител са лайнари и не спазват гаранции и въобще е преебавка ако ти се скапе бойлера. Иначе бойлерите са топ качество. Другите марки в България като качество и мощност са зле по мое мнение.

П.П. Сега видях, че 24 киловата бойлер на Сименс го дават 40 ампера... Ако някой електротехник ми обясни как става тоя номер, при положение, че е 400 вата... Доколкото помня закона на Ом, не се ли делеше ватове на волтове?
LazarGanev - "Велик майстор"
GDoTT написа:
Тоя 24квт бойлер на последната или първата степен го държиш, щото ако е на последна, ебах ти подстанция на енергото ли имаш във вас... Тея 24 киловата, като сметнеш че е 400 волта тока, са ти 60 ампера.
П.П. Сега видях, че 24 киловата бойлер на Сименс го дават 40 ампера... Ако някой електротехник ми обясни как става тоя номер, при положение, че е 400 вата... Доколкото помня закона на Ом, не се ли делеше ватове на волтове?
"Доста небрежно се е преподавало", както се казваше в "Под игото". Или някой доста е бягал от училище :lol:
maleeeestrax - специалист
Аз като учех казваха-----Който не знае закона на ОМ да си седи у дом :rock:
radius - майстор
Тоя 24кВт бойлер е 3х8кВт. Все едно 3 бойлера по 8кВт на 230В.
maleeeestrax - специалист
То може да се разгледа и като 12 бойлера по 2КВТ ама си е все 24 КВТ. :rock:
radius - майстор
То така, но колегата говори за предпазител на 400В 60А без да си дава сметка, че трифазните предпазители са 3х номинала.

Тема "Какъв бойлер да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: