• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Djack - специалист
И ние онзи ден купихме с малката един наниз светодиодни лампички за елхата, ама се оказа, че светят непрекъснато! Просто се взели такъв модел. Някой може ли да ми даде идея, как да ги накарам да мигат? Едно време си правехме дискотечно осветление , като пускахме веригата през един дросел за луминисцентна лампа, ама....!?!? ;-)
kozl - майстор
чет дек 19, 2019 8:51 amDjack написа:
И ние онзи ден купихме с малката един наниз светодиодни лампички за елхата, ама се оказа, че светят непрекъснато! Просто се взели такъв модел. Някой може ли да ми даде идея, как да ги накарам да мигат? Едно време си правехме дискотечно осветление , като пускахме веригата през един дросел за луминисцентна лампа, ама....!?!? ;-)
И сега шъ стане ама не с ъс дросел, а със стартер за ЛЛ с дросел. Само, че в паралел на коледните лампочки, требе да свържеш една крушка към 60 W с НЖ. :wink:
Hoвoceлckи - майстор
Ее ти изби рибата с тия 60W. Я помисли за миг каква ще да е мощността през нагревателчета на пурата, че и последователно на дросела :wink:
Djack - специалист
чет дек 19, 2019 9:15 amkozl написа:
чет дек 19, 2019 8:51 amDjack написа:
И сега шъ стане ама не с ъс дросел, а със стартер за ЛЛ с дросел. Само, че в паралел на коледните лампочки, требе да свържеш една крушка към 60 W с НЖ. :wink:
Стартер де, и аз това имах предвид! Грешка на езика, сори! ;-)
Djack - специалист
Лампичките са лед, няма да стане със стартера ми се струва, може да се окоти електрониката! Ако сложа един мигащ диод паралелно, дали ще стане?
Hoвoceлckи - майстор
Не слагай диод паралелно! Всъщност какъв е този мигащ диод? Електрониката няма да се окоти от последователно свързване на стартерче. Може да не заработи, но не и да излезе от строя.
kozl - майстор
чет дек 19, 2019 9:58 amDjack написа:
Лампичките са лед, няма да стане със стартера ми се струва, може да се окоти електрониката! Ако сложа един мигащ диод паралелно, дали ще стане?
Ми пробай и най-вероятно диода ще мине в режим "гасне, изгасне, гасне, изгасне :lachtot:
Стартера последователно на крушката с НЖ, а коледните светулки успоредно но крушката. Така крушката ще мине в режим на дискотека заедно с паралелно свързаните към нея коледни светлинки. Без крушка с НЖ не знам дали от тока само на коледните светулки ще може да се нагрее биметалната пластина в стартера, за да прекъсне веригата. Но мое да пробваш.
Дросела и пурата не са необходими за дискотечен ефект. Само стартера.
Едно време га немаше таквиз коледни светулки и ползвахме стартерите за да мигат ламБите на 220V.
Djack - специалист
чет дек 19, 2019 10:18 amHoвoceлckи написа:
Не слагай диод паралелно! Всъщност какъв е този мигащ диод? Електрониката няма да се окоти от последователно свързване на стартерче. Може да не заработи, но не и да излезе от строя.
За туй говорих!

https://vikiwat.com/svetodiod-migasch-red.html
  • 1
  • 2

Тема "коледни лампички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: