• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nеwage - специалист
В района на Арбанаси съм под гората. Решихме за сонда, защото тук живеем, семейство с дете сме, а вода от никъде няма. Има поне 15 кладенеца в района, вариращи от 3 до 15 метра и нито един няма повече от половин метра вода. А само преди 6 години нашият кладенец беше винаги пълен до нивото на почвата. Нямаме ВиК в района. Един съсед би 50 метра сонда и се хвалеше, че много вода излязла, та затова се решихме.
Надолу явно е скала, излизаше само пушилка, ето видео https://youtube.com/shorts/cQyr8eIYwT0?feature=share
ср окт 16, 2024 8:52 pmtorbalan написа:
ср окт 16, 2024 9:30 amnеwage написа:
В близост (около 20-30 метра) има два кладенеца - единия е 13 метра, другия 6 метра. При тях водата не помръдва, стоят там някакви половин метра на дъното и толкоз.
...
Ако в близост на такова малко разстояние има толкоз плитки кладенци с вода, кое те е накарало да дълбаеш 68 метра? Артезиански води ли си търсил? Ако да - трябвало е още поне 40 - 900 метра да пробиваш.

Надолу под теб скала ли е или някакви почви, глини, пясъци, чакъли и т.н.?

За кое населено място става въпрос (четох малко на вентилатор, та ако съм пропуснал - сори).
MamaMy - майстор
Защо имам усещане, че заради такива като вас и вашия съсед нямате вода в кладенеца? Някой пишман сондьор е пробил водонепропускливия слой който се намира под водоносния и водата просто слиза на долу.
nеwage - специалист
ср окт 16, 2024 10:21 pmMamaMy написа:
Защо имам усещане, че заради такива като вас и вашия съсед нямате вода в кладенеца? Някой пишман сондьор е пробил водонепропускливия слой който се намира под водоносния и водата просто слиза на долу.
Много е възможно. Но кладенците са десетки и са пръснати на голяма площ, не е като да са подредени в един ред, и всичките пресъхнаха още преди 5-6 години. А и не са само те, две чешми също пресъхнаха. Това се случи години преди някой да е бил сонда сонда в района ни.
chapara - майстор
Какво друго в региона в по глобален машаб се промени, взривове, ново строителство, мини, държавни сондажи с цел водоснабдяване на населението с платена вода? Захранване на язовири, с цел производство на ел. енергия или скъпо напояване?
nеwage - специалист
ср окт 16, 2024 11:56 pmchapara написа:
Какво друго в региона в по глобален машаб се промени, взривове, ново строителство, мини, държавни сондажи с цел водоснабдяване на населението с платена вода? Захранване на язовири, с цел производство на ел. енергия или скъпо напояване?
Единственото ми подозрение са хотелите в Арбанаси, което се пада над нас, на платото - там знам че биха сонди за вода.
MamaMy - майстор
Значи работата е сигурна. Не очаквай някой да си признае. Прецакани сте и за съжаление няма какво да направите. На много места вече чувам се е случило по подобен начин. Когато е малко водата която е на плитко не се дупчи сонда, а се копае кладенец за да имаш по голям водосборен обем. Сега единственото ви спасение е буферен съд който да се пълни от автоматична система. Помпа с поплавък спусната на 1 метър под максималното ниво на сондажа. В буферния съд ниворегулатор който да изключва помпата като се напълни. Евентуално може би и едно реле за време което да предотврати честото включване на помпата, а и да даде време на сондажа да възстанови нивото.
nеwage - специалист
чет окт 17, 2024 12:41 pmMamaMy написа:
Значи работата е сигурна. Не очаквай някой да си признае. Прецакани сте и за съжаление няма какво да направите. На много места вече чувам се е случило по подобен начин. Когато е малко водата която е на плитко не се дупчи сонда, а се копае кладенец за да имаш по голям водосборен обем. Сега единственото ви спасение е буферен съд който да се пълни от автоматична система. Помпа с поплавък спусната на 1 метър под максималното ниво на сондажа. В буферния съд ниворегулатор който да изключва помпата като се напълни. Евентуално може би и едно реле за време което да предотврати честото включване на помпата, а и да даде време на сондажа да възстанови нивото.
аз точно това направих, дори в момента го усъвършенствам. Много проста но проверена система, мога да я споделя.
Ще източва по определено количество вода през определено време. Целта е да не източвам до дъно сондажа, както правех досега. Има и защита, ако все пак се източи, над помпата съм монтирал датчик. Вътре в къщата съм монтирал 500 литра съд с тръба обвита с неопрен и отоплителен кабел, отива до сондажа отвън. 200 литра да даде, пак сме щастливи защото е страшно без капчица вода, стигна се дотам да носим с колата с туби.
А само преди 10-на години точех кладенеца до долу (5 кубика вода) и на сутринта беше пълен.

Всъщност... не ми е хрумвало да спусна помпата до максималното ниво. В момента е на 1.5 метра над дъното. Иначе лятото беше вдигнала около 60 метра воден стълб, но не бяхме точили доста време.
chapara - майстор
Да, наистина е ясна работата. Ония отгоре с парите са предобрили нещата. Ако имаш начин да провериш, със сигурност някой, или някои сондажи са под твоя по хоризонталата. Иначе казано, обрали са околната, висока подпочвена вода и са спряли на водонепропусклив слой.
kozl - майстор
След като лятото водното ниво без водочерпене се е вдигнало на 64 м от дъното, то моето мнение е за малък коефициент на филтрация на почвените пластове. Така приходният дебит в сондажа е малък, а следователно и дебита на водочерпенето също. Проверка за това може да се направи с изпълнение на пиезометрични сондажи на разстояние от сондажа за водочерпене и да се следи нивото на депресионната повърхност, както е показано на единствената до момента схема в тази тема.

Дебита на сондаж се установява с центробежна потопяема помпа, като се следи водното ниво в сондажа.
Примерно ако водното ниво е било на макс 64 метра от дъното на сондажа, пуска се помпата да изчерпва през водомер и през спирателен кран (СК). Водното ниво почва да спада, а СК се притваря и така докато се стабилизира водно ниво в някаква граница 58-60 метра. От водомера се отчита обем вода за време и се получава дебита при стабилизирано водно ниво - примерно 59м.
След това се леко отваря СК, дебита от сондажа се увеличава и водното ниво почва да спада. Целта е малко да се отвори крана, така че водното ниво да се стабилизира, примерно с още 5 или 10 метра надолу (54м или 49м). И пак се определя дебита. Така на няколко стъпки може да се стигне и почити до дъното+ запасна височина, но важното е дебита така да се нагласи, че да се постигне постоянно водно ниво в сондажа. Т.е. когато нивото есе задържи постоянно се приема, че дебита на водочерпене се е изравнил с дебита на приход в сондажа.

Гледам в протокол за измерване на експлоатационните ресурси на сондаж Ф160, че са направили такава постановка в 3 точки за сондаж с дълбочина 70 м. Статичното водно ниво без водочерпене е записано 67,5 м от дъното. След проведените тестове:
на 63,3 м от дъното дебита е 0,1л/сек=360л/час
на 51,6 м от дъното дебита е 0,3 л/сек=1080 л/час
на 32,20 м от дъното дебита е 0,65 л/сек

и на база методика с формули са определили дебит на сондажа 1,04 л/сек=3744 л/сек на 8,5 метра от дъното.
nеwage - специалист
чет окт 17, 2024 6:41 pmkozl написа:
Примерно ако водното ниво е било на макс 64 метра от дъното на сондажа, пуска се помпата да изчерпва през водомер и през спирателен кран (СК). Водното ниво почва да спада, а СК се притваря и така докато се стабилизира водно ниво в някаква граница 58-60 метра. От водомера се отчита обем вода за време и се получава дебита при стабилизирано водно ниво - примерно 59м.
А как се следи водното ниво докато черпя от сондажа?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: