Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bigdragon - майстор
съб яну 04, 2025 9:11 pmBaлepu написа:
...
Какво е за теб "чембер"?
...
https://www.google.com/search?q=%D0%BA% ...
...
Така по-добре ли е :?:
nikolson - майстор
Обръчите не се правят с обикновена шина, а от стомана с повишено съдържание на въглерод. И чемберите така.
hidrazin - майстор
съб яну 04, 2025 9:11 pmBaлepu написа:
hidrazin, благодаря за видеото! По принцип се ползва за зеле. Занимавката е жест към една уважавана от мен баба. Малко е вероятно изобщо да се ползва качето в бъдеще изобщо ... Ще го направя с нитове, макар и малко по-ангажиращо да ми е като време.
Моля! Доста по-похвално е че все още се намират хора като теб.
Върна ме в детските/младежките години. Покрай дядо ми съм гледал как става и съм му помагал.
После остана само бабата и тя държеше на бурета и качета. Ща-не ща си припомних и се научих да ги правя.
Последно дори раздънвах каче и подменях/сменях папрура - със сигурност знаеш какво е папур и за какво се използва. :)
Респект!!!
:partyman:
P.S. В конкретния случай нитовете имат много предимства пред заварката.
Не случайно още там използват само и единствено нитове. :)
Ама сега е късно, уморен съм, а е дълго за писане... Успех!
Baлepu - специалист
nikolson, добре е че поясняваш - на някого в бъдеще може да е полезно това, ако му е важно колко време ще издържат. Всъщност защо "високовъглеродна"? Тя май изобщо не е ковка? Или пък е - косите май са от такава? Не съм на ти с металите и нямам против да науча нещо "в движение".
Хидразин, не е лошо като ти остане време да се включиш отново и да поразкажеш, каквото се сетиш. Това е почти загинал занаят и би било добре да поостане всякаква информация поне за обща култура на някого.
P.S. Знам за папура.
Последна промяна от Baлepu на съб яну 04, 2025 10:01 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
съб яну 04, 2025 9:42 pmnikolson написа:
Обръчите не се правят с обикновена шина, а от стомана с повишено съдържание на въглерод. И чемберите така.
:? Аха, значи се правят от самурайски мечове или от стругарски ножове...
Ми дай да ги направим от стомана с 4% въглерод - ЧугуниЙ ... :-D
hidrazin - майстор
съб яну 04, 2025 9:57 pmBaлepu написа:
Хидразин, не е лошо като ти остане време да се включиш отново и да поразкажеш, каквото се сетиш. Това е почти загинал занаят и би било добре да поостане всякаква информация поне за обща култура на вякого.
Ми вяскай се насам и ме подсети. Не че помня много, но не и малко.
На село още стоят "някъде" инструментите на дядо ми за тая работа.
За отбелязване са два:
Единия за начукването на обръчите. Нещо като вилка с Y-образна форма. Държиш за долния край а двата горни опират в обръча на две места.
С удар по вилката, удряш на две места по обръча. Така става по-равномерно, бързо и качествено.
Втория е наковалнята за нитове направена от парче ЖП релса - има отвори, има само вдлъбнатини за главите на нитовете.
P.S. Да отбележа - никога не съм го виждал сам да си прави/кове обръчите.
Ходеше някъде да му ги правят или използваше стари - скъсяват се и се правят нови дупки за нитовете.
Baлepu - специалист
Това последното също съм го правил. Чудех се защо баща ми запазва старите обръчи ... със специфичната си изкована форма, като шини за какво ли друго биха намерили приложение. Е, разбрах - всеки по-голям става с перфектния размер ... след отрязване :idea: Само че отдавна вече няма резервни ...
fbr - майстор
нед яну 05, 2025 6:08 amBaлepu написа:
Само че отдавна вече няма резервни ...
Що не заръчаш в накой пункт за вторични да ти заделят. Като чистех къщата на село, предадох на вторични доста обръчи.
silent - майстор
съб яну 04, 2025 9:42 pmnikolson написа:
Напротив от най обикновена шина са. Ст.2,3,4макс. Каквато има.
Baлepu - специалист
След като се разприказвахме тук, реших да ползвам жокер "питай комшията". Имам такъв "стара къща" и взе, че измъкна един тъкмо като за мен (малко по-голям). След срязване и нитоване направо заспа. Та стана по лесния начин :rock:

Прикачен файл:
IMG_20250107_191946.jpg
Прикачен файл:
IMG_20250107_123321.jpg

Тема "Обръчи за каче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: