• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Привет колеги:) В момента тествам охлаждания на лентата.
Значи ситуацията е следната, а тя е че е абсолютно задължително да се залепи лентата върху метал, най добре алуминиев профил или някакъв лист.

Имам 4 тестови секции в момента:

1-вата е без никакво лепене на лентата, нагрява се изключително много, дори в намален интензитет на светене!
2-залепена върху боядисаната ламарина на кутията на старото PC :-D , охлажда се доста добре и няма да има проблеми при продължително и максимално натоварване.
3-Залепена върху малка плочка алумин, охлажда се още по-добре и почти никаква топлина не се усеща тук.
4 Залепена върху аналогична плочка алумин но със по една нищожна капчица термо паста под всеки диод, охлажда се перфектно, лентата е ледено студена на пипане и е залепена стабилно.

Надявам се тази постановка да помогне на много хора, че е абсолютно задължително лента RGB 5050 водоустойчива да се лепи върху метална основа, за предпочитане алумин и няма да е зле да си вземете някоя евтина термо паста в по-голями тубички и да цапвате по една нищожна капчица под всеки диод! Ще си спестите много главоболия и пари в последствие.
:partyman:
hidrazin - майстор
Ами то си има направо алуминиеви профили за LED ленти даже три вида дифузьори - прозрачен, опал и фокусиращ ама цените им са меко казано шокиращи:
http://amaralighting.com/store/category ... lenti.html
brad4edat - специалист
Аз профилите за диоди ги гледах одавна и цените са такива, че трябва да си някои чиновник украл 1-2 милиона евро по европрограмите та да си луд да ги купиш тия профили, а и са много тясни и причави за монтаж на видно място :lol:
Tiger - специалист
Прехвърлих темата набързо и ми изникнаха няколко въпросчета. Но да започна историята по-отрано.
В магазин за полилей видях доста интересен (и не много хубав) "полилей". Изглеждаше като парче алуминиев профил с няколко групи диоди. Не можах да видя как свети, но според мен слабо. Диодите не изглеждаха солидни. Но оттогава ми се върти в главата идея за подобен "полилей". Алуминиев профил, ако трябва под различен ъгъл, боядисан, с изрисуван плексиглас.... ама да стигнем до там.
Та никога не съм хващал мощен светодиод и от доста време имам мерак (но цената ме спира да си взема няколко само за тест). С индикаторни светодиоди съм се занимавал. Мисля да направя постановка, която по-късно да се превърне в споменатия "полилей". Крайният резултат ще се постави в коридор. Цвета на диода/ите ще е неутрално или топло бял.
1. Дали да използвам 10W или 2*5W? Не знам как се справят с разсейването тези диоди. Има и различни модели с различни ъгли. В случай, че 1 10 ватов няма да свети както трябва, мисля да ползвам 2*5W насочени под различни ъгли, или в краен случай да увелича диодите и ъглите.
За охлаждане цялата конструкция ще бъде от алуминии и се надявах тя да се справи, но видях снимки с вентилатори. При такива мощности (10W) пасивно охлаждане без ребра би ли се справило?
2. Относно драйвъра - чел съм, че при Power LED се поддържа константен ток, а не напрежение. Т.е. трябва да си търся специален драйвър за диодите, които ще си избера или има и универсални драйвъри? За момента не ми трябва димиране.
fox_vt - майстор
Зависи колко ще е голям профила и каква ще е конфигурацията му-П,О,Т или друга някаква.Така или иначе светодиодите се монтират със болтове и термопаста така че отвеждането на топлината няма да е проблем,но ако площа на профила е малка той няма да може да я отдаде на въздуха.Търси диоди със възможно най голям ъгъл на светене.
edemy2001 - специалист
От около три месеца в коридора пред работилницата съм монтирал едно подобно на това: http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 20#p503619 осветително тяло с 1 бр. 10 W светодиод. Разликата е, че това което е пред работилницата ми е без вентилатор. Свети вече три месеца нон стоп 24 часа в денонощието и няма никакъв проблем. Размерите на алуминиевата правоъгълна тръба е 20 х 60 х 230 мм. Понеже тогава имах наличен само такъв с топло бяла светлина, когато правих тялото - сложих него. Включен е без драйвер и директно се захранва с това: http://shopping.windsolarhydroenergy.eu ... d-27-.html. Въпросното захранване при 12 волта дава максимално 1.25 Ампера ток според описанието му, но на практика през светодиода измерих 0.97 А. Със същото захранване съм включвал и 3 бр. х 3 W последователно - тока беше приблизително същия. Ако използваш захранване, което дава по-голям ток, драйвера е наложителен.
Tiger - специалист
fox_vt написа:
Зависи колко ще е голям профила и каква ще е конфигурацията му-П,О,Т или друга някаква.
Конструкцията - каквато намеря. Предполагам правоъгълна. Размер - мисля нещо от рода на 30 см, или ако са 2 диода 2*20 см. Но тук също зависи, защото имам 2 варианта за монтиране на 2 диода под различни ъгли.
edemy2001 написа:
От около три месеца в коридора пред работилницата съм монтирал едно подобно на това
Видях, че диодите от предложения сайт са 120/140 градуса. Как се справя твоя с разпръскването? С какви размери е коридора?
Моя е около 1 и нещо на 3 метра.
edemy2001 написа:
Ако използваш захранване, което дава по-голям ток, драйвера е наложителен.
А драйвърите не са ли да ги бучнеш от едната страна на 220, а от другата да е диода?
brad4edat - специалист
Привет колеги :)

Да ви предупредя нещо!
Взех 1 метър ето такъв профил Изображение
Профила не успява да охлади ефективно и достатъчно 5050 RGB водоустойчива лента! Наистина диодите не парят както без нея, НО са доста топлички а и самия профил загрява. Положението става още по-лошо понеже профила се затваря и с капачето, и когато се навърже някакъв таван с тях, се получава почти затворен тунел в който се задържа горещия въздух. Друг проблем на конкретния профил е, че има един процеп точно по средата там където се лепи лентата и се губи ефективност от топлопроводящата алуминиева повърхност под профила. Лошо е и, че самия профил е дълбокичък и самата лента пропада до толкова в профила, че светлината се "затапява". За конкретната диодна лента не е препоръчителен въобще!
Има подобни профили с по плитко дъно, повече ребърца по тях и равно дъно, може би те ще се справят, но е хубаво да има и от къде да влиза по малко въздух под матовите капаченца.
fox_vt - майстор
Аз съм си харесал тези Профил

Закачат се на държачи със кликване и дефакто остава междина между профила и повърхността за по добър топлообмен.И аз мисля да използвам 5050 60 лед но обикновенна ,няма смисъл да е водоустойчива щом ще е в затворен профил,още повече че самата тя има по лоши охлаждащи способности от обикновенната.
brad4edat - специалист
Моята лента е за баня, трябва ми задължително да е водоустойчива.
По добре си вземи половин един метър такъв профил и пробвай предварително дали ще се охлаждат диодите или ще им опечеш PN прехода :-D Ако се охладят достатъчно взимай :) Тия 5050 греят като фурни на максималната си светлина!
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: