• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sstefanov - майстор
Може ли марка и модел на хладилника, който си си избрал?
https://hobbymarket.bg/collections/%D0% ... 8770591046

Най икономично работи като еднозонов, с целият си обем, без преградата по средата.
При задание фризер/хладилник, настройката на хладилника е почти излишна. Така или иначе си охлажда и в другото отделение.
Като фризер работи само отделението от страната на компресора- дясното. Не може да се избере ляво фризер- дясно хладилник. Може и двете да работят като фризер при различни температури, като отново дясното е водещо, т.е лявото не може да е по студено.
До момента днес средната консумация е 25W/h, при температура в помещението 25 градуса.
hidrazin - майстор
вт юни 18, 2024 12:48 pmDundyTheCroc написа:
Ясно ми е колко е ефективно, ама човека вече е направил чантата, предполагам и елемента е купил, що да не довърши и да види сам.
По принцип да, ама не.
Пелтиетата не търпят претоварване. Ако пък не ги "натовариш" все едно само се отчитат че са там.
Примерно неговият е TEC1-12706 с напрежение 14.9VDC, максимален ток 6.4A и мощност 53W
Да ама като умножиш 14,9 по 6,4 и отива към 95W - демек вече е гръмнал.
За това при диспенсърите за студена вода пелтието се захранва с регулируемо импулсно захранване.
Захранването взима информация от датчика на температурата.
Когато водата в контейнера е топла, захранването бичи пелтиетто в максималния му режим но без да го надвишава.
Когато водата е почти охладена, захранването намалява напрежението върху пелтието - обикновено до към 5-6 волта.
Колкото само да поддържа температурата.
А тея неща, електрониката кой ще му я направи?
:partyman:
P.S. Да не говорим че втора ръка чанти на 12V DC комбинирани и на 230V AC има по 40-50 кинта. Работещи.
Мислиш ли че самоделката от фибран и петие 50-вата ще му излезе по-евтино?
И че ще работи по-добре от оная от битака? Щото аз не смятам така.
Има много неща които е изгодно да си направиш сам. Има и такива които не е изгодно и тая чанта е от тях.
Еееее, на Дънди му е ясно де!
Ясно му е също, че науми ли си някой нещо........
Lisko - майстор
От 15 години ползваме пасивна хладилна чанта (избрах която беше с максимална изолация навремето). Никога не е имало нужда от активно охлаждане. Слагат се или замразени торбички със специално желе (голяма топлоемкост) или както писаха - замразена вода която после става за пиене или торби напълнени с ледени парчета които в крайна сметка се стопяват и ако не са в кофичка, водата се източва през кранчето което чантата има в долния край.
hidrazin - майстор
Е, и? Тук не е жендърска Канада. Имаме други потребности...
Въобще, ама ВЪОБЩЕ не си в час с тукашните условия, нагласи ...
P.S. Абе презокеански модераторе, ко става бре?
Там с приятелчето май яката сте я закъсали в евтиния форум? :lol:
И смях - триете позитивни постове, безогледно, и толерирате полуграмотни постове - справка пост от 17 Юни 2024, 19:01:29 ... :-D
И не е само тоя. И не само за това рейтинга ви е клонящ към НУЛА, кръгла НУЛА.
ПРОВАЛИХТЕ СЕ !
Ти така и не разбра че в български форум може да си само ... ПОТРЕБИТЕЛ.
Нищо друго. :)
Ай ся чао и бегай оттатък. Ако мое да спасиш нещо де, кога тати ми купи колело...
Ма то и за тези никакви пари - не си заслужава цирка.
vlax - майстор
ср юни 19, 2024 1:03 amhidrazin написа:
P.S. Абе презокеански модераторе, ко става бре?
Там с приятелчето май яката сте я закъсали в евтиния форум? :lol:
И смях - триете позитивни постове, безогледно, и толерирате полуграмотни постове - справка пост от 17 Юни 2024, 19:01:29 ... :-D
И не е само тоя. И не само за това рейтинга ви е клонящ към НУЛА, кръгла НУЛА.
ПРОВАЛИХТЕ СЕ !
Ти така и не разбра че в български форум може да си само ... ПОТРЕБИТЕЛ.
Нищо друго. :)
Ай ся чао и бегай оттатък. Ако мое да спасиш нещо де, кога тати ми купи колело...
Ма то и за тези никакви пари - не си заслужава цирка.
Мъчеш се да отвориш очите на слепия.
brum - майстор
Ползвам компресорен от Алиекспрес, а тъкмо сега са промоциите там. Вече е на 4 години и се ползва често. Проблеми не е имало. Ама иска и фотоволтаици, че гълта по 20-40 амперчаса на ден.

Преди това бях с шишета с лед. За 2-3 дни става с едно зареждане. За повече си иска редовно дозареждане.
Купешката пелтекова чанта "харчи" 4Аh постоянно- 96 за денонощие.
Няма терморегулатор, а и да има, то не може да достигне ниво до сносна бира.
Правил съм разчет за среден разход 60Аh, като половината се осигуряват от акумулатор през нощта, а фотото е сметнато да кара дневната консумация плюс дозареждане на акумулатора.
Без пари не става, или както още веднъж се потвърди- 2-3 дни.

Що имам чувството, че "въпросъ"т е поставен от бот?
  • 1
  • 2

Тема "Охлаждане с Пелтие" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: