Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tzetz009 - специалист
пет ное 04, 2022 7:08 pmmishuk написа:
............ Зареждането става със 15волтово зарядно от лаптоп.
Голяма грешка е да се чака на BMS-а да спре заряда!!! Скоро тая батерия ще се надуе и ще си замине. Трябва ти една такава платка настроена на 12,6V. Контрол на тока може да настроиш ако ти е жал за това зарядно или го смениш с по-мощно :) !
Прикачен файл:
pctdetail.775-445.1.jpg
pctdetail.775-445.1.jpg (108.16 KиБ) Видяна 1012 пъти
:partyman: :partyman: :partyman:
mishuk - напреднал
пет ное 04, 2022 7:19 pmpetromaniq66 написа:
И с колко волтов панел ще зареждаш пак 15 волтов ли? Ватовете са съвкупност от VA. Да не казвам че осветеността не е постоянна. Малко да клекне и нищо няма да зареждаш, един вид ти трябва не само панел Х ватов ами и Х контролер. Може да хвърлиш едно око и колко вата ти е лаптопското преди да си мислиш за 20 W панел искаш и още елементи да трупаш.
Честно казано не ми се спори особено с теб, пък и трудно ти следя мисълта. 3 амперовото лаптопско зарядно може да го сметнеш по формулата която си дал и ще разбереш колко вата е, а с 12 волтови панели е пълно в нета. Повечето от тях китайците ги продават с контролери, въпреки че аз продължавам да го смятам за излишен в случая. Контролера не е панацея, а най обикновена платка на която да зададеш кога да започне и кога да приключи зареждането. Само че ако зареждаш 60ah батерия с 0.5амп, даже и производителите на панели смятат контролера за излишен. Знам го защото преди 15 години съм си купувал панел, който стой на таблото на автомобила и дозарежда акумулатора. И там пише, не се изисква контролер.
mishuk - напреднал
пет ное 04, 2022 7:40 pmtzetz009 написа:
пет ное 04, 2022 7:08 pmmishuk написа:
............ Зареждането става със 15волтово зарядно от лаптоп.
Голяма грешка е да се чака на BMS-а да спре заряда!!! Скоро тая батерия ще се надуе и ще си замине. Трябва ти една такава платка настроена на 12,6V. Контрол на тока може да настроиш ако ти е жал за това зарядно или го смениш с по-мощно :) !

pctdetail.775-445.1.jpg

Bms а спира заряда без проблеми. На този принцип работят милиарди батери пакове без проблеми. А идеята на тази платка каква е, да подава към батериите точно 12.6 волта ли? Че малко не ми стана ясно.
brum - майстор
За играчките тоя подход може и да наложен, но за истинските решения никои не разчита на БМС-а да управлява зареждането. Гаранция за унищожени батерии.

Зареждането е многостъпков процес. Първо с постоянен ток, после постоянно напрежение и накрая спира когато тока падне под определена граница или подмине определено време на фазата с постоянно напрежение.

Контролерите дето зареждат батериите го имат това заложено. Моят е EPEVER и съм му задал правилните параметри.

Ти ако искаш не слагай контролер. Твоето е в сферата на играчките. Само дето с тези клетки е от опасните играчки. Смени ги с 18650 клетки поне. Да не се чудиш кога ще направят проблем.
tzetz009 - специалист
Точно такава е идеята. И една снимка от Нета...

Прикачен файл:
Screenshot_20221104-212721.png

.....зарядно за 3S батерия ТОЧНО на 12,6V. Не на 13,9, не на 14,3, не на 15,1, не на 16,2V!!!

А, това какво си недоразбрал за милиардите BMS-и, е че те са "ВТОРА" И РЕЗЕРВНА защита. Каза ти го @brum, казвам ти го и аз и ще ти го кажат още потребители от Форума. Тази платка, която предложих ще е "първа" защита. Точно както термо-регулатора на бойлера и фурната ти. Точно както основния парашут, с който скачаш от самолета :) ! Ама нали всеки иска и допълнителна защита!?! Точно затова са термичните защити в бойлера и фурната. И точно затова имаш втори парашут и BMS на батерията.

Очаквам да не си поредния човек, който не вярва в "Наръчника на сапьора" написан от Мечо Пух-х-х-х!!!

mishuk - напреднал
Да приключим темата а? Толкоз глупости отдавна не бях чел. Написах че съм слаб с електротехниката, не че съм дебил. Такива небивалици чух че..
На един му дошли от някъде 150волта и изгорил bms а, другият намерил зарядно в олх и мисли че каквото е написал продавача, това е то. Само дето това зарядно зарежда точно с 15 волта, купи едно и го измери. Освен това те съветвам да отидеш при майстора на колата ти и искай да ти направи генератора точно на 12 волта. Обясни му теорията за мечо пух и всичките други тъпотии. Тези 14 дето разни производители слагат са бонба. За опасните литиево полимерни батерии пък въобще е смешно. Сигурно има 20 милиарда телефона, незнам колко милиарда играчки, дронове, колелета, скейтборди с подобни батерии, обаче те са супер опасни. 18650 също се плят, вярвай ми. Особено китайските, за разлика от елджи полимерните с вградена защита против оверчардж и дисчардж, които аз ползвам.
Иначе за едно си прав, това е играчка, занимавка, упражнение. Най вероятно ще го метна в шкафа и надали ще се сетя повече за него. Но коментарите ви къртят наистина.
DundyTheCroc - майстор
Нещата има два начина да се направят, правилен и неправилен. Ти си тръгнал по грешния, но не желаеш да чуеш съветите на хората, които ти казват как да коригираш грешките си. Каква изобщо е целта на темата?
petromaniq66 - специалист
Целта е някой да го похвали, а темата по-отива за подраздел " Вижте какво сътворих днес"
Lutchezar - майстор
В заглавието подвеждащо пише "литиево-йонна", после през цялото време са литиево-полимерни елементите...
mishuk - напреднал
съб ное 05, 2022 12:02 pmDundyTheCroc написа:
Нещата има два начина да се направят, правилен и неправилен. Ти си тръгнал по грешния, но не желаеш да чуеш съветите на хората, които ти казват как да коригираш грешките си. Каква изобщо е целта на темата?
Така човек, аз, ейпъл, самсунг и макита правим нещата не правилно, какво са няколко стотин хиляди инжинера пред мъдроста събрана от названието "майстор" във форум който никой не прави нищо сам, само дава акъл как трябва да станат нещата. Друго си е като литиево-полимерните батерии не са литиево йони нали? Подвеждащо е. Или като някой с претенции за експерт, ти сравнява батери пак с бойлер. Отворете която и да е батерия на компютър, винтоверт или каквото се сетите там и проверете колко защити има там а? Днес даже мислех да пиша на Тошиба, да ги питам как смеят да сложат зарядно 15 волта на тяхната 3s батерия, не знаят ли че в олх пише 12,6 волта. Та така с правилното и неправилното. Когато някой ми покаже неговият пакет, как е направен, с подробности и снимки, мога да обсъждаме. Досега имаше снимка на нещо подобно, но с 10 пъти по голям капацитет и за къде по професионално използване. И без подробности с какво се управлява, зарежда, как се използва. Така че, на теоритиците ще кажа, това е ПРАВИЛНИЯ начин, След като приключих тази халтурка, я занесох на инжинер по микроелектоника, да направи тест и да провери свързването. Човекът нямаше забележки, освен към грозните ми спойки, които презапои. :lol:

Тема "12 волтова литиево-йонна батерия направи си сам." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: