• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Petar Cholakov - помощник
Мишките ? Аз бях в същата дилема преди 5 години и пак чрез форуми и приятелски мнения стигнах до мнението че трябва да сложа каменна вата.Взех това решение повлиян от това,че мишките уж се задушавали във ватата и заради това трябвало да е вата,иначе щели да си правят гнезда във фибрана :? :? нз дали постъпих правилно и дали тея мишки въобще бяха фактор ама тогава това ми повлия да избера ватата.Хубав ден приятели
[/quote]
Добре важното е да ми кажеш как си топло загубите. И дали си доволен, аз мишки не вярвам да имам всичко е бетон и е 3 етажа , ама знае ли човек =D>
Pipo71987 - специалист
пон мар 30, 2020 6:54 pmPetar Cholakov написа:
Мишките ? Аз бях в същата дилема преди 5 години и пак чрез форуми и приятелски мнения стигнах до мнението че трябва да сложа каменна вата.Взех това решение повлиян от това,че мишките уж се задушавали във ватата и заради това трябвало да е вата,иначе щели да си правят гнезда във фибрана :? :? нз дали постъпих правилно и дали тея мишки въобще бяха фактор ама тогава това ми повлия да избера ватата.Хубав ден приятели
Добре важното е да ми кажеш как си топло загубите. И дали си доволен, аз мишки не вярвам да имам всичко е бетон и е 3 етажа , ама знае ли човек =D>
[/quote]

Добре е,доволен съм.В същото време нз дали няма да е по добре с фибрана де :) щом мишките не са ти фактор слагай фибран
schuldiner - майстор
Cholakov,
има някаква истина в твърденията на хората - прегряването състарява материалите, за битума също донякъде важи, но е по-лошо за дървенията, щото покритие лесно се заменя, но конструкция не...
Вентилацията/пароотдушниците, ако са правилно изпълнени, решават проблема. Никой не говори за гонещи се ветрове в каратавана. Тази вентилация работи само при прегряване - топлият въздух се разширява и излиза през отдушника, през стрехата или през специални отвори влиза атмосферен въздух и замества прегрелия; зимата не работи. Все пак не е лоша идея да покриеш ватата с паропропускливо фолио, за да не се спарва и да не се цапа. Говоря категорично за вата, без значение минерална или каменна. Такъв е детайлът за студен покрив, а който иска да си прави склад на тавана, вече е друго.
Мн. Важно! - ватата не гори. Виждал съм доста, че и наскоро също. Важно е!

Сега малко отклонение заради митове и легенди:
1. Единственият съществен недостатък на битумните керемиди е естетиката. Точка. Лятото прегрява до 80 и малко нагоре градуса, но в 6 следобед вече е охладен, защото нямат маса, докато керамика/бетон си греят на 60-65 до мръкване и това се усеща въпреки двойната скара. Който не вярва, да се опита да влезе в каратаван под керемиди през лятото. Аз дебнах да завали, че да изкарам 1/2 час 7 - 8 сутринта да поправя нещо.
2. Керамиката е красива и трайна, примерно широкоформатен тондах, но е 4-5 пъти по-тежка и 2-5 по-скъпа. На шестскатен покрив само керемиди и фолио + сух монтаж на била материалите минават 35 лв./м2 за всички аксесоари. А правих и 16-скатен, човекът се оцъкли, като чу цената на материалите. Нормално, мина на двуслойни битумни и с разликата си купи термопомпа.
Брамак със сегашното качество отказвам да работя, правете си сами изводите.
3. Не от вчера правя покриви, битумни керемиди някъде от 1997-ма. Първите покриви с битумни керемиди бяха с 15-годишна гаранция и си я изпълнявах. Сега дали са добре и на 23-та година, не мога да проследя. Но в момента обикновена битумна керемида е 7-8 лв./м2, по-качествените и двуслойните до 15 с фира до 5%. Ковеш върху старите и още 15 години поне...
4. Никога не съм виждал мишки във вата. Разни белки, златки и ли каквито са там горски да, но мишки никога.
preslav - майстор
пон мар 30, 2020 8:40 pmschuldiner написа:
Cholakov,
има някаква истина в твърденията на хората - прегряването състарява материалите, за битума също донякъде важи, но е по-лошо за дървенията, щото покритие лесно се заменя, но конструкция не...
Вентилацията/пароотдушниците, ако са правилно изпълнени, решават проблема. Никой не говори за гонещи се ветрове в каратавана. Тази вентилация работи само при прегряване - топлият въздух се разширява и излиза през отдушника, през стрехата или през специални отвори влиза атмосферен въздух и замества прегрелия; зимата не работи. Все пак не е лоша идея да покриеш ватата с паропропускливо фолио, за да не се спарва и да не се цапа. Говоря категорично за вата, без значение минерална или каменна. Такъв е детайлът за студен покрив, а който иска да си прави склад на тавана, вече е друго.
Мн. Важно! - ватата не гори. Виждал съм доста, че и наскоро също. Важно е!

Сега малко отклонение заради митове и легенди:
1. Единственият съществен недостатък на битумните керемиди е естетиката. Точка. Лятото прегрява до 80 и малко нагоре градуса, но в 6 следобед вече е охладен, защото нямат маса, докато керамика/бетон си греят на 60-65 до мръкване и това се усеща въпреки двойната скара. Който не вярва, да се опита да влезе в каратаван под керемиди през лятото. Аз дебнах да завали, че да изкарам 1/2 час 7 - 8 сутринта да поправя нещо.
2. Керамиката е красива и трайна, примерно широкоформатен тондах, но е 4-5 пъти по-тежка и 2-5 по-скъпа. На шестскатен покрив само керемиди и фолио + сух монтаж на била материалите минават 35 лв./м2 за всички аксесоари. А правих и 16-скатен, човекът се оцъкли, като чу цената на материалите. Нормално, мина на двуслойни битумни и с разликата си купи термопомпа.
Брамак със сегашното качество отказвам да работя, правете си сами изводите.
3. Не от вчера правя покриви, битумни керемиди някъде от 1997-ма. Първите покриви с битумни керемиди бяха с 15-годишна гаранция и си я изпълнявах. Сега дали са добре и на 23-та година, не мога да проследя. Но в момента обикновена битумна керемида е 7-8 лв./м2, по-качествените и двуслойните до 15 с фира до 5%. Ковеш върху старите и още 15 години поне...
4. Никога не съм виждал мишки във вата. Разни белки, златки и ли каквито са там горски да, но мишки никога.
Позволи ми да не се съглася с част от мнението ти - ватата или фибрана ще са ми последната грижа ако нещо пламне на покрива, дъски и греди дал Господ. Аз влизам в подпокривното по всяко време на деня, дори когато температурите са около 30 - вярно керемидите не са керамични, а метални, но при правилно изпълнени елементи по билото и стрехите вентилацията е такава, че няма жега, напротив много по-прохладно е от преди, когато керемидите бяха лепени с кал и плява. По отношение на гаранцията въпроса е за какво се дава и кой я удовлетворява - Lindab са с гаранция 15 години за цвета, а не за това, че ще се налага смяна на гнили ламарини, ама станалото-станало, битум само на плосък покрив и то при липса на всякаква друга алтернатива.
schuldiner - майстор
Позволявам да не се съгласяваш.
Изказвам мнение на база 28-годишен опит по покривите. Като се замисля, имах колеги и с 40 години, ама си бяха бая прости. Може и да си прав.
ПП Не подценявай Ико, Линдаб са сериозна фирма, обаче тези са по-стари и от тях. За качеството - само добри неща, доколкото е възможно битумни керемиди да са качествени.
georgi82 - специалист
Каквото и да направиш от полза ще е,аз преди години сменявах дограми,изолация отвсякъде иии...ефект някакъв,но незадоволителен,отоплявахме се на въглища тогава и парното гасне нощта,а на сутринта студ,и решихме върху плочата отгоре да наредим 5 см стиропор(тогава такова имаше на досъпни според бюджета ни цени),и 5см замазка отгоре(идеята е да може да се ходи отгоре,тъй като имаме тавански стаи,които да станат обитаеми след време) и чак тогава се усети разлика ,помещенията не изстиваха така бързо както преди изолацията на тавана, точно заради влага не избрахме фибран тогава,но определено има полза,според мен бетонната плоча пази единствено вятъра да не вее косите ни в стаите :-D но не и от студ.Успех!
naster - майстор
...особено при наличието на бетонни стрехи по метър. И плочата е добре легнала в/у греди, които са и щурцове за прозорците, и на практика тяхното изолиране в редки случаи се изпълнява добре.
preslav - майстор
вт мар 31, 2020 8:33 amnaster написа:
...особено при наличието на бетонни стрехи по метър. И плочата е добре легнала в/у греди, които са и щурцове за прозорците, и на практика тяхното изолиране в редки случаи се изпълнява добре.
Подобни разсъждения ме налегнаха когато щерката се заеха да си изолират таванската плоча откъм подпокривното пространство - "нахвърляха" 200 квадрата фибран 2Х100 квадрата по 5 см. ами те от тези 100 квадрата повече от 20 са стрехи, които спокойно се обдухват от долната страна. На туй му викам пари хвърлени на вятъра, много по-ефективно щеше да бъде да се изолират таваните на стаите от вътрешна страна, а подпокривното да си се вентилира както намери за добре.
naster - майстор
Това беше и причината още на етап проектиране да елиминираме такива детайли, като бетонни стрехи, еркери, балкони и др. Самата идея да трябва да ги изолирам с по 20-30см ме влудяваше. Но... всеки луд с номера си...
  • 1
  • 2

Тема "изолация на таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: