Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
шоп - майстор
Може с лазер, може и водно рязане, ЦНЦ фреза... който каквото има под ръка.
Снимките са примерни...всичко е до въображение.
Hoвoceлckи - майстор
Булхома правй едни големи, но нещо ги изостави.
Аз също отдавна съм купил (май) 30-тина метра медно фолио, но все не остава време ... Мисля да е на тавана до комина и през него да става циркулацията. Мисля да вкарам тръба (да речем PVC фи-50). По нея да се движи чистият въздух, а между нея и вътрешната стена на комина - мръсният. Принципно конструкцията не ми е проблем. Как обаче ще се почиства ... А това вероятно ще трябва да се прави често. Ако сложа фини филтри, ще трябва и вентилаторите ще трябва да са значително по-мощни (нещо твърде нежелано).
Другото, което ме безпокои - безшумността. Става въпрос за спалня, а там и най-малкият шум ще ме откаже от ползването му ... може би.
шоп - майстор
нед сеп 29, 2019 2:55 pmHoвoceлckи написа:
Мисля да вкарам тръба (да речем PVC фи-50). По нея да се движи чистият въздух, а между нея и вътрешната стена на комина - мръсният.
Ф50 е супер малко дори и за една стая. За да имаш дебит ще ти трябва мощен вентилатор, а от него само проблеми като шум и разход.

Някъде четох, че скорост над 2,5м/сек в прав участък е предел за да няма шум. Обаче имаме и колена, тройници, редукции... Положението става още по-лошо.

Аз имам самоделен рекуператор от алуминиеви печатарски плаки, като входове и изходи са ф160
Някъде тук във форума бях прилагал снимки.
nеwage - специалист
добре бе хора, защо цялата тази сложнотия - рекуператори и прочие. Не може ли просто една духалка - вентилатор + нагревател 2000W. Нощем тока е 10 ст/кВ, то няма да работи постоянно, да речем на всеки час ще се включва за 10 минути. Колко ток ще изхаби?!
шоп - майстор
нед сеп 29, 2019 7:40 pmnеwage написа:
добре бе хора, защо цялата тази сложнотия - рекуператори и прочие. Не може ли просто една духалка - вентилатор + нагревател 2000W. Нощем тока е 10 ст/кВ, то няма да работи постоянно, да речем на всеки час ще се включва за 10 минути. Колко ток ще изхаби?!
То по тая логика за едно стайче и дограмата може да не смяняш. Тогава печелиш и от разхода за дограма, няма и вентилаторна печка. Ще имаш свеж въздух, пък отоплението ще добавя необходиями разход за инфилтрация.
Обаче ако имаш 12-16 помещения в къщата няма да питаш колко ще харчи една 2000 ватова духалка нощно време.
nеwage - специалист
нед сеп 29, 2019 7:56 pmшоп написа:
нед сеп 29, 2019 7:40 pmnеwage написа:
То по тая логика за едно стайче и дограмата може да не смяняш. Тогава печелиш и от разхода за дограма, няма и вентилаторна печка. Ще имаш свеж въздух, пък отоплението ще добавя необходиями разход за инфилтрация.
Обаче ако имаш 12-16 помещения в къщата няма да питаш колко ще харчи една 2000 ватова духалка нощно време.

"Здравейте!
Спалните ни са малки стаички с ниски тавани и през зимата е проблем с въздуха, когато се спи на затворени прозорци."

Кой ти говори за 12 стаи!?! Ти прочете ли въобще темата? Става дума за две спални 4 х 4 метра.
muhala - майстор
Според мен функция за микровентилация на отваряемо крило е напълно достатъчна. Ако си с радиатори под прозорците и дебели пердета няма да усетиш течения.
Hoвoceлckи - майстор
Зимата, в големите студове? [-X Тогава по-скоро се практикува обратното - кратковременно широко отваряне на прозореца за възможна най-бърза смяна на въздуха. Само че нощем ...? А точно тогава е основно проблема. И ако си с климатиче ...
Шопе, ти как оценяваш твоя самоделен? Върши ли реално полезна работа? Ползвате ли го?
За тръбата всъщност си мислех фи-75, но съм написал 50. Все пак ... Писал съм някъде назад - бях правил една "духалка" с фи-50. Идеята беше да се "сваля" топлия въздух от под тавана на пода. Да речем под сушилна за дрехи, дори в краката ... Двигателчето беше от грамофон. Имаше добър ефект.
Големия въпрос е с какъв дебит трябва да се сменява въздуха в спалня да речем с обем 30 куб.м.? Като скоростта на потока трябва да е възможно най-ниска. Срещал съм такава информация в мрежата, но до колкото си спомням идваше непостижима за "направи си сам".
Lutchezar - майстор
пон сеп 30, 2019 8:05 amHoвoceлckи написа:
Писал съм някъде назад - бях правил една "духалка" с фи-50. Идеята беше да се "сваля" топлия въздух от под тавана на пода. Да речем под сушилна за дрехи, дори в краката ... Двигателчето беше от грамофон. Имаше добър ефект.
Дай повече информация, че съм с 3 метра тавани и много го мисля как да го направя :-D
шоп - майстор
пон сеп 30, 2019 8:05 amHoвoceлckи написа:
.
Шопе, ти как оценяваш твоя самоделен? Върши ли реално полезна работа? Ползвате ли го?
Много съм доволен, ползваме си го плътно почти 3 сезона от годината. Даже и лятото се случва да го ползвам, когато съседите празнуват и вдигат шум. Затварям прозорците и няма прах-няма шум.

Зимата топличко, чистичко, няма влага и СО2. Наспиваш се и си свеж.

Тема "Тунелен вентилатор за пресен въздух" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: