Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
unamar - напреднал
А няма ли значение и броят на радиаторите? На един етаж може да има 2 радиатора, може и да са 20?
шоп - майстор
не, броя на радиаторите не влияе на налягането
kozl - майстор
unamar написа:
1. Манометърът е в мазето
2. Да, има мембранен РС.
3. Системата в момента не работи - водата не се подгрява.
На студена система и без включена циркулационна помпа направи това:
ESPACE написа:
Ако е затворена надуй разш. съд до 1,5 Бара и след това напълни системата докато достигне същото налягане по манометър.
unamar написа:
А няма ли значение и броят на радиаторите? На един етаж може да има 2 радиатора, може и да са 20?
+1= За налягането в статично положение и студена система броят на радиаторите не е от значение. Значение има за диаметъра на тръбите, характеристиката на циркул.помпа, обема на разширителния съд, мощността на котела и т.н.
unamar - напреднал
Здравейте,

Благодаря за отговорите. Разбрах, че трябва да намаля налягането. Но не знам как трябва да стане това. Обадих се на майстора да го питам и той каза, че трябва да развъртя леко пълначката обратно на часовниковата стрелка и след това да отворя някой радиатор от вентила за обезвъздушаване, за да спадне налягането.

Пробвах го, но няма ефект. Налягането си стои на 3 бара - направих един пълен оборот с отверката.

ПП (не знам дали има значение, че помпата, която подава към радиаторите, не работи).
ESPACE - майстор
Затвори крана преди пълначката и си свали налягането от обезвздушителя. Не ти трябва автоматична пълначка при качествено изработена система.
kozl - майстор
Настройване на пълначката може да направиш като отвориш от някъде системата да се получи леко изтичане и прекъснеш връзката с разширителния съд (дано да има кран към РС). Докато тече върти настройките на пълначката и като изчакваш следи налягането по манометъра.
Пак от опит мога да споделя, че по някое време пълначките започват да пропускат при затворено положение и налягането се покачва. Е ако има теч в системата това няма да се случи, но.....
Пък и ако не ползваш пълначката ще установяваш дали има загуба на течност щом налягането спадне.
Здравейте !
Не зная дали съм на правилното място ,но ми е студено и моля за помощ от компетентен човек.
До сега имахме котле на дърва и въглища и имахме само два извода -вход и изход.
Купихме си котле на пелети на там изводите са три .Казаха ни че трябва да имаме вход вода от
В и К мрежата и да сложим някакъв манометър,който е около 63лв и с него да следим налягането
и да пълним системата. Моля ,не се смейте :sad: :sad: :sad: все пак съм жена. Таааа....питам!!????
1. Има ли начин да пълним системата през действащата ни досега система ,която е отворена и да не
слагаме този вентил?
2.Трябва ли непременно да направим затворена системата за да работи новото котле?
3.Няма ли възможност захранващата вода да е свързана с изходящата от радиаторите и да пълним ,
както сме пълнили досега през досегашния разширителния съд?
Много въпроси ,но се надявам на умни отговори......купихме котлето и не останаха пари за майстор....беднотияяя.
Благодаря
шоп - майстор
veneva написа:
1. Има ли начин да пълним системата през действащата ни досега система ,която е отворена и да не
слагаме този вентил?
2.Трябва ли непременно да направим затворена системата за да работи новото котле?
3.Няма ли възможност захранващата вода да е свързана с изходящата от радиаторите и да пълним ,
както сме пълнили досега през досегашния разширителния съд?
1. Разбира се, можете да пълните системата с вода от водопровода само с един обикновен спирателен кран
2. Не е задължително да правите системата затворена.
3. Можете да пълните системата и от досегашното място за пълнене.

Ако само сте сменили котела и няма никакви други промени, всичко трябва да е ОК

Нека все пак погледне на място човек, който разбира за да няма после: помощ имам въздух в системата и радиаторите не греят.

П.П. Манометър е желателно да има долу в котелното за да знаете колко е пълна системата с вода. Един манометър е 8-10 лв.
Благодаря за компетентното мнение.
Пуснахме котлето с досега действащата система .Грее навсякъде ,но има въздух и цяла нощ ,не можахме да го обезвъздушим .Работи, но от време на време чувам шум в радиаторите.Също така ми изгоря много пелети за 12ч -15кг,при топло време,ами при минус 20 какво правим!!!???? Чудя се дали включването на котлето зависи от пълненото/т.с дали е отворена системата/.
Компетентен "уж" майстор ми каза ,че трябва да затворим и да има пълначка . :rolleyes: :?
krasi92 - майстор
КПД на затворената система е по голямо от досегашната ви система.Доверие на майстора ли нямате или искате да го контролирате по някакъв начин.

Тема "Какво трябва да е налягането в отоплителната инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: