• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
chapara - майстор
Бако_Патъра_2, бях убеден, че след клетвите ти за промяна, няма да издържиш до сезона на чушките. Възпитанието или невъзпитанието, не са преходни неща, те са за винаги. Освен злословието, скрит зад клавиатурата, какво се опита да кажеш по темата? Или пък, кой се интересува от нея, коя тема?😄😁
Ето това да ще си направи питащия. Трябва му резервоар, помпа и пресостат на обща стойност около 700 лв. Ако не може сам да си извика един ВиК майстор за още 300 лв.
gogo7777 - майстор
Аз бих направил водонапорна кула.... :-D
kr1100 - майстор
чет юни 19, 2025 7:10 pmchapara написа:
..Един път е само за поливане и после? Поливната вода трябва да не е шоково студена, или и там си бос по въпроса :?
Пробвай каква вода тече от маркуч с допълнителни капкоотделите 0-70 изложен на слънце - топла.
пет юни 20, 2025 5:41 pmkr1100 написа:
чет юни 19, 2025 7:10 pmchapara написа:
..Един път е само за поливане и после? Поливната вода трябва да не е шоково студена, или и там си бос по въпроса :?
Пробвай каква вода тече от маркуч с допълнителни капкоотделите 0-70 изложен на слънце - топла.
Той още вади.
.netDeveloper - помощник
пет юни 20, 2025 9:41 amkozl написа:
чет юни 19, 2025 10:25 am.netDeveloper написа:
Здравейте, търся вариант за добавяне на допълнителен резервоар към съществуваща хидрофорна система. В момента хидрофорната система се състои от източник на вода, кладенец, от който чрез потопяема помпа се пълни бидон с вода, от който бидон чрез хидрофор се изпраща водата към къщата. Понеже лятото дебита на вода намалява, а и трябва да се полива градина, обмислям да се добави допълнителен резервоар само за поливането на градината, който резервоар ще се пълни със сравнително малко количество вода, която ще я пускаме само когато отворим кранчето за поливане. Моля за съвети и предложения.
.netDeveloper написа:
чет юни 19, 2025 1:48 pmchapara написа:
Съд или съдове, я помисли според поливките. Колкото повече, толкова повече. Постави ги, логично, на по височко, за да работят на самотек. И на слънце😉
Върти ми се нещо в главата като от тези кубчетата с металната рамка, пластмасовите тип цистерна. Но май ще трябва да сложа помпичка след него за да мога да докарам налягане, не търся вариант на самотек, по скоро автоматизацията ми е малко мъгла, как хем основния бидон ще пълни, хем и въпросното "кубче" :?
Като ти чета мненията сам няма да се справиш.
Иначе моята идея е помпата от кладенеца да пълни бидона за битови нужди през поплавков механизъм за тоалетно казанче. На същата тръба към поплавковия механизъм да се добави регулируем предпазен клапан през който да се пълни другия резервоар. Така след нагласа на предпазния клапан, след като се напълни бидона за битови нужди ще почне да се пълни резервоара за поливане.
Възникват въпроси около управлението на помпата в кладенеца, за които ще си спестя да отговарям с гадаене.
Благодаря за идеята. Иначе относно шоковото поливане със студена вода, не е проблем, понеже използвам капковите маркучи и както каза колегата по горе, няма такъв "шоков" елемент за растенията. От гледна точка на налягането може би останах неразбран, понеже при опит за гравитачно поливане, няма да имам достатъчно налягане за "покриване" на градината, говорим все пак за 400 - 500 m2. И сега поливам като ползвам от общата вода за битови нужди. От източник кладенец, дълбок 9.5 метра чрез потопяема помпа PEDROLLO TopMulti2 пълня бидон 0.8 м3, в който имам поплавъци за горно и долно ниво, съответно за пълнене (пускане на помпата от кладенца) на бидона и спиране на пълненето. От този бидон, чрез отваряне на някой кран в къщата или в градината, чрез хидрофор пращам водата към къщата и съответно за поливане. Та това ми беше въпроса относно отделянето на резервоар САМО за поливане. В момента бидона с хидрофора си се намира в шахта под нивото на земята. Остава варианта новия бидон да е над шахтата, "отгоре". Тогава пък идва проблема със застоялата вода, но както каза колегата по горе може би трябва да се изолира. :? Дай ми малко повече инфо относно този регулируем предпазен клапан :o
  • 1
  • 2

Тема "Резервен резервоар за хидрофорна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: