• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
valecs - напреднал
По принцип има няколко вида искрогасене:
- издухване с въздух на дъгата която се получава при разделянето на контактите
- механична преграда, която реже дъгата
- магнит, който действа отблъскващо на дъгата и тя сама се разкъсва
Може да пробваш с малък неодимов магнит в близост до контактите.
nasko_a - специалист
Благодаря за съвета. Но ми остана само 1 здрав контакт на ключа и не искам да рискувам (35 лв.). Ако не ми мине котка път довечера ще сложа изключвателя с искрогасителите и утре наобяд ако има слънце ще направя пробите.
ESPACE - майстор
Това е постоянно напрежение и най-доброто искрогасене става с последователно свързани кондензатор и съпротивление. Това цялото паралелно на контакта. Обаче с какви стойности да са кондензатора и съпротивлението мога само да предполагам. Нямам идея как се изчислява.
Като за тест може да пробваш нещо около 1 микрофарад на 400волта и около 50 ома съпротивление да видиш има ли ефект.

Паралелно свързан на съпротивлението диод още повече подобрява нещата.
romanpm - майстор
nasko_a написа:
релето няма да стане, а това с последователното свързване не го знаех и ще го пробвам при 1-ва възможност. Аз вързах пакетен ключ 32А 3 секции паралелно и загина геройски.
:? а няма ли да е най-добре с електронен ключ - полеви транзистори с постепенно натоварване :wink:
nasko_a - специалист
еееееееееее, много сложно. Не съм се занимавал такива работи.Прати схема да видя дали ми е във възможностите... Иначе днес на това слънце, а то е малко пак доста искра хвърля, ама сега отива в искрогасителите на ключа. Да видим колко ще изкара :-D
saraneron - специалист
Как се държи системата– снимай етикета с данните на панела и ги пусни и да видим какво можем да помогнем, защото с това което си направил имаш пропуснати ползи над 50%!!!!!!Демек все едно си монтирал не 1000 вата а 500 вата фотоволтаици и се кефиш ,ама имаш още 500вата резерв, които поради несъгласуване на панелите с нагревателя не се усвояват!!!!!!Пробвай със стандартен нагревател 500 вата на първо време!Системата ще работи в преходните месеци много по-добре от тези 3 кв. които имаш!Без превклуване на товар е трудно да се постигне максимална ефективност но за тази конфигурация около 750-800вата на 180 волта нагревател ще е много добте! Ще имаш малко загуби от неусвоена енергия, когато е много силно или много слабо слънсето, през средностатистически слънчев ден ще работи почти в оптимален режим.Поръчваш и ти го правят за нула време!Трябва под товар напрежението да не ти пада повече от 40волта ,значи 140 волта да имаш минимум на нагревателя, когато има слънце, когато е облачено може да падне и до 100 волта и по-малко, което означава ,че мощността е много малка, но така е когато е опростено ,в края на краищата това е идеята!Ако досега под товар си имал 80 волта, то нагревателя е отделял мощност 80х5.5=440 вата максимум ,другите 760вата не са генерирени от панелите поради неправилната им работна точка в които си ги поставил с 3квата нагревател!!! В облачните дни си получавал и под 50-100 вата и това е защото нагревателя е 3 киловата!В кофата на снимката имаш бързовар ,ако той е бил 1 или 2 киловата е работел много по-добре отколкото нагревателя 3киловата в бойлера!
nasko_a - специалист
Така е. Напълно си прав. Но незнам къде да поръчам този реотан. Пък и трябва и на нормален ток да работи това чудо.Ако поръчам слаб реотан, после ще имам бавно затопляне и на ток. :?:
fox_vt - майстор
На по старите бойлери 3кв нагревател се състоеше от два в паралел.Няма ли вариант да ти изработят два нагревателя примерно единия 1кв а другия 2кв.Малкия го свързваш към панелите а двата в паралел към мрежата за нормално ползване.
nasko_a - специалист
Това смятам да правя и аз. Много са различни подложките, ама все ще има начин. И второ термо реле ще трябва, тък като са 2 вериги.
saraneron - специалист
Можеш ли да монтираш още панели за да стане централата 230 - 240 волта за да поръчаме стандартен нагревател или не?Дай снимка и данни за бойлера и точни данни са панелите ,как са свързани......последни наблюдения и измервания за да изомуваме как да ги направим нещата!За терморелето е възможно с два вариянта .с ключа на бойлера да избираш откъде да черпиш ток или терморелето да управлява контaктор ,на който са закачени на отделни контакти мрежата и солара или комбинация от двете.Това е фирмата за нагревателите. http://www.nagrevatel.eu/Говорих с фирмата,пращаш фланеца за нагревателя или снимка с данни за бойлера и фланеца и за 5 дни го изработват.На един фланец могат да монтират няколко нагревателя каквито си пожелаеш РАЗЛИЧНИ ПО МОЩНОСТ И ЗАХРАНВАЩО НАПРЕЖЕНИЕ ,цената е в зависимост от дължината на нагревателя и варира от 20-26 лева ЗА ВСЕКИ НАГРЕВАТЕЛ или там някъде, доставка по пощата за един ден!Ако нещо те притеснява ще помогна,споко!
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: