• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
shulio написа:
...Едеми - много лоша новина - сега можем ли да узнаем субстанцията :). Ще търсим друга алтернатива
Акрилен двукомпонентен авто лак - със сигурност е UV устойчив, прозрачен е и не жълтее прекалено много с времето, относително е еластичен дори като остарее, освен това застива/двукомпонентен/ дори да не е в контакт с въздуха, но явно с лоша адхезия към стъклото. За съжаление епоксидните смоли, които също полимеризират, без да е необходим контакт с въздуха не са UV устойчиви, прекалено са твърди и жълтеят при продължително излагане на слънчева светлина - с една дума и те не стават...
tgv - специалист
Едеми, не бързай да захвърляш поликарбоната в тъмния ъгъл. На времето правих опити за използването му като сл.колектор. Прекарвах черна вода през него на проточен принцип. Тази идея може и да ти свърши работа при охлаждането на панела.
lov - майстор
edemy2001 написа:
Акрилен двукомпонентен авто лак - със сигурност е UV устойчив,...............................................продължително излагане на слънчева светлина - с една дума и те не стават...
А случайно да си отварял бумагите и да си гледал каква е пропускливоста на UV на най обикновенното стъкло. Не гледай обаче при джамджиите в сайтовете за стъклопакети. Щото там са само локуми и търговски номерца. По спомени 0,8мм дебелина на най обикновенното натриево стъкло, такова каквото си слагаме на прозорците спира на 100% UV.

Пък и имаш тестова установка с лампа и можеш да тестваш.
edemy2001 - специалист
lov написа:
edemy2001 написа:
Акрилен двукомпонентен авто лак - със сигурност е UV устойчив,...............................................продължително излагане на слънчева светлина - с една дума и те не стават...
А случайно да си отварял бумагите и да си гледал каква е пропускливоста на UV на най обикновенното стъкло. Не гледай обаче при джамджиите в сайтовете за стъклопакети. Щото там са само локуми и търговски номерца. По спомени 0,8мм дебелина на най обикновенното натриево стъкло, такова каквото си слагаме на прозорците спира на 100% UV.

Пък и имаш тестова установка с лампа и можеш да тестваш.
Това не се отнася за целия спектър на UV. За справка http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0% ... 0.BD.D0.B5. За съжаление обикновените силикони за строителни нужди, санитарни за стъкло (аквариуми) помътняват на светлина, дали заради UV или не, в случая е без значение. Епоксидните смоли също пожълтяват след време. Сега имам една епоксидна смола с която мисля да направя тест, която май има вграден UV филтър. За съжаление нямам точни данни за нея. Иначе си е здраво скъпа, но е далеч по-евтина от въпросния EVA. Имам и UV лампа с която си правя печатните платки. Утре ще наглася лампата и отпадъчна втвърдена смола в една чашка, която ми остана. Заради дебелия слой смола по-лесно ще се забележи ако има пожълтяване. Ще пробвам да видим какво ще стане след 24 часа осветяване. Проблема пак ще е с адхезията, ако все пак се окаже устойчива на UV. Не знам доколко тези смоли се залепват здраво върху стъкло.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Едеми, не бързай да захвърляш поликарбоната в тъмния ъгъл. На времето правих опити за използването му като сл.колектор. Прекарвах черна вода през него на проточен принцип. Тази идея може и да ти свърши работа при охлаждането на панела.
Да, размишлявал съм за такъв вариант, но проблема е, че не навсякъде където се използват панели, има и вода. Ако е лично за мен, може би това е решение...
А, какъв беше резултата от експериментите ти? Как направи херметизацията най вече?
lov - майстор
Имам малко опит поликарбоната. Тоест от момента когато се появи на пазара сменихме на входната врата на блока стъклата с такова. Не ги пече директно но за толкова години вече има явни признаци на стареене. Отделно съм се опитвал да правя солари и за едно лято образеца замина. Явно високата температура и UV в комбинация си казаха тежката дума. Колега се беше опитвал да ги слага и в место стъкло но ефекта е бил пак същия само че за малко повече време. Така че материала няма чак толкова уникални свойства на издръжливост въпреки големите реклами.
И вообще вече съм много скептично настроен за каквито и да е приложения на този материал свързано със соларни устройства.
8180 - майстор
lov написа:
Имам малко опит поликарбоната.
Преди доста години, когато имаше една-две фирми и материалът беше основно белгийски, първоначално предупреждава, че не става за външни приложения.
После извадиха такъв с едностранна UV защита (отбелязана на защитното фолио) и по памет 15% по-скъп.
С такъв се направиха спирки, оранжерии и под. Май нямат съществен проблем и още се правят.
Централната станция на метрото има-няма вече 5-6год. е с поликарбонат - плътен, кафеникав. Надземната част при КАТ е над 2 год. с клетъчен - син.
Явно, при морето доставчици, сигурно е море и от материали с всевъзможни обозначения по тях. Рядко купувам напоследък, пък и не ме вълнува този параметър, но май не съм виждал скоро обозначение лице-гръб. :?
Една от първите фирми, която си спомням беше Арис - опитайте консултация там. Постоянно развиват номенклатурата, включително вече с фасадни облицовки и др. Имат и доста обекти, които могат да се видят и анализират.
http://www.aris-bg.com/
Нямам общо с тях - дребен клиент и са ми наблизо!
lov - майстор
Тоя който съм ползвал беше с лепенките за страната с UV защита. Завчера гледах едно от парчетата на вилата. Просто помътнява доста бързо. А за охлаждането от зад на елементите пак е проблемен. Има много лоша характеристика на топлопредаване. А пък за лепенето за да се заустят каналите да не кажа гадост. какви ли не специални лепила ми носиха от немско. Става ама както беше лафа на ''честна комсомолска''.
naix - специалист
tgv написа:
Каква е тази черна вода, където сте прекарвали през поликарбонат. Ако е удобно да попитам де, че ми стана интересно:)
lov - майстор
Оцветена с боя за да има какво да приеме енергията и да се загрява водата. Иначе като е прозрачна няма как да стане.
И моите опити със солари на базата на поликарбонат бяха с оцветена боя.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: