Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
съб яну 07, 2023 10:34 amkr1100 написа:
Напълно е постижимо.
дебит 1 l/s x 8h / времетраене на поливката .
дебит 1,2 l/s x 8h
Не е писал какво му е помпата / дебита.
Кое е постижимо бре?
Той е написал че в момента дебита му е 600-700 литра на час.
Това е няма и 0,2 l/s
Помпата му е с дебит 1800 литра на час или 0,5 l/s - написал е каква му е помпата.
В момента сондажа даже не може да "напълни" дебита на тая малка помпа а ти говориш за 5 ПЪТИ по-голям дебит.
Иначе да, ще постигне 30 кубика ама ако помпата му бичи без да спира към две денонощия.
И не тръгне да изчерпва водата в сондажа...
:partyman:
bezimen - помощник
съб яну 07, 2023 12:54 amwanderer написа:
Предполагам, че сондажният отвор е бил 250 - 300мм, и при затръбяване с Ф140 около тях е изпълнено с дрениращ материал, така, че от дамара ти на 23 тия метър водата (ако я има) минава отвън цялата тръбата през дренажа докато стигне нарязания участък и от там безпрепятствено минава в тръбата. Дай подробности каква помпа ползваш? Писал си, че като намалее водата сондажа се затлачва. Фабрично нарязани тръби ли ползвахте?

Сондажният отвор е 200мм. Купил съм 4 помпи като най-голямата е 7 кубика в час, но като гледам ще си я ползвам за трофей😃. Тази с която дърпам сега е Gmax 1,8 кубика на час, но върви 30 минути и 30 пълни. Иначе я намалям и с кран понякога, но се опитвам да засека какъв е дебита към момента и по моите сметки е около 700литра в час. Най-отдолу сложи цяла тръба, но нарязана с шлайф 2,5 метра, след това една нарязана 4 метра и после започна да редува цяла и нарязана. Нямах никаква идея от сондажи, но сега като чета нарязаните с шлайф тръби не са окей и освен това явно не е преценил колко нарязани и колко ненарязани да сложи. Също се чудя вижда ли се дъното на сондажа когато е над 20 метра да кажем, защото моя сондаж ми изглежда много крив и не виждам дъното, че дори като меря с отвес след 20-ти метър нищо не виждам. За съжаление сондьора излезна слаб според мен...
bezimen - помощник
съб яну 07, 2023 1:54 amnikolov333 написа:
При мен сондираха 48м с фи 250мм и бентонит не помня да слагали, но и почвата му приличаше. Последните 20м сондата зор видя и спряха за да не губят още дни според мен. На 45м пропадна към 50санта рязко. Сега реално вадя от тази дълбочина понеже ми казаха да вдигна помпата 3 м над дъното.. Тръбите бяха по 4м фи 140 дебелостенни.. Първите ги пуснаха 5 тръби фабрично зарязани , т.е.20м.. После главния ги спря и забелязах, че се учудиха и шерпите, че остави една перфорирана за по-плиткото. Наредиха 3 цели, поле 1 перфорирана и още 3 цели. Тоест общо 12 * 4м. Моя сондаж вади мътилка и ситен пясък вече 2 години, особенно след като не се ползва известно време. Помпата ми е многостъпална за излишно голям дебит и регулирам дебита с кран. На пролет има излишно много вода, а на есен пада до 1.5м3 на час в най-лошия случай, но като се има предвид, че около моя има сума ти сухи сондажи приемам, че съм имал късмет. :drinkers:

И аз се надявах на 1,5- 2 кубика на час ама уви...
bezimen - помощник
съб яну 07, 2023 10:34 amkr1100 написа:
пет яну 06, 2023 10:52 pmhidrazin написа:
пет яну 06, 2023 10:16 pmkr1100 написа:
:? Нещо каза ли ??
Празници са. Простено ти е.
ср яну 04, 2023 11:53 pmbezimen написа:
... за една поливка на мен ми трябват над 30 кубика.
:partyman:
Напълно е постижимо.
дебит 1 l/s x 8h / времетраене на поливката .
дебит 1,2 l/s x 8h
Не е писал какво му е помпата / дебита.
За момента дебита ми е 200 милилитра в секунда и за да направя едно поливане са ми нужни над 40 часа събиране на вода независимо, че имам 10 кубика цистерна.
wanderer - специалист
Това с нарязаните с шлайф тръби е тотална глупост....в твоят случай вероятно вовеки ще вадиш пясък над допустимото количество за повечето помпи. При мен е 32 метра затръбен и вдигна статично ниво на 8,15м като едва виждам водното огледало. Сондьора каза, че горе долу до там е видимо без осветяване. Няма значение дали е крив или прав сондажа, важното е вода да има, но да не те отчайвам както описваш нещата не съм много голям оптимист в твоят случай... :cry: [-o<
bezimen - помощник
нед яну 08, 2023 12:14 amwanderer написа:
Това с нарязаните с шлайф тръби е тотална глупост....в твоят случай вероятно вовеки ще вадиш пясък над допустимото количество за повечето помпи. При мен е 32 метра затръбен и вдигна статично ниво на 8,15м като едва виждам водното огледало. Сондьора каза, че горе долу до там е видимо без осветяване. Няма значение дали е крив или прав сондажа, важното е вода да има, но да не те отчайвам както описваш нещата не съм много голям оптимист в твоят случай... :cry: [-o<
Аз дори с мощно фенерче не виждам след 20-ти метър, но както каза това нямаше да има значение ако имаше вода. Според теб ако единия дамар се пада в цяла тръба, а не в нарязана не е ли възможно по големия дебит да продължава по пътя си и само една част да пада през филца до нарязана тръба. Поне така си го обяснявам аз. Иначе водния стълб ми е много висок- за час и нещо пълни до 28,5метра височина, но като чета водния стълб няма нищо общо с дебита....
bigdragon - майстор
В кладенец се глед в слънчев ден, свети се с огледало.
Ако светите с фенер, гледайте по тъмно...
wanderer - специалист
нед яну 08, 2023 8:29 ambezimen написа:
Според теб ако единия дамар се пада в цяла тръба, а не в нарязана не е ли възможно по големия дебит да продължава по пътя си и само една част да пада през филца до нарязана тръба. Поне така си го обяснявам аз. Иначе водния стълб ми е много висок- за час и нещо пълни до 28,5метра височина, но като чета водния стълб няма нищо общо с дебита....
Ако я имаше тази въображаема "река" не мисля, че щеше да търси решение тук...това, че има пясък не означава ,че е водоносен, още повече, че ще има вода колкото ни се иска. Според мен единствената ти надежда е да има все още запечатани дамари от бентонита.
bezimen - помощник
нед яну 08, 2023 9:37 amwanderer написа:
Според теб ако единия дамар се пада в цяла тръба, а не в нарязана не е ли възможно по големия дебит да продължава по пътя си и само една част да пада през филца до нарязана тръба. Поне така си го обяснявам аз. Иначе водния стълб ми е много висок- за час и нещо пълни до 28,5метра височина, но като чета водния стълб няма нищо общо с дебита....
Ако я имаше тази въображаема "река" не мисля, че щеше да търси решение тук...това, че има пясък не означава ,че е водоносен, още повече, че ще има вода колкото ни се иска. Според мен единствената ти надежда е да има все още запечатани дамари от бентонита.
нед яну 08, 2023 9:37 amwanderer написа:

Ей не искаш да ми дадеш малко надежда😃. Аз вече почти нямам надежда, че нещо съществено ще се случи, защото повече от 10 дни източвам хем че не е в къща, а на полето и източвам само по 4-5 часа на ден. Реалист съм и мисля, че мога да очаквам максимум още 100-200 литра на час, които няма да ми помогнат много. Иначе бентонит все още имам много и имам чувството, че месеци ще трябва да го чистя докато се избистри водата. В момента докато дръпне първите 20-на метра воден стълб излиза почти чиста вода и след това става нещо страшно и ако опитам да източа до 27-ми метър, защото там слагам помпата тя директно спира, запушва се и трябва да я вадя и да я чистя. Не ми дава да кача снимка, защото е голяма, но цвета на водата е като силно разредена боза.
bigdragon - майстор
Има надежда, но си за Airlift pump и т.н....

Изображение

Тема "Въпрос за сондаж за вода." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: