skat написа:Така е, ELEMENTAL, не споря. Не разбирам защо при изчислен резистор 390 ома препоръчваш 750 ома до 1 килоом, сигурно си имаш съображения. Само искам да кажа на mooooka, че ако те послуша и каналът по STEP не тръгне, да пробва с 500 ома или даже още по - малко. Защото при мен се е случвало... А иначе не исках да усложнявам нещата, ти също слагаш доста големи толеранси. Успех и честит празник на всичкиДва са факторите от които зависи стойността на резистора (освен напрежението в пр. посока на диода)- коефициента на предаване на оптрона и стойността на изтеглящия колекторен резистор.При използване на изтеглящ резистор с голямо съпротивление (10К-47К) и оптрон с голям коефициент на предаване (PC817C,D) тези стойности, които съм предложил са си съвсем нормални.Друг е въпроса, че за да се постигне максимално качество на предаването на данни е необходимо м/у оптроните и драйверите да се сложат тригери на Шмид.Разбира се възможно е да се използват и оптрони с вграден буфер, и TTL изходни нива като 6N137 например.
Иначе 390-омов резистор би бил необходим в случай, че се използваше оптрон MOC3021.Това, обаче е невъзможно поради няколко причини:
1)триаците веднъж отпушени стоят в това си състояние докато напрежението не премине през 0
2)за да стоят отпушени трябва да преминава през тях един ток от поне няколко милиампера
Оптрони MOC3021 и производните им са подходящи за управление на консуматори захранвани с променливо напрежение.Единственото им приложение в у-вата захранвани с постоянно напрежение би било като "тригери" с галванично разделени вход и изход.
П.С.Skat, ето ти една задачка:
Имаме 2 светодиода с Uf=3V(на всеки).Необходимо е през тях да протече ток If=10mA.Захранващото напрежение е 5V.Какво трябва да бъде съпротивлението на токоограничаващия резистор?По твоя начин на изчисляване излиза, че пак ще е необходим резистор 500ома.Такъв ли е, обаче отговора наистина?В аванс ще кажа, че с въпроса си нямам намерение никого да обиждам или критикувам.Просто питам, все едно съм редови "сръчко" искащ съвет от специалистите.