Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Аз пък като се замислих по проблема с падането и свалянето на оборотите ми дойде и следната идея. Може да е малко сложна на пръв поглед,но...

Използва се следната схема: http://vikiwat.com/regulator-na-moschno ... l-01c.html
цялото устройство се закрепва така към центробежния регулатор, че когато вятърът е слаб и центробежния регулатор е в начално положение потенциометъра да подава примерно най малка мощност. С увеличаване на оборотите и с завъртането на перките се завърта и потенциометъра и постепенно се увеличава подадената мощност към нагревателите и се увеличава натоварването на генератора. Така няма нужда да изключваш и включваш никакви нагреватели(само трябва да са съобразени с максималната мощност на генератора) и ще ти тръгва лесно от нулата. Настройките стават лесно и са чисто механични свързани с началното и крайното положение на потенциометъра. 25А на 220 волта са си 5,5киловата максимална командна мощност.

Доби ли представа? :partyman:
Large - специалист
ivanovbg написа:
Аз пък като се замислих по проблема с падането и свалянето на оборотите ми дойде и следната идея. Може да е малко сложна на пръв поглед,но...

Използва се следната схема: http://vikiwat.com/regulator-na-moschno ... l-01c.html
....центробежния регулатор е в начално положение потенциометъра да подава примерно най малка мощност. .......

Доби ли представа? :partyman:
Aко потенциометъра се смени с такъв ще е още по-лесно, за да няма зъбни колела и т.н. "слаби звена"
Изображение
ivanovbg - майстор
Нищо не пречи да са няколко ключета и да се сменяват само съпротивленията. Ключетата са в пъти по защитени от потенциометрите от прах, влага и износване. Все пак ще е на пилона :-D Пък и не е нужна чак толкова голяма плавност. А винаги може да се усложни със свето и фотодиоди или датчик за положение, че даже и микропроцесорно управление :wink:

Това е проста, евтина и ефикасна(според мен) идея, която да се тества, да се видят дали има неочаквани недостатъци, да се определят нужните стъпки на изменението на мощността така, че хем да се оползотворява цялата мощност, хем да може да не се затормозява ветрогенератора и ако всичко е наред да се пристъпи към реализация в защитена от атмосферни условия направа.
edemy2001 - специалист
dnai написа:
Здравей те всички,
Не съм сигурен тук ли трябва да задам въпроса си или трябва нова тема да открия...
Браво колега! Добре си се справил по принцип. Благородно ти завиждам и за ветровитото място! Би било глупаво наистина при такъв ветрови потенциал да не се използва вятъра.
ivanovbg е прав, че трябва да преработиш промяната на ъгъла на атака да е с центробежен регулатор.
Така ще се улесни работата на електронното устройство. Този регулатор, който той предлага не е зле като идея, но ще трябва да се направи по едно на всяка фаза. Тиристорите и симисторите не стават за прав ток (не че не стават, но трябва допълнителна схема за запушването им). Освен това би било добре да се направят съответните три модула да се управляват от един потенциометър. В този смисъл си мисля, че ще е по-добре да се направи друг тип автоматика действуваща чисто електроно. Не че и тя няма да е сложна (зависи от възможностите на човека, който ще го прави). Мисля си за модул с пик процесор или AVR с аналогови входове, който да следи напрежението и под определен алгоритъм да управлява симисторите. По този начин ще се избегне механиката, ще стане по-гъвкаво само с промяна на параметри в софтуера, ще може всичко да е долу на земята, а не горе където ще е по-трудно да се правят настройки.
Отдавна съм се замислил за контролер за зареждане на акумулатори, а защо не и за управление на симистори с AVR и твоят проблем ме амбицира да пристъпя по-скоро към действие. Имам и възможността като база за работа, имам и горе-долу добри знания в схемотехниката и най-важното - имам подкрепата на сина ми, който е професионален софтуерист. Обещавам, че ако успея в следващите един-два месеца да направя такъв, да ти подаря един при условие, че ще получавам обратна информация за това как работи, къде са му слабите места и т.н. Т.е. да бъде при теб като опитна станция.
alien - специалист
това за ъгъла на атака съм го пропуснал... а щом и основния товар ще са само нагреватели, в такъв случай е най добре да е също 3 фазен директно, т.е. без диоди, без регулиране, формата на тока е най правилна, използва се целия потенциал на генератора, а регулирането да е само с ъгъла на атака
чисто механично ми се вижда по-сложно за настройка, но пък е най надеждно, предвид къде работи
ако решиш електронно да правиш там мога да помагам с идеи

ако пък трябва и товара да се регулира тогава още 1 допълнителен нагревател и само той да се регулира плавно или с реле
ivanovbg - майстор
Като искате да е по сложно трябва на перката да се монтира едно зъбно колело с примерно 360 зъба. Слага се един датчик на хол да ги брои и цялата останала електроника се сваля долу. Софтуера за изчисляване на ъглова скорост и въртящ момент е елементарен и се регулира натоварването на генератора според въртящия момент. Ама доста се усложнява цялата схема, а и снопа жици до горе...

Според мен е най добре е всичко да е горе. 3 броя няма нужда- 1 на нулата и генератора да се свърже в звезда. А и @edemy2001 генератора дава променлив ток и за симисторите не е нужно нещо специално.

Мислете малко повече!
edemy2001 - специалист
ivanovbg написа:
Като искате да е по сложно трябва на перката да се монтира едно зъбно колело с примерно 360 зъба. Слага се един датчик на хол да ги брои и цялата останала електроника се сваля долу. Софтуера за изчисляване на ъглова скорост и въртящ момент е елементарен и се регулира натоварването на генератора според въртящия момент. Ама доста се усложнява цялата схема, а и снопа жици до горе...

Според мен е най добре е всичко да е горе. 3 броя няма нужда- 1 на нулата и генератора да се свърже в звезда. А и @edemy2001 генератора дава променлив ток и за симисторите не е нужно нещо специално.
Е, и аз това казвам за симисторите де! :)
Освен това не е необходимо да се слагат сложни датчици. Напрежението на генератора е право пропорционално на оборотите. А, нищо не пречи контролера да е горе. Само ще трябва да има линия за данни - т.е. да може да се програмира от долу.
Последна промяна от edemy2001 на ср юли 03, 2013 3:15 pm, променено общо 1 път.
alien - специалист
не е ли честотата? напрежението зависи доста от товара, докато честотата не
честотата е функция само на оборотите и нищо друго
edemy2001 - специалист
alien написа:
не е ли честотата? напрежението зависи доста от товара, докато честотата не
честотата е функция само на оборотите и нищо друго
И честотата също зависи от натоварването на генератора.
ivanovbg - майстор
Колкото е по висока честотата, толкова е по точен софтуера. Затова се слагат 360 зъба - за по точно измерване на изменението на ъгловата скорост. Едно е да прави калкулация на 10 оборора на вала, а съвсем друго е на 10 градуса завъртане.

Но спред мен си е едно ненужно оскъпяване.

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: