А защо да не опита да вкара в тази тръба нова с диаметър 1" и смукател с клапан? Готов разработен сондаж - само пуска смукателя и помпи. Дори ръчната помпа тогава ще е излишна.
- 1
- 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
LazarGanev
- "Велик майстор"
17 мнения в "Ръчна помпа за вода"
А дали трябва да се сменя мотора,ако тръбата е по-малка?
Докато се ползваше всекидневно нямаше проблем,но като всяко нещо като спре да се експлоатира и започват проблемите.
шоп
- майстор
пон юни 15, 2020 6:14 pmkr1100 написа:Не бих го нарекъл по този начин. В много места из Бг това е ефтин и ефективен начин за вадене на вода.
Отбиване на номера за копаене. Евтината цигания навремето излиза твърде солена за наследниците.
За 100 ина лв се купува поцинкована тръба, за 20-30 лв стругар прави острието, дупчи се долната част на тръбата с бормашина и свредло ф4, пълни се тръбата с морска сол...
На много местя се набива директно с чук. По шопско се прави мачта тип тринога, макара въже и бабка.
За един ден имаме вода бол за около 200 лв. Кое е циганското? И ако една тръба изкара 40 години, какъв е проблема наследниците по същата технология пак да набият нова тръба за следващите 40 год?
Аз в имота си имам 3 сондажа и 3 набити тръби, имам овошни градини и ниви и навсякъде имам набити тръби.
Изобщо трябва да се научим да живеем с природата. Където господ е заложил водонос под 8 м и каменисто, чакълест, пясъчен грунт трябавя да се възползваме от благодата.
kr1100
- майстор
[quote=шоп
В много места из Бг това е ефтин и ефективен начин за вадене на вода.
За 100 ина лв се купува поцинкована тръба, за 20-30 лв стругар прави острието, дупчи се долната част на тръбата с бормашина и свредло ф4, пълни се тръбата с морска сол...
На много местя се набива директно с чук. По шопско се прави мачта тип тринога, макара въже и бабка.
[/quote]
Е не е цигания , а от немотия. Преди 41 г копах кладенец / бях млад, баща ми горе помагаше/. От 1,7м надолу едър речен пясък с баластра. Пясък, цимент и измита баластра/ ако падне чакъл/ - бъркало и в калъпите = пръстен ф вътр. 90 см. 3 те най-долни с хубава арматура и напречни тръбички. В горния край уши от арматура залята на 15 см дълбочина от горния край на пръстена.След 2 седмици пускане на пръстени и копаене, пръстен и копаене .4 часа - 4,5м дълбочина - няма кирка, лопата- само с желязна кофа въртейки се в кръг загребвани и вдигай. На дълбочина за 3 пръстена маймунката горе, пускане и наместване на пръстените един по един и пак далдисване долу. Преди 20 тина години влизах вътре да чистя бели корени от смокиня / като мрежа/. Оттогава не съм влизал , но не виждам мрежа.
Сега , ако трябва да се копае - няма кой, младите въобще не искат и да чуят. Та не знам и наследниците при теб дали ще се занимават .
А бабка или баба - лош спомен от набиване на коловете на пускова установка СМ 63 / яко млатене с голямо бабище/.
В много места из Бг това е ефтин и ефективен начин за вадене на вода.
[/quote]
Е не е цигания , а от немотия. Преди 41 г копах кладенец / бях млад, баща ми горе помагаше/. От 1,7м надолу едър речен пясък с баластра. Пясък, цимент и измита баластра/ ако падне чакъл/ - бъркало и в калъпите = пръстен ф вътр. 90 см. 3 те най-долни с хубава арматура и напречни тръбички. В горния край уши от арматура залята на 15 см дълбочина от горния край на пръстена.След 2 седмици пускане на пръстени и копаене, пръстен и копаене .4 часа - 4,5м дълбочина - няма кирка, лопата- само с желязна кофа въртейки се в кръг загребвани и вдигай. На дълбочина за 3 пръстена маймунката горе, пускане и наместване на пръстените един по един и пак далдисване долу. Преди 20 тина години влизах вътре да чистя бели корени от смокиня / като мрежа/. Оттогава не съм влизал , но не виждам мрежа.
Сега , ако трябва да се копае - няма кой, младите въобще не искат и да чуят. Та не знам и наследниците при теб дали ще се занимават .
А бабка или баба - лош спомен от набиване на коловете на пускова установка СМ 63 / яко млатене с голямо бабище/.
- 1
- 2
Тема "Ръчна помпа за вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература