• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Brassmonger - специалист
Ако обемът на захранваните радиатори е много голям в сравнение със серпентината, няма да е особено ефикасна системата. Може да стане така, че те ще охлаждат флуйда от серпентината преди да са достигнали полезна стойност на температура и да не се загреят съществено.
нед ное 25, 2018 9:24 pmHursa написа:
Там е работата, че така поставен въобще не е точен, това се опитвах да напиша. Експеримента не е самоцел, трябва да отговаря на определени условия за да можем да ползваме резултатите му. Иначе те могат да са много далече от реалните резултати на реалната установка. Не мога да го сметна защото не знам какво ще представлява топлообменника. Дадена е само площта на топлообменната повърхност. Но не е описано, какво ще представлява, разходите не са дадени. Дори не е дадено дали извън тръбите ще е вода.Може тази серпентина да се обтича от "изгорели" газове в горивна камера. (И дори всичко да е дадено, пак може да не мога да го сметна, не съм специалист в областта на топлообменниците.)
Извинявам се,на истина не оточних точно,как точно искам да загрявам водата с нея.
Става въпрос,за една серпентина която е монтирана в една печка,за подгряване на вода в един 80л. бойлер,но проблемът е такъв,че след по дълго време,в по буйно горене на огъня водата започва да прегрява.
Та мойта идея е да сложа някое радиаторче,за да облекча тази температура на водата.Но поради причината че не знам,колко са и киловаиите намощностаи,не мога преценя колко глидера радиатор да сложа.
plamen6703 - майстор
След две страници с хвърляне на боб и гадаене, не може ли да разбере, че с гадаене няма да може да се случат нещата. Ясно е, че не знаеш и каквото знаеш си го написал, но не ти ли стана ясно, че с толкова "данни" само това можеш да получиш тук във форума :wink:
Потърси някой на място, който разбира да погледне с какво разполагаш, какво искаш и да ти каже какъв е варианта да се случат/или да не се случат/ нещата. :partyman:
Hursa - майстор
вт ное 27, 2018 1:08 pmpawka1213 написа:
Става въпрос,за една серпентина която е монтирана в една печка,за подгряване на вода в един 80л. бойлер,но проблемът е такъв,че след по дълго време,в по буйно горене на огъня водата започва да прегрява.
Та мойта идея е да сложа някое радиаторче,за да облекча тази температура на водата.Но поради причината че не знам,колко са и киловаиите намощностаи,не мога преценя колко глидера радиатор да сложа.
В момента помпа ли „движи” водата през серпентините на печката и бойлера, има ли някакви автоматични вентили (три-пътен вентил) или е на „естествена циркулация”? Или не съм разбрал нещо.
Мисля, че въпроса е сравнително лесно решим, но може би, не съвсем така, както сте го намислили. Например – след като бойлера се загрее (примерно) до 65 градуса, да се превключи към радиатор. Сравнително лесно може да се намери до колко „мощен” да е радиатора (радиаторите), според мен. Бойлера има ли вграден термометър? Но имайте в предвид, че аз съвсем не съм специалист в областта и може да ви заблудя.
вт ное 27, 2018 1:15 pmplamen6703 написа:
След две страници с хвърляне на боб и гадаене, не може ли да разбере, че с гадаене няма да може да се случат нещата. Ясно е, че не знаеш и каквото знаеш си го написал, но не ти ли стана ясно, че с толкова "данни" само това можеш да получиш тук във форума :wink:
Потърси някой на място, който разбира да погледне с какво разполагаш, какво искаш и да ти каже какъв е варианта да се случат/или да не се случат/ нещата. :partyman:
Да напълно съм съгласен с теб за това което ми казваш,исках да се опитам да видя дали някой не е запознат с начина на изчисление на такива тръбни серпентини.
По принцип тази система не е мислена,когато е проектирана да може да загрява и радиатори,а само за битова вода,но в този момент реших да се възползвам и да монтирам някой радиатор.
Hoвoceлckи - майстор
Толкова много приказки ...
Преди близо 20-тина години си направих водна риза на печката без абсолютно никакви изчисления. Първо бях вързал 20 глидера. С включване (или не) на помпа насочвах топлото къде да е повече. С клапите на печката, количеството и вида хвърлени дърва в нея, регулирах "мощността". Забелязах, че има "резерв" и поетапно вързах още един радиатор и бойлера. Върши ми идеална работа. Единственият проблем е, че като искам да ми е по-топло (а навън е станало много студено), трябва да слагам повече и по-често дърва. Ако някой тук знае начин със сметки да стане така, че да слагам само малко (и рядко) дърва (да изкарвам сезона да речем с 5 кубика) - да се обади. Ще го изслушам най-внимателно!
pawka1213, пробвай приятелю! От опит казват "глава не боли". Не мисля, че би те затруднило набавянето на един радиатор. Виж какъв ще е резултата, пък после ще го мислим пак. Сметките са за търговците и майсторите. Не го казвам с лоши чувства - те носят (евентуално) някаква отговорност за крайния резултат.
speka_rs - майстор
Колега, слагаш два радиатора след бойлера 120x60 и един байпас преди радиаторите и си правиш експеримента, ако по нататък имаш не достатъчно мощност един 3 пътен на байпаса и да следи температурата, ако е много още радиатори.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за изчисления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: