Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ELEMENTAL - специалист
skat написа:
Така е, ELEMENTAL, не споря. Не разбирам защо при изчислен резистор 390 ома препоръчваш 750 ома до 1 килоом, сигурно си имаш съображения. Само искам да кажа на mooooka, че ако те послуша и каналът по STEP не тръгне, да пробва с 500 ома или даже още по - малко. Защото при мен се е случвало... А иначе не исках да усложнявам нещата, ти също слагаш доста големи толеранси. Успех и честит празник на всички
Два са факторите от които зависи стойността на резистора (освен напрежението в пр. посока на диода)- коефициента на предаване на оптрона и стойността на изтеглящия колекторен резистор.При използване на изтеглящ резистор с голямо съпротивление (10К-47К) и оптрон с голям коефициент на предаване (PC817C,D) тези стойности, които съм предложил са си съвсем нормални.Друг е въпроса, че за да се постигне максимално качество на предаването на данни е необходимо м/у оптроните и драйверите да се сложат тригери на Шмид.Разбира се възможно е да се използват и оптрони с вграден буфер, и TTL изходни нива като 6N137 например.
Иначе 390-омов резистор би бил необходим в случай, че се използваше оптрон MOC3021.Това, обаче е невъзможно поради няколко причини:
1)триаците веднъж отпушени стоят в това си състояние докато напрежението не премине през 0
2)за да стоят отпушени трябва да преминава през тях един ток от поне няколко милиампера
Оптрони MOC3021 и производните им са подходящи за управление на консуматори захранвани с променливо напрежение.Единственото им приложение в у-вата захранвани с постоянно напрежение би било като "тригери" с галванично разделени вход и изход.
П.С.Skat, ето ти една задачка:
Имаме 2 светодиода с Uf=3V(на всеки).Необходимо е през тях да протече ток If=10mA.Захранващото напрежение е 5V.Какво трябва да бъде съпротивлението на токоограничаващия резистор?По твоя начин на изчисляване излиза, че пак ще е необходим резистор 500ома.Такъв ли е, обаче отговора наистина?В аванс ще кажа, че с въпроса си нямам намерение никого да обиждам или критикувам.Просто питам, все едно съм редови "сръчко" искащ съвет от специалистите.
velsi - Почетен майстор
Ето ви малко информация на руски за арткам.

http://www.yusto.ru/content/category/2/51/24/
nesa - специалист
Здравейте. Попаднаха ми стъпкови мотори с монтирано на тях ФРП. Някой би ли ми предложил схема на контролер към който да може да се свържат и да има полза от ФРП-то.Аз си мисля, че трябва да е с микроконтролер - може би с някой PIC или AVR.
skat - специалист
axo-ogi, ако искаш погледни блога под поста ми. Не претендирам за кой знае какво, но при мен това си работи.

ELEMENTAL, благодаря за задачката, няма да си пиша домашното. Още на предната страница казах, че си прав и не споря с тебе. Разбира се, че напрежението се преразпределя, не исках да усложнявам нещата, все пак става въпрос за избор с големи толеранси.

Поздрави на всички :wink:
STEPER - специалист
svetliopi44 написа:
axo_ogi написа:
Благодаря velsi, ще опитам пак с LAZYCAM. Сещам се че някъде във форума имаше линк за ArtCAM, ще го потърся.
Аз я свалих от посочения линк но не можах да я подкарам ... слагах и крака, но иска USB някакво ... :?
Ако Ви се занимава /това работи/
ArtCAM 2009 SP2,Размер: 1.34 Gb. :-D
Година: 2009
Версия: 2009 sp2 build 176
Разработчик: DELCAM
Платформа: Win XP sp3 + обновление - май 2009
Съвместимост с Vista или други ОС: неизвестно
Език на интерфейса: английски + руски
Лекарство има
Описание: ArtCAM Pro -Програмен пакет за пространствено моделиране/механообработка, който позволява автоматически да се генерират пространствени модели от плоска рисунка и да се получи по тях изделия на CNC машини. ArtCAM Pro предлага мощен и лек в исползване набор на средства за моделиране, който предоставя свобода при създаване на сложни пространствени модели.
Доп. информация: приложено е ръководство и инструкция за работа с Crack файла - Crack.txt.

Прикачен файл

ArtCAM_2009_SP2.rar
(245 Байта) Свален 402 пъти
STEPER - специалист
axo_ogi
Aко в Гугъл напишеш - Convert DXF to G-Code,приятно ще бъдеш изненадан
да видиш колко много линкове ще ти се сервират за конвертиране на DXF
файлове в G-Cod.Но не всичко работи както трябва,или пък не е свободно за ползване.
Но все пак то трябва да се свали,инсталира и пробва - за да се видят резултатите.
Аз например инсталирах ACE CONVERTER - http://www.dakeng.com/ace.html- конвертира DXF файлове в G-Cod,но колко коректно и
правилно не мога да кажа,тъй като нямам нужното оборудване,пък и не съм стигнал толкова
далеч.
Не е лошо да се погледне и в http://www.cnczone.com/. Там много е написано
и говорено за това конвертиране.
Поздрави
svetliopi44 - Чирак...
STEPER Отново благодаря , ще я сваля да пробвам и ще докладвам... :wink:
STEPER - специалист
Здравейте,
Бих искал да предложа като алтернатива на ARTCAM една също толкова добра и с възможности работеща програма -KCAM,
но не зная къде и как мога да кача тези 6 мб. обем. :?
Ако някой знае да сподели.
Поздрави
axo_ogi - напреднал
Благодаря за съветите момчета,
ще опитам повечето неща които ме съветвате, ще опитам да сваля и
ArtCAM. Доколкото разбирам повечето от вас работят с нея и особено velsi и ще мога да разчитам на помоща ви.
velsi мисля че разбрах как работи LaziCAM, тези дни като ми остане време ще опитам да направя някои неща.
skat, видях блога ти, но не зная как да си изработя печатната платка
за да почна да лепя. Бях решил да ползвам платките на дряновци, но след последните коментари във форума за качеството им, нещо се замислям и не зная какво да правя.
Поздрави Асен.
axo_ogi - напреднал
steper,
каторазархивирам архива се отваря само текстови файл, нищо за инсталиране на програмата, или нещо аз не съм в час.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: