Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ESPACE - майстор
чет фев 06, 2025 8:03 pmНиколов Н. написа:
При първо варене НЕ се маха апарака и патоки. При втора преварка се губи част от аромата ,но се вдигат градусите. Хайде прочети -има си сайт точно за тези работи.
Какви са тия думи дето употребявате, за които и Гугъл не е чувал? Какво по дяволите е "апарака"? Ясно че става дума за първака, но как се е трансформирал.
Относно анасонлийката си имам собствена теория, а тя е че който не може да свари хубава ракия или я обърка нещо я прави на анасонлийка. :)
Николов Н. - специалист
Апарак = първак. Въпрос на терминология.
kartechar - специалист
чет фев 06, 2025 8:03 pmНиколов Н. написа:
При първо варене НЕ се маха апарака и патоки. При втора преварка се губи част от аромата ,но се вдигат градусите. Хайде прочети -има си сайт точно за тези работи.
Колега, в този сайт има схема за отделяне на фракциите: http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=3024
В крайна сметка въпроса беше дали казана който е меден може да получи някаква миризма? :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет фев 07, 2025 8:28 amdidorino написа:
В крайна сметка въпроса беше дали казана който е меден може да получи някаква миризма? :)
Ще получи
пет фев 07, 2025 8:28 amdidorino написа:
Тук сме от майстор нагоре. Апарака, като термин, ме впечатли издън душа!

Затова, понеже няма да вариш у дома, г-н didorino сигурен съм, питай казанджията дали варят с поставяне на анасона в джибрата! Неговият отговор косвено ще уреди и този въпрос, предполагам.
Най добре, ако имаш познати от Карлово, да завъртиш една- две шайби.
Аз имам много, но не ме касае. Евентуално ако се чуем по друг въпрос.

Колегата картечар правилно е упоменал къде има схема, но е линкнал грешната тема.
Явно някога е мяркал нещо по въпроса.
Схемата е за дестилация на коняк. Нищо не пречи да се приеме за универсална.
Лично аз, не виждам кой обществен казан ще вари по желание на клиента с приемане на тази технология, но шанс винаги има. Задължително на поне 100л казан, съвсем обикновен, но истински, качествен меден казан. Никакви колони.
Получава се алкохол с много добро качество, но същтността на коняка- брендито, основно е в отлежаването, както и в сорта грозде от който се прави. Прави се от само два бели сорта.
Някой, с приятел казанджия или собственик на лицензиран казан, би могъл да постигне невероятен успех. Трябва и да е клечал доста покрай казаните, освен това.
У дома никой не вари вече, нали?!

пп. бат кемал, пиши вече 13 професии!
ESPACE - майстор
пет фев 07, 2025 8:03 amНиколов Н. написа:
Апарак = първак. Въпрос на терминология.

Интересна "терминология" дето и Гугъл не е чувал за нея :? Нещо локално местно ще е.
Гарантирам- не е месТна пръчка! Евентуално филокСерата може да има нещо общо със случая.
Николов Н. - специалист
пет фев 07, 2025 12:51 pmESPACE написа:
Интересна "терминология" дето и Гугъл не е чувал за нея :? Нещо локално местно ще е.

Югоизток, дядо ми беше казанджия и използваше думата вместо "първак".
chapara - майстор
Измиване със сода бикарбонат на всички части и казана е нов!
Но по горе казах как се прави.

Тема "Анасонова ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: