Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
VEIPOWER написа:
Интересно ми е защо никой не обсъжда предимствата и недостатъците на ВЕТРОТУРБИНИТЕ?
Видяхме турбината на ДИДЖЕЯ, видяхме турбината на Младото, видяхме и турбината на ЕДЕМИ 2001, видяхме какво ли не? И когато стане на дума за ветроенергетика, изпълзяват разни хора и започват да навиват жици! Това не е ли дял от Електротехниката? Когато учихме Електротехника при Доц. Борисов -Фархи никой не обелваше и дума за Вятър.

http://www.youtube.com/watch?v=pKg8Gs0Un1w

Така или иначе нещата опират до Вентури, Бернули, Рейнолдс и много други!!!
Няма ли някой да подкара нещата по-научно му?

Айде нещо от мен като за начало.

http://practicalaction.org/docs/energy/ ... manual.pdf
Напълно съм съгласен с горенаписаното, но теоритичните изчисления няма да съвпаднат после при пробите, поне що се однася до механика на флуидите. Причината е че на вятъра нито посоката, нито скоростта, нито плътността, нито вида на движението са константа. На чичко Вентури през тръбата потока сигерно му е ламинарен, а ела да витиш туй чудо как се премята когато дойде южняка :-D . Никой не еобелвал дума за вятър защото тока беше евтин, защото си имахме АЕЦ с работещи реактори и защото България е със слаб ветрови потенциал за развиване на промишлена ветроенергетика.
Благодарим за ценната информация която си постнал.
VEIPOWER - напреднал
Една интересна разработка на оптимизиран Савониус, по поръчка на щата Калифорния. Прави впечатление повишеното КПД. :)

http://www.energy.ca.gov/2005publicatio ... 05-084.PDF
stivemaster - майстор
Нидразине ти и от вятърни генератори ли взе да отбираш бе колега ? Че и от недостатъците им , да не си намерил кой да ти плаща за природозащитник ? Щото освен на изумен орнитолог, незнам на кой друг му пречат .
Сега ако ще търсиш доводи, това за разхищаването на обработваеми земи, е в някаква степен приемливо становище, но едвали е единствената пропусната полза в държавичката ни, затова го остави. Тогава на тези не би трябвало да им се търсят кусури.

ПП dj_marti79 тока хубаво беше евтин, ама това че не сме мислили когато трябва, сега ни се връща , както и разхищенията тогава. Както уж беше евтин тока и в изобилие, така мигахме като дискотека ,ама мигахме някак горди - атомни мигачи !
А за малкия ветрови капацитет, като се огледаш колко генератора внесоха ,забелязваш ли че това не са два или три единични броя а цяла индустрия (над 700 MW ) и независимо от мнението на БАН (сега търся компрометиращото, но не го намирам) ,освен това в което ни дума ни вопъл ни стон, но сме съгласни че са възникнали условия за вятърни генератори.
hidrazin - майстор
Стивчо, какво има да им се разбира? Поглеждаш графиката и ти става ясно че никаква работа не вършат и само са дразнител за енергийната система. Дори и фитоволтаиците са по-добре от тях. Поне са доста прогнозируеми.
http://napravisam.bg/forum/download/fil ... &mode=view
И бачкат когато няма никаква файда от тях - в малките часове, когато няма нужда от тях. Даже в момента никакви ги няма - 0,34%. И кво като са над 700MW като нито се знае кога ще бачкат, нито се знае дали въобще ще потеглят като дойде вятъра. :)
Прикачен файл:
ВЯЕЦ.jpg
Пък и имам почти преки наблюдения от едни 50 мегаватови. За миналата година произведоха 17% от прогнозираното количество. :lol:
Да не говоря че почти всеки ден на ремонтната група им се спуква д-то от работа. Пък ги купиха нови, германски на Fuhrlander. Нямат и три години работа пък още от първата година текат като лейки и постоянно проблеми - както механични, така и с софта.
Какво има да им разбирам?
:partyman:
edemy2001 - специалист
VEIPOWER написа:
Една интересна разработка на оптимизиран Савониус, по поръчка на щата Калифорния. Прави впечатление повишеното КПД. :)

http://www.energy.ca.gov/2005publicatio ... 05-084.PDF
Винаги съм бил скептичен по отношение на вертикалните турбини. Както става ясно и от материала, който си постнал между другото. Въпросното повишено КПД се изразява при скорости на вятъра над 7 м/сек. Цитирам от въпросния материал: "The maximum power coefficient for the optimized blade is around 0.33 for the mean velocities of 8.0 and 9.75 m/sec" (стр. 23 най-отдолу).
Друго съществено нещо в случая е така много използвания от колеги във форума израз "ветрови условия". Защото в последния абзац на материала четем: "A mid size portable high efficiency vertical axis wind turbine produces about 1KWh
power in mild wind speeds of about 22 miles/hr. For coastal area on the average such wind speeds exists for more than 6 months of a year. In some other area sin California such wind speed exists throughout the year. However, assuming an average of 15 hours
wind speed per day during six months period, the total power generated by a single mid size high efficiency wind turbine will be 2,700 KWh."
Е, и аз да живея в район където 6 месеца в годината средната скорост на вятъра е 22 мили в час (9.9 м/сек) ще сложа такава турбина. Пък и каквато и друга да е ще работи та ще се къса!
В този смисъл колегите са до известна степен прави да споменават "ветровите условия". В нашите условия според мен няма много места където вертикалната турбина, пък дори и оптимизирана за високо КПД, да може да се сложи. Дори и за хоризонтално осеви турбини не навсякде е подходящо.
VEIPOWER - напреднал
edemy2001 написа:

Винаги съм бил скептичен по отношение на вертикалните турбини. Както става ясно и от материала, който си постнал между другото. Въпросното повишено КПД се изразява при скорости на вятъра над 7 м/сек. Цитирам от въпросния материал: "The maximum power coefficient for the optimized blade is around 0.33 for the mean velocities of 8.0 and 9.75 m/sec"
Едеми2001, не виждам какво толкова те учудва че ефективноста на турбината е най голама в интервала 7-9 м.с. То и на почти всички хоризонтало осеви турбини се търси максимална ефективност в този интервал. Или твърдиш че ефективноста твоята турбина е постоянна в целия работен интервал 2-12 м.с. скорост на вятъра. :shock:
Прилагам едно четиво по което да си свериш стандарта. :-D

http://www.wind-power-program.com/small_turbines.htm
edemy2001 - специалист
VEIPOWER написа:
...Или твърдиш че ефективноста твоята турбина е постоянна в целия работен интервал 2-12 м.с. скорост на вятъра. :shock: ....
Е, някъде да си видял да твърдя такова нещо!?

Погледни тук http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 40#p398415 :wink: и следващите няколко поста. Та какво излиза(!?), че хоризонтална турбина направена в полулюбителски условия прави по-добро КПД от вертикална турбина оптимизирана и направена от професионалисти. Това също е една от причините да съм скептичен за вертикалните турбини особено що се отнася пък за "Направи сам".
VEIPOWER - напреднал
edemy2001 написа:
VEIPOWER написа:

Погледни тук http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 40#p398415 :wink: и следващите няколко поста. Та какво излиза(!?), че хоризонтална турбина направена в полулюбителски условия прави по-добро КПД от вертикална турбина оптимизирана и направена от професионалисти. Това също е една от причините да съм скептичен за вертикалните турбини особено що се отнася пък за "Направи сам".
E, това са камъни в градинката на Марти. Но някъде в предишни постове беше писал че КПД - то на турбината ти е 38%, остава да поясниш ветровия интервал. Не твърдя че ефективноста на оптимизирания Савониус е по-голяма от хоризонтално осевата, но все пак е впечатляваща в сравнение с обикновенният Савониус. Също така предполагам че в градски условия където потока е силно турболизиран, оптимизирания Савониус може и да извади по-добро поведение от хоризонтално осевата. Трябва да се пробва.
Всъщност разработката ми хвана окото и затова пуснах инфото. Мисля че може да е полезно. :)
stivemaster - майстор
Хидразине ,за какво ти е да разбираш ли ?.Ами за да не се излагаш, на първо време.Имаш наблюдения ,сигурно даже имаш и опит с несъществъващите турбини - 50MW ти майтап ли си правиш ? Сименс скоро ще монтира 10 MW която ще е и най големата в света.Досега беше 6 MW най голямата.
Krass - майстор
Става въпрос за 27 машини по 2,5MW. В началото бяха 20, но сложиха още 7. Парк Бузлуджа.

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: