Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Вижте на какво попаднах.
http://www.nexengroup.com/rp/?gclid=CPr ... 4wodWXGlGw
Алтернатива на СВД.
Но цените сигурно им са................ :x
skat - специалист
Здравейте всички,
имам нужда от съветите ви. В последния пост на http://easyhobbycnc.blogspot.com/ се опитах да опиша начин за определяне параметрите на стъпков двигател в домашни условия, но честно казано, на самия мен ми звучи смехотворно. Моля ви, ако имате време да го погледнете и ако някой знае и иска да сподели някой по - грамотен технически метод, подходящ да се използва в кухнята :) да го предложи.
Бъдете снизходителни, pls.
Поздрави
velsi - Почетен майстор
Що да е смехотворно? Много си е добре даже. Друг е въпроса дали е нужно всичко това. От самото начало трябваше да ти стане ясно, че това моторче е прекалено малко и слабо. В което ти сам си се убедил след експеримента. Достатъчно е било да го хванеш с ръка, за да прецениш че е слабо. Иначе метода ми хареса, браво.
skartalov - специалист
SKAT: Евала за ентусиазма, това си е направо лабораторна постановка! Получил си правилни и очаквани резултати. Моторчето си изглеждаше слабо и тестовете го потвърдиха.

На стъпковите мотори се дава като въртящ момент HOLDING TORGUE, което няма нищо общо с реалния му въртящ момент. Незнам защо е така, но досега не съм въдял стъпков мотор с означение на динамичния му въртяш момент, zа разлика от серво- моторите, на които си пише момента в Nm.

В твоя случай си задал 200 стъпки на мм, което е 1 пълен оборот на стъпковия мотор, но това отговаря на 150мм реално преместване на твоята бутилка (имяйки в предвит диаметъра на колелото ти), от там ако си му задал да се движи с скорост 100мм/мин ти реално си провел експеримента с линейно преместване със скорос 15000 мм/мин, това са 15 м/мин, доста висока скорост, дори и за машини с по- мощни серво мотори.

:-)
mika - специалист
Измервал съм силата на стъпков двигател с хоризонтално вързан от едната страна, а от другата застопорен, домашен кантар (от висящите) за продукти. Измерването е в грамове и тягата трябва само да се преизчисли в зависимост от големината на използваното рамо.
skat - специалист
Пуснах схемата за биполярно управление, моля за проверка. ELEMENTAL сигурно я е експериментирал вече и ако има време да я погледне и коментира, ще съм му благодарен.
Поздрави на всички и благодаря за коментарите до тук
skat - специалист
mica, може ли да дадеш подробности за метода си?
ELEMENTAL - специалист
Има някои дребни грешки :wink: :
1)Диода D1 можеш да го преместиш преди извод 8 на L293 (т.е. непосредствено до J1).Така ще предпазиш всички елементи.
2)R13 не е нужен (тъй като извод 9 в ИС е вързан за базата на PNP транзистор).Извод 9 го вържи както извод 1.
3)На изходите на L293 трябва да вържеш обратно свързани диоди към извод 8 и маса (виж тук :arrow: http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1328.pdf ).Можеш да използваш (бързи или Шотки диоди) 1N5819, HER107, FR107, UF4007, GP10 и др.
Като цяло добре се е получило - браво =D> !Единствените неща, които не ми се нравят много са тригера на Шмидт (с таймер 555), схемата за начално установяване (RESET) с Q3 и както беше споменал sstefanov (за предната схема) Q1 и Q2.Ако не възразяваш ще я попреработя схемата и ще постна резултата.
skat - специалист
OK , давай, само имай предвид, че 293D си има диодите вътре.
mika - специалист
При рамо Х=10мм показанието на кантара е в Kg-cm и лесно може да се преизчисли в N-m или Oz-in.

Прикачен файл

calculation.jpg
calculation.jpg (22.24 KиБ) Видяна 5490 пъти

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: