• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 48
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
gogosto - специалист
Разграфяването го правих на аутокад, като в кръга поставих шестоъгълник и пълних триъгълниците му до край с дупки. Не знам защо ти е странно според мен за ф200 матрица още не съм видял 234 дупки, а идеята е да се направят максимално дупки по хода на ролерите, като същевременно не се отслабва много матрицата и това можах да измисля. Конуса е както казах по-горе 16 градуса. Направих си сам една центрова бургия (беше счупена даже) с едно приспособление направено за 5 мин с телоподаващото. То се стяга с стега към шмиргела за да не ми бяга ъгъла и си я заточих точно на какъвто исках градус. После с ограничителя на настолната бормашина ги минавам колкото да стане ф8 началото на конуса дълбок е 6 мм. Ще шлайфам естествено накрая, но както се вижда още не съм довършил сега правиме ролерите, че се оказаха и те пипкава работа - с по два лагера и с уплътнение от двете страни за да не влиза вътре талаш. Каналите пак на аутокад ги чертах за да видя как ще е и много сръткаво и бавно стана. На финала съм мисля до седмица да мога да тествам.
Илчо Илиев - майстор
Радвам се,че си в края на проекта и скоро ще се види резултата..
Странно ми беше за отворите понеже на моите матрици са в малко по-друга конфигурация ,но е по-важно да върши работа...
Питах за шлайфане понеже си имах проблем със запуска на нова матрица..
Пробвах един вариант-кварцов пясък+пилки+масло,но......
Успях да я шлайфам с тесни лентички шкурка,но е голяма играчка...
За конусите, на моите матрици са с по-голям ъгъл,но те са за гранули, въпреки това се пробвах да направя пелети от пилки,но....запича яко,явно в конуса е проблема..
gogosto - специалист
Оказа се, че оста на ролерите голям проблем ми създаде лагерите - два на ролер не искат да влязат на 1 стотна, което с моите инструменти бе много играчка и отне 3 дни догаждане, ще пусна снимки като ги измъчА. Между другото - от къде взе кварцов пясък, че аз се сещам само за теракол с които да го заменя за сега :)
Илчо Илиев - майстор
На моята машина на колерите са сложени двуредови лагери...(5206)
Тук има завод в който правят бушони,а с кварцов пясък се пълнят,е сега производството е силно намалено и е сложно да се изкара количество,но за проба намерих,но нямаше никакъв ефект,много по-лесно и бързо стана със шкурка..
Този номер го правих на две матрици,едната беше 5мм и стана много лесно,но другата беше...2,5 мм и си беше голямо приключение,но тръгнаха и двете

П.п. Ако имаш въпроси и чуденки, пиши на Boss4eto, той ми прави машината и е човека, който би могъл да ти помогне с идеи и съвети..
iva6ki - специалист
gogosto написа:
Оказа се, че оста на ролерите голям проблем ми създаде лагерите - два на ролер не искат да влязат на 1 стотна, което с моите инструменти бе много играчка и отне 3 дни догаждане, ще пусна снимки като ги измъчА. Между другото - от къде взе кварцов пясък, че аз се сещам само за теракол с които да го заменя за сега :)

Където продават оборудване за аквариум има и кварцов пясък различни едрини :wink:
gogosto - специалист
Благодаря за идеята iva6ki ще потърся тука в Перник има магазин за декоративни рибки дано имат кварцов пясък за да си купя. Аз лагерите двуредови мога да сложа лесно, но нали гоня ниска цена, а тези които слагам имам над 10 броя един вид и за резерва ще имам за в последствие, те иначе са си доста големи 30х72 с капачки са и станаха с доста догаждане. Сега е на дневен ред фрезоването на каналите - оказа се, че фреза с делителен апарат има мой приятел, но няма можещ да работи на нея, а на други места ме заплашиха с баснословни суми. Е решението е взето направихме на струга приспособление с което да ги фрезовам на него, надявам се да станат добре, ще сложа снимки като ги фрезоваме утре за делителен апарат ползвам компа с аутокад, принтер и лепило :).
boss4eto - помощник
Малко късно се включвам и за това прочетох само малко назад. В момента машината която имам и я ползвам само за гранулиране на фураж е ф200мм. Мотора е 7.5кв на 960об. Матрицата се върти с 156 об/мин. Преди беше на 183 об/мин но изключваше защитата и затова съм я намалил на 156. Колерите са с диаметър 135мм и ширина на притискащата част 51мм. Всеки колер е с два двуредови лагера. Илчо имаше предвид такава подредба на отворите. При мен са 250 бр. на ф5 с конус ф8. Щом ползваш Autocat може сам да си направиш каналите.

Изображение
gogosto - специалист
boss4eto благодаря, че се включи в дискусията защото чета, че имаш много опит в направата на пелетмашини и ще има какво да се поуча от съветите ти. Те моделите на подредба на дупките на матрицата са два вида- този който си дал ти- той се прави много лесно на фреза с делителен апарат и затова всички "фабрични" са с такава подредба, а втория този , който аз избрах кръга се разделя на шестоъгълник и дупките се разпределят в неговите триъгълници- той руснаците казват, че по-плътно може да се разпределят отворите, затова и той бе моя избор. Купил съм си още една заготовка за матрица така,че ако ме убедите с доводи ще я дупча на кръгове. Даже си мисля, че и доста по-лесно ще я начертая на аутокад.
Интересно ми е от къде и на каква цена купи материала за матрицата и от каква търба прави корпуса на гранулатора, че по моя сметка твоята матрица трябва да е от материал ф270 и цената за материала би трябвало да е два пъти по скъп от този който аз купих. Моите колери са 49мм широки и при мен оборотите са приблизително толкова, но мотора ми е по малък 4кв пак 960об. В момента правя втори чифт колери, че първия го оплесках и останаха за резерва, ама и това се случва :( ще приложа снимки като имам някакъв положителен резултат.
boss4eto - помощник
Матрицата ми е 200мм. Тръбата ми е наравно с матрицата. Имам фланец които е с дебелина 15мм като за него съм захванал квадратите за колерите. Нагоре можеш да сложиш и 2мм ламарина колкото само да държи материала на место.

https://www.youtube.com/watch?v=CKQIhxpu3Rs
gogosto - специалист
Супер е разбрах те добре. Ще видя как ще издържи моя мотор, който е 4кв имам и 7.5кв за смяна, ако не върши работа първия. Не видях на видеото надолу по гранулатора - какъв е редуктора и мотора как е куплиран към него, но работи перфектно. Браво за добрата работа. Ще видя аз докъде ще я докарам за сега коригирах грешката с колерите и днес ги направих новите. Не съм ги снимал - утре като са готови ще ги снимам и постна тук. Закалява ли ги ти колерите и дава ли след закалката разлика в размерите. Притеснява ме после дали ще влизат лагерите както сега или ще се охлабят или затегнат ?
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 48

Тема "Машина за пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: