Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Не може в случая. На dnai съм му дал верните решения, но като не слуша нека се напати.
alien - специалист
айде бе, не може и толкоз... ти като не знаеш другите да си патят?!?!? що за безумие?!? хем не знае друг вариант хем и единствен давал верните решения?!? mladomo 2 ....

(истинска случка - на часовникар му попада за пръв път електронен часовник, отваря го, удря се по челото и казва - е не може да бъде, поне едно кул'ло трябва да има)

това е фазо изместваща верига, на симистора му е все тая кой ще му мести фазата, важното е да дойде импулс в правилния момент, има оптрони, има и разни варианти за въртене на ваза, при това може да се помисли да не е честотно зависимо, щото генератора при промяна на оборотите си променя и честотата, в пъти, съответно с резистор и кондензатор изместването на фазата ще дава грешка в пъти...
ivanovbg - майстор
Нали си умно момче комбайнерче, би ли казал какво се случва с напрежението на генератора като лепнеш един киловат допълнителен товар?

Ти си действай с 555 :wink:
dnai - специалист
Здравей те, аз от механиката не съм се отказал това мие професията знам и плюсовете и минусите .
Именно затова гледам да я заменя където е възможно с малко електроника , трудничко е за мен но с малко четене ще стане. Пък и имам време цяла година що да бързам .
та ето до къде стигнах:
Компараторчетата превключват през 20в. от180 до 250 та ключа вече го има от тук на татък ще е по лесно .

Прикачен файл

котролер с LM311 004.JPG
edemy2001 - специалист
Тази сутрин на покрива направо е страшно! Прогнозата за вятъра беше за 6 м/сек, а всъщност средната скорост до момента е около 8. Пориви до 13.5 м/сек. Снимах генератора от този http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 20#p527048 пост. В първата част на клипа се вижда товара, който поема излишната енергия. Добре се забелязва зачервяването на товара (реотани по един на фаза по 0.8 ома всеки) Във втората част е показанието на приблизителната скорост на вятъра по самоделния анемометър. Скалата му е до 10 м/сек. В третата част се вижда самия генератор, като ясно се вижда как се сгъва опашката му при скорост на вятъра над 9 м/сек. Измерен заряден ток 28 ампера при 14 волта на акумулатора при около 11 м/сек вятър. Приблизително 390 вата.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6VPy3tpgHE4[/youtube]
dnai - специалист
Супер е , ако можеш и излишната енергия да прихванеш!
edemy2001 - специалист
Благодаря! Би могло този товар да се направи като нагревател за бойлер примерно или да се направи отоплителна печка. Не е проблем това.
progresor - помощник
Колегата edemy2001 е направил в неговия форум една анкета за евентуална среща на вятърничави мераклии за обмяна на опит и обед с биричка... Който желае да прочете, линка за въпросния форум е в подписа му.
Тани - модератор
Е дай директен линк де. Къде да търсим из форума! Иначе идеята е добра. Дано се съберете . Не е лошо да направим това и за нашия форум, че скоро не сме се събирали :partyman:
edemy2001 - специалист
Тани написа:
Е дай директен линк де. Къде да търсим из форума! Иначе идеята е добра. Дано се съберете . Не е лошо да направим това и за нашия форум, че скоро не сме се събирали :partyman:
Благодаря на колегата progresor, че е пуснал този пост та да се популяризира идеята. Това е линка за анкетата за която става дума:
http://windsolarhydroenergy.eu/index.ph ... &Itemid=64

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: