• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Hoвoceлckи - майстор
Човекът би искал да знае с какво количество разполага и да си прави сметката как да го изразходва за да не остане съвсем без вода в "идните дни". Искаше помпата да е в къщата основно против кражба, после против замръзване. Ако е така концепцията с измерването е доста различна. Та добре ще е ако се появи и ни осветли за някои подробности. Иначе си хабим боба всуе.
nеwage - специалист
Честита Нова Година на всички форумци.
И така, нямам нужда да контролирам помпата, тя е с електронен пресостат.
Имам нужда да знам нивото на водата, за да си правя сметка дали да пускам пералня, дали да поливам и т.н. Moже да не е в метри, примерно, кладенеца е с 6 пръстена, да знам на кой пръстен е в момента водата.

Защото иначе се случва следната ситуация: по Коледа сестра ми идва на гости, решава да почисти, пуска няколко перални, още някой-друг душ, смятайки че язовир Искър е закачен за кладенеца ни :) и в резултат за празниците останахме без вода, вече 3-ти ден.

До кладенеца отива двужилен кабел с 220V.
Искам да изпълня проекта с минимални средства, иначе сигурно има готови системи с три-четири цифрени цени. Гледам на АЛИ-то има доста хидростатични сензори, но цените са сериозни, дори в Китай https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... vel+sensor
kozl - майстор
Чнг и за много форумни години!
Въпрос към автора:
Дали е по-целесъобразно да се контролира разхода според дебита и обема на кладенеца или да се мисли в насоката допълнителен изравнител? В момента ползвате обема на кладенеца като изравнител.
Разбира се възникват много подвъпроси като например:
6 метра каква дълбочина е на водното ниво или това е дълбочина от терена до дъното ?
Какъв е диаметъра на пръстените?
Замервани ли са дебити на кладенеца?
Какви са необходимите дебити за ползване?
Без отговор на подвъпросите няма как да се стигне до решение за необходимостта на допълнителен изравнител освен обема на кладенеца.
Hoвoceлckи - майстор
Не стана ясно - този двужилен кабел захранва помпата, която е при кладенеца? Не каза дали те устройва сигнализация (светлинна/механична) намираща се при кладенеца?
Как ти звучи:
а) 6 лазерни фенерчета монтирани на специална стойка проектират 1, 2, 3 ... 6 точки някъде върху къщата, в зависимост колко метра (пръстена) вода имаш?
б) дистанционно (радио) включваш на място (при кладенеца) система с 6 светлини (обикновени лампи, LED, някакви малки прожектори ...)?
в) 4...6 -канално дистанционно при кладенеца включва съответната индикация някъде в къщата ти? Как си с електрониката? Какъв ти е бюджета за начинанието? Би ли дръпнал още един кабел?
gandonov - специалист
Измерване на ниво може да стане със сензор за разстояние HC-SR04 свързан към ESP8266.
Сензора ще измерва разстоянието от горния ръб на кладенеца до водната повърхност. Обхватът му е 20м.

Общо цена е около 4 EUR. Размерът - малко по-голям от кибритена кутия.
Необходимо е да имаш WiFi, за да работи идеята ми!

Идеята е следната:
Хардуер
  • ESP8266 и HC-SR04 се монтират в подходяща кутийка вътре в кладенеца.
  • Захранват се от зареждачка за телефон (ти вече имаш захранване до кладенеца)
Софтуер (Програмира се в Arduino IDE)
  • при стартиране ESP-то се свързва към мрежата ти.
  • измерва разстоянието до водната повърхност (демек нивото) на всеки Х мин. (например на всеки 1/2 час) и предава данните.
  • заспива (DeepSleep) до следващото измерване.
А ти си следиш нивото от умния телефон или друга smart джаджа. :)
Например, следенето нивото на водата в кладенеца може да изглежда по подобен начин:
Прикачен файл:
sensor.jpg
Hoвoceлckи - майстор
Много добра идея, но питащият не каза за техническите си познания. Тук цъкни е разглеждана ESP8266 (може да е от полза).
naster - майстор
чет яну 02, 2020 9:17 amkozl написа:
Дали е по-целесъобразно да се контролира разхода според дебита и обема на кладенеца или да се мисли в насоката допълнителен изравнител? В момента ползвате обема на кладенеца като изравнител.
И аз затова се замислих - един изключвател по критично ниско ниво, но и един буферен съд 1-2м3 и втора помпа. Все пак това е основният водоизточник на къщата, а за мен е парадокс човек да спести еднократно един 500 лева да кажем, а да рискува да стои 3 дни без вода.
Hoвoceлckи - майстор
500лв за някого са "едни", за другиго не са ...
Застояването на 1 -2 тона вода не е съвсем безбидно :idea:
nеwage - специалист
чет яну 02, 2020 9:17 amkozl написа:
Чнг и за много форумни години!
Въпрос към автора:
Разбира се възникват много подвъпроси като например:
6 метра каква дълбочина е на водното ниво или това е дълбочина от терена до дъното ?
Какъв е диаметъра на пръстените?
Замервани ли са дебити на кладенеца?
Какви са необходимите дебити за ползване?
Без отговор на подвъпросите няма как да се стигне до решение за необходимостта на допълнителен изравнител освен обема на кладенеца.
нямаме друг водоизточник за дома, освен този кладенец. Той е 6 метра дълбок, от нивото на земята надолу.
nеwage - специалист
чет яну 02, 2020 1:11 pmHoвoceлckи написа:
Много добра идея, но питащият не каза за техническите си познания. Тук цъкни е разглеждана ESP8266 (може да е от полза).
Имам електро-техническо образование, но нямам умения в програмиране на Ардуино.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Измерване нивото на вода в 6 метра кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: