Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт яну 04, 2022 1:45 pmn_a написа:
Е, сега се зачетох, по-точно загледах по картинки в нета. ПЕ не са за водопровод?
Основно за водопровод са и то за подземен водопровод.Твоите са ППР, които не са много подходящи за открит монтаж и то на минусови температури
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт яну 04, 2022 1:57 pmLazarGanev написа:
... ППР...
20-25г си стои там тази тръба...
Не я пече директно слънце
вт яну 04, 2022 3:20 pmn_a написа:
Значи и е време... :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
вт яну 04, 2022 4:53 pmLazarGanev написа:
вт яну 04, 2022 3:20 pmn_a написа:
Значи и е време... :wink:
:wink: С какво да я сменя, като и дойде времето?
brum - майстор
ПЕ. Черните тръби дето са точно за това.

А на ППР-а какво му има от 20-25 години стоене под земята? Нали замазан в стените има в пъти по-голям живот от 20-25 години?
По-добре да я смениш преди "да и дойде времето", че не се знае колко вода може да изтече, ако се случи докато те няма. Ако ще е с пластмасова тръба е добре да бъде замазана, скрита от слънце и атмосфера. Може пак ППР, но той е по-крехък и се чупи лесно от студа. Може ПЕВП (PEHD), а най-добре омрежен полиетилен (Pex-a, Pex-b, Pex-c), те не се страхуват от замръзване, но се страхуват от слънцето, тъй че пак е добре да са измазани или скрити. Всички видове метални тръби (мед, инокс, стомана) не се плашат от слънце, но се пукат от замръзване

brum, на снимката се вижда, че ППР-а не е само под земята, има и открит. Но и под земята не е за препоръчване, защото е крехък и може да се счупи при огъване или разместване на пластове
brum - майстор
Ясно. Не знаех, че се води крехък.

И да съм по-ясен - под ПЕ имам в предвид HDPE. ВиК-то с такова изгражда водовпроводите около нас.
вт яну 04, 2022 5:29 pmbrum написа:
И да съм по-ясен - под ПЕ имам в предвид HDPE. ВиК-то с такова изгражда водовпроводите около нас.
Точно така High definition или на български Висока плътност, и двете наименования се ползват.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Благодаря!
brum - майстор
Лазаре, как тъй high definition бре? Туй да не е аудио? Чак се зачудих и го google-нах - High Density Poly Ethylene (HDPE).

Тема "Монтиране на спирателен кран в съществуваща инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: