Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
Да,
MDF-а е наистина е добър материал за малки констрикции.
Много плътен материал,поглъща вибрациите,обработва се лесно.
Прав е sstefanov. В нета има много сериозно направени машини с този
материал.
И като стана дума за него,някой знае ли магазин където могат да ти отржат
необходимите парчета без да се налага да се купува лист от няколко кв.метра.
Поздрави
skat - специалист
Аз си купих добри парчета от Практикер на цена 50 стотинки за брой.
velsi - Почетен майстор
skat написа:
... и второ - ти прочиташ ли в отговорите на поста ми някакви съвети?...
Разбира се. Мислиш ли, че не съм прочел всичко налично в Интернет по въпроса? Трябва да ти кажа, че повече време събирах информация, решавах, избирах, чертах... отколкото ми отне самата реализация на проекта. и още нещо: ако искаш мнение за самия блог, то той в този си вид не дава никаква полезна информация по въпроса. Просто си остава един от многото такива в Нета.
skat - специалист
Грешно ме разбра, Velsi. Не коментирам ничия компетентност, имах предвид, че оплюхте схемата преди да се опитате да разберете как работи. Нищо лично, аз също се забавлявам, все пак говорим за хоби :)
STEPER - специалист
Не се наемам и не бих искал да ставам арбитър,но след като прочетох блога на skat,
мога да кажа - грамотно написан,не се натрапват идеи,съвети, препоръки
а само кое,как и с какво е направено.
Всяка идея и конструкция има право на живот
Колкото до електрониката,аз също съм правил преди доста време този
драйвер /и подобни като него с проста логика/, и не знам за какви грешки говори ELEMENTAL,
но работеше като пушка.Сложността на схемата не идва от броя чипове и пасивни елементи.
Какво им плащаш за тях - жълти стотинки , а виж комплект L297/298 си е цена.
12 лева за канал.Да не говорим за 6203 по 9,60 бройката /а са необходими 2 бр. за канал/ и L297 за управление - 6.20 лв.
В последните ми драйвери /има ги тук на форума-http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=675
направени с комплект L297/298 ,аз също съм поставил един осцилатор с
таймер 555,за да мога да си тествам двигатели в режим без PC-то и софта.
Просто е удобно.
velsi - Почетен майстор
skat написа:
Грешно ме разбра, Velsi.
Всъщност струва ми се задълбахме в погрешна посока. Искаше някакви мнения и ги получи. В крайна сметка ще се радвам да видя тази машина работеща, както и нещо изработено на нея. И най-искрено ти пожелавам успех. А ако имаш някакви въпроси в процеса на работа, ще се радвам ако мога с нещо да помогна.
skat - специалист
Благодарности на STEPER и на Velsi, това разбирам за модел на общуване между съидейници по хоби. Ще продължавам и ако запъна, ще питам. Със сигурност скоро ще покажа и готови изделия. Приятен уикенд на всички!
sstefanov - майстор
След като си свикнал да формираш импулси с 555 - ОК, така да е.
А и тези 2 транзистора ми избодоха очите! Защо просто не свържеш извод 11 на 7400 към извод 9 на 74194, извод 3 на 7400 към извод 10 на 74194 и не разкараш всички транзистори и резистори там? А с оставащите елементи от 7400 може да си формираш импулсите вместо с 555. Така схемата ще стане още по-проста.
Ако използваш и HC схеми ще е и по-икономична откъм захранване.
skat - специалист
Благодаря, Sstefanov, това е наистина грамотен и ценен коментар. Прав си, в този вид на схемата са излишни. Всъщност по - нататък исках да превключвам тези транзистори към едно ЦК ключе, за да въртя посоката на ръка в едното му положение, а в другото да се управляват от порта. Те са нужни само в началото на включването, за да накарат регистъра да установи входните данни на изходите си, но май наистина мога и без тях - останаха по инерция от оригиналния източник, ще го обмисля още.
ELEMENTAL - специалист
STEPER написа:
и не знам за какви грешки говори ELEMENTAL....
1)Както е свързан D1 при обратно включване на захранването ще "гръмне" С4.Диода трябва да се върже преди него.
2)Едната намотка на стъпковия мотор остава "висяща" заради неправилно свързания ULN2003.
3)Напрежение към намотките на моторчето не би се подавало никога поради факта, че извод 8 на ИС ULN2003 не е даден на маса.
4)Към единия транзистор не е вързан изтеглящ резистор (грешка при изчертаването явно)
5)Захранващо напрежение на 74194 не се подава (извод 8 не е свързан към маса (пак грешка при изчертаването))
6)Извод 4 на таймер 555 е оставен висящ
...
Драйвер изпълнен по абсолютно същата схема не би функционирал коректно никога.
Иначе бих казал, че няма нищо лошо в използването на няколко евтини ЦИС вместо сравнително скъпите L297 и L298.Освен това последните няма да се произвеждат още дълго време, за разлика от ИС като 7400, 7474 и др. имащи универсално приложение.
От друга страна единични драйвери изпълнени с L297 и L298 (и производните им) излизат по-евтино по простата причина, че има по-малки производствени разходи по направата им(доста по-малки ПП - съответно ниска цена за изработка, по-малко време за проектиране на ПП и др.).Освен това с L298 могат да се управляват както униполярни, така и биполярни стъпкови мотори (при ток до 2-2,5А на намотка).
P.S. Skat, за да ти работят драйверите значи, че не са изпълнени по посочената от теб схема.Не би било зле да си я коригираш за да не изпратиш някой CNC ентусиаст за "зелен хайвер".
P.S2.L298 по принцип може да се замени с 2 транзисторни моста.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: