Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brum - майстор
Точно тоя инвертор някой да го е поръчвал от Китай и да е в тоя форум шанса е малък. Но ако си избереш читав търговец проблеми няма. Поръчвал съм всякакви неща. Клетките за батерията са ми от Алибаба, БМС-а от Алиекспрес. Проблеми с компонентите няма.

А за разстоянието от инвертора до панелите - 10 метра не са никакъв проблем. И 50 метра даже не са. Смяташ си кабела според тока и загубите, и проблеми няма.

Ей тая тема ако не те мързи да я изчетеш ще видиш за моята инсталация. На кратко - 6kW панели, ФВ инвертор SMA Sunny Boy 3.6kW, батериен инвертор SMA Sunny Island 4.4m, самоделна LiFePo4 батерия 14kWh.
hidrazin - майстор
съб юни 01, 2024 8:18 amnikiww написа:
Спрял съм се на Deye 6 kw. монофазен.
На Deye инверторите са уникални. Добър избор. Поне една стъпка нагоре са от недоразуменията на SMA.
Ноооо... от бюджета нищо не остава за батерия.
Подценяваш цената на "дреболиите...
Успех!
:partyman:
nikiww - напреднал
Ноооо... от бюджета нищо не остава за батерия.
Подценяваш цената на "дреболиите...
Успех!
[/quote]

Ами писах с вдин китаец за клетки CALB 68€ за 230 А, 83€ за 280А и 92€ за 314А. BMS за 230А беше 115 € . За другите не съм питал. Поръчах ар. защита, стопяеми и автоматични предпазители за 72 ле. за двата стринга. Първначално ще е един, на юг. Е има и кабели, крепежи, профили. То се събира ама няма да го правя всеки ден. Идеята ми беше някой да каже от кой търговец е поръчвал, че те са много. Ама…..
brum - майстор
За клетки от този - https://docantech.en.alibaba.com/ . Препоръчани бяха в един американски форум и като цяло няма почти никакви оплаквания от тях. Клетките не са най-високото качество, но за нашите цели са предостатъчни.

Ако вземаш клетките от ДоканТек - поискай и бъсбаровете. Имат едни гъвкави дето са много удобни за работа. А цената им беше значително по-ниска от тази в Алиекспрес.

За BMS-и търся на Seplos нещата в Aliexpress. Ако ти е сложна изработката на кутията можеш да си вземеш кутия с БМС на Seplos и само да насипеш клетките вътре. Но по спомен кутията с БМС и доставката отиваше към 300-500 долара. Моята е от шперплат, но не е най-удачното решение.

И ако правиш батерия над 10kW - събирай я на финалното място, че 100 кила трудно се местят.
ivanovbg - майстор
Литиево йонните нямаха ли повишена опасност от пожар в сравнение с LiFePo4?
brum - майстор
LiFePo4 са едни от най-безопасните и с най-голям живот. Това е към момента стандарта при батерии за малки централи.

На хоризонта са и натриевите батерии, ама още са далеч от достъпни, а и БМС-и за тях ще е трудно да се намерят.
MamaMy - майстор
нед юни 02, 2024 12:46 ambrum написа:
Ако вземаш клетките от ДоканТек - поискай и бъсбаровете. Имат едни гъвкави дето са много удобни за работа. А цената им беше значително по-ниска от тази в Алиекспрес...
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 2mN12mN11c
На тези шини какво им е? Цената е към 8 пъти по ниска. Дори и с транспортните разходи пак са по-евтини. Не бих се хванал да ги правя сам, но и да дам 7-10 $ на парче ще ме прощават.
brum - майстор
За тези тук говоря. 1.20 долара бройката. Тези дето си показал също стават. Но предложените от мен имат предимство, че с лекота пасват на връзката между 8 и 9 клетка, дето е по-пипкава.

За 7-9 долара бих си ги правил сам с хидравличната кримпвачка и 50мм2 кабел.

И като споменах кримпвачката - автора, като (ако) дойде ред да събираш съм насреща да помогна с малко инструменти. Примерно хидравлична кримпвачка. Кабелните обувки също от Китай си вземи, че са пъти по-евтини от тези тук. И избирай от тип JG, като тези. За кабел - от тук търси кабел за електрожен. Ако не се лъжа моят е 35мм2 до инвертора, ама и батерийният инвертора ми е слабичък - 3.3kW. За по-мощен е добре да вземеш 50мм2 кабел.
nikiww - напреднал
brum тъкмо ти чета темата. Бях я чел още преди, но сега я чета по задълбочено. Все още не съм решил дали ще се справя с батерията. То ако я почна ще я свърша ама дали ще ми хареса краиния резултат. И панелите и дават 13.14 А , а инвертора 13 А на стринг. Дали ще е проблем?
hidrazin - майстор
Китайските кабелни обувки от линка са по-скъпи от тези дето могат да се купят в БГ.
Deye 6 kw има модели и с по-голям ток на входа - ЦЪЪЪК
Но при теб няма да има проблем от тази разлика.
По-важното е да не надвишаваш входното напрежение.
За инвертора който си избрал слагаш два стринга с по 6 или 7 панела 550W и си в играта.
Май беше си харесал DAH 550 ? В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ двулицеви!

Тема "ФЕЦ за собствени нужди с DIY батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: