• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо да не опита да вкара в тази тръба нова с диаметър 1" и смукател с клапан? Готов разработен сондаж - само пуска смукателя и помпи. Дори ръчната помпа тогава ще е излишна.
А дали трябва да се сменя мотора,ако тръбата е по-малка?
kr1100 - майстор
нед юни 14, 2020 2:43 pmшоп написа:
За мен се изясни проблема. Имаме директо набита тръба в земята.
Отбиване на номера за копаене. Евтината цигания навремето излиза твърде солена за наследниците.
hidrazin - майстор
Аз съм с директно набита тръба в земята. И по-голямата част от селото е така от време оно.
Сондажа е правен някъде началото на 70-те и за сега вода има за всичко.
:partyman:
Докато се ползваше всекидневно нямаше проблем,но като всяко нещо като спре да се експлоатира и започват проблемите.
шоп - майстор
пон юни 15, 2020 6:14 pmkr1100 написа:

Отбиване на номера за копаене. Евтината цигания навремето излиза твърде солена за наследниците.
Не бих го нарекъл по този начин. В много места из Бг това е ефтин и ефективен начин за вадене на вода.
За 100 ина лв се купува поцинкована тръба, за 20-30 лв стругар прави острието, дупчи се долната част на тръбата с бормашина и свредло ф4, пълни се тръбата с морска сол...
На много местя се набива директно с чук. По шопско се прави мачта тип тринога, макара въже и бабка.

За един ден имаме вода бол за около 200 лв. Кое е циганското? И ако една тръба изкара 40 години, какъв е проблема наследниците по същата технология пак да набият нова тръба за следващите 40 год?
Аз в имота си имам 3 сондажа и 3 набити тръби, имам овошни градини и ниви и навсякъде имам набити тръби.
Изобщо трябва да се научим да живеем с природата. Където господ е заложил водонос под 8 м и каменисто, чакълест, пясъчен грунт трябавя да се възползваме от благодата.
kr1100 - майстор
[quote=шоп
В много места из Бг това е ефтин и ефективен начин за вадене на вода.
За 100 ина лв се купува поцинкована тръба, за 20-30 лв стругар прави острието, дупчи се долната част на тръбата с бормашина и свредло ф4, пълни се тръбата с морска сол...
На много местя се набива директно с чук. По шопско се прави мачта тип тринога, макара въже и бабка.
[/quote]

Е не е цигания , а от немотия. Преди 41 г копах кладенец / бях млад, баща ми горе помагаше/. От 1,7м надолу едър речен пясък с баластра. Пясък, цимент и измита баластра/ ако падне чакъл/ - бъркало и в калъпите = пръстен ф вътр. 90 см. 3 те най-долни с хубава арматура и напречни тръбички. В горния край уши от арматура залята на 15 см дълбочина от горния край на пръстена.След 2 седмици пускане на пръстени и копаене, пръстен и копаене .4 часа - 4,5м дълбочина - няма кирка, лопата- само с желязна кофа въртейки се в кръг загребвани и вдигай. На дълбочина за 3 пръстена маймунката горе, пускане и наместване на пръстените един по един и пак далдисване долу. Преди 20 тина години влизах вътре да чистя бели корени от смокиня / като мрежа/. Оттогава не съм влизал , но не виждам мрежа.
Сега , ако трябва да се копае - няма кой, младите въобще не искат и да чуят. Та не знам и наследниците при теб дали ще се занимават .
А бабка или баба - лош спомен от набиване на коловете на пускова установка СМ 63 / яко млатене с голямо бабище/.
  • 1
  • 2

Тема "Ръчна помпа за вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: