• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fox_vt - майстор
Така е то ако бяха 5-6 години досега да съм окичил покрива и терасата с панели :-D Вече ако по някакъв начин се сдобиеш със панели без пари това е друга бира ама никой не ще да ми подари един два :lol:
Колкото до солара при цена 1200 лв при мен и намалена сметка за ток с 20-30 лв да ги сложим грубо 20 лв заради 3 те зимни месеца,става 240 лв на година.Или към 5 години избиване ако не се скапе нещо дотогава разбира се.
edemy2001 - специалист
kolcho написа:
Хммммм, я да посмятам грубичко и аз!
Изходни данни:
- стойност на фотоволтаичната инсталация - не по-малко от 3000 лв. Коментираната самоделка е с цена от 2300, ама нито е с нужното качество на проекта и компонентите, нито е с калкулиран труд в цената;
- моят бойлер / 3 КВ/ работи средно по около 1,5 часа на ден. Приемам, че това са 5 квч. По цената на дневната еленергия са грубо 90 стотинки, още по-грубо - левче. Следователно топлата вода за къпане вкъщи ми излиза / при тези цени на енергията/ 365 лева на година. Реално - доста по-малко, защото не съм калкулирал намалението от ползваната нощна тарифа, ама нали правим груби сметки;
- при цена на соларното захранване от порядъка на 3000 и 365 лева годишни разходи за топла вода, инсталирането на тази джажа ще се откупи / в идеалния случай, т.е. - ако заместя енергопотреблението на 100%!/ за около 8,2 години. Реално възвръщането на инвестицията при тези цени на еленергията няма как да стане преди 11-12 години, а това е над гарантирания живот на панелите, доколкото знам.
..................................
Изводи:
- твърдението за 5-6 годишен срок на възвръщаемост е необосновано;
- при очакван срок от 11-12 години, идеята е неприемлива икономически. За мен. Просто разправията не си заслужава.
Желая успех на ентусиастите!
:)
Да добавим към тази груба сметка още една. Казваш, че са ти необходими около 5 kWh за да загрееш бойлера. Да но слънцето, особено през летните месеци свети доста повече от 5 часа (разглежданата тук система е 1000 вата). Приемам, че тези пет часа ще са в най-ефективния часови диапазон в зависимост от географското позициониране на системата. Но остават поне още 4 часа в които ще има енергия от фотоволтаика, която може да се използва по други начини, да не говорим, че ако се добави MPPT контролер КПД-то във въпросните нискоефективни часове, може да се вдигне. Така, че намали с още 1 - 2 години срока за възвръщаемост. Между другото идеята на Наско (автора на темата) е точно такава - да използва и останалото време на слънцегреене, макар и с по-малка ефективност.
kolcho - специалист
edemy2001 написа:
Да добавим към тази груба сметка още една. Казваш, че са ти необходими около 5 kWh за да загрееш бойлера. Да но слънцето, особено през летните месеци свети доста повече от 5 часа (разглежданата тук система е 1000 вата). Приемам, че тези пет часа ще са в най-ефективния часови диапазон в зависимост от географското позициониране на системата. Но остават поне още 4 часа в които ще има енергия от фотоволтаика, която може да се използва по други начини, да не говорим, че ако се добави MPPT контролер КПД-то във въпросните нискоефективни часове, може да се вдигне. Така, че намали с още 1 - 2 години срока за възвръщаемост. Между другото идеята на Наско (автора на темата) е точно такава - да използва и останалото време на слънцегреене, макар и с по-малка ефективност.
Не съм съгласен. Контрааргументи:
1. През летните месеци слънцето може и да свети ефективно два пъти по 5 часа, ама през зимата е точно обратното. Средностатистически се получава точно моята сметка, а не тази с розовите очила, които просто не могат да видят, че България е разположена в географска зона с четири годишни сезона.
2. Използването на фотоволтаичната енергия " по други начини" е хубаво пожелание, само дето не е ясно за какви точно неща иде реч и как ще става това.
3. Да, системата може да се оптимизира с МРРТ+ акумулатори + инвертори, но тези добавки никак не са безплатни, така че калкулирането на постигнатото с тях само на основа на икономиите, без да се отчитат разходите, е сметка без кръчмар!
.................
Засега няма да намалявам срока на възвръщаемост. Нямам никакви разумни аргументи за да го сторя, от което следва, че всяка стотинка, вложена в подобна инсталация при сегашното съотношение на цената й към цената на еленергията е чист пример за наивно прахосничество!
Към днешна дата нещата стоят именно така!
2v6 - майстор
estqwerty написа:
...
проблем е че трябва контролер който да следи максималната точка на панелите и по нея да включва необходимият товар. има го много хубаво описано в пдф-ите горе.

проблем е да се сложи инвертор защото трябва да се присъедини към мрежата, а направя ли го се мятам в големия филм с озаконяването на системата. без напрежение от мрежата просто инвертора не пали. може да пробвам с юпс , но вероятността да сасипя и инвертора и упс-а е голяма още повече вързан с бойлер и себе си. :(

а наистина не ми се занимава с вик - замръзвания зимата, помпи, източвай, антифризи и глупости прекалено сложно и скъпо е.
Какво трябва да се узаконява на системата?
Ти имаш ли такъв инвертор за връзка към мрежата?
Аз съм пуснал един и засега дори не може да покрие мощността вътре в къщата:
http://2v6.net84.net/hause/hause_energy.html
estqwerty - специалист
2v6 написа:
ако е направено както трябва с иневертор закачен към мрежата за да продаваш трябва да узакониш.
иначе все си мисля че с тези новите електромери дори и да произвеждам аз ще ми навърта сметка. това ми е притеснението.

инвертор нямам. надявам се да досъбера парички за 1кв това лято и да сложа.

как си сигурен че не дърпа от мрежата ами само това от инвертора ? и ползваш оффгрид инвертор нали?
2v6 - майстор
estqwerty написа:
ако е направено както трябва с иневертор закачен към мрежата за да продаваш трябва да узакониш.
иначе все си мисля че с тези новите електромери дори и да произвеждам аз ще ми навърта сметка. това ми е притеснението.

инвертор нямам. надявам се да досъбера парички за 1кв това лято и да сложа.

как си сигурен че не дърпа от мрежата ами само това от инвертора ? и ползваш оффгрид инвертор нали?
За продаване процедурата е ясна - отделен абонат, електромер, договор....

Повечето от новите електромери имат отделен брояч за износната активна енергия (тази която преминава от абоната към мрежата). В България тези броячи не се отчитат.
По-простите нямат такива броячи и не отчитат изходящата енергия.
И в двата случая няма да загубиш нищо, но пък енергото с удоволствие ще си вземе парите от тока, който си вкарал в мрежата.

Към мрежата може да се свърже само мрежов (ongrid, grid tie) инвертор.
Този на схемата е 300W, около $100.
Ти 1 kWp панели ли имаш?
Ако нямаш достатъчно собствена консумация може да свържеш и по-слаб инвертор :idea:
Мрежовосвързаните (grid tie) инвертори могат само да добавят енергия към мрежата. Нищо друго. Както казваш ти, дори не могат да работят, ако не са свързани към мрежата.

Обикновен (off grid) инвертор не може да се свърже към мрежата, а и не виждам смисъл.

За загряване на бойлер имам идея да се ползва захранване от компютър ...

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (59.06 KиБ) Видяна 3878 пъти
hidrazin - майстор
2v6 написа:
И как по-точно? Ако можем нещо да помогнем.
:partyman:
2v6 - майстор
hidrazin написа:
2v6 написа:
И как по-точно? Ако можем нещо да помогнем.
:partyman:
Примерно някакво захранвана като схемата по-долу. Повечето са подобни.
Панелите се включват към входа 220VAC.
Импулсния трансформатор се маха и на мястото на силовата му намотка (успоредно на RC веригата R12-C9) се връзва нагревателя на бойлера.

Въпроса е как да се подаде напрежението от кондензаторите C5, C6 така че при спадане на напрежението им да намаляват импулсите :?

Прикачен файл

PC-SMPS-494-LM339-schematic1.gif
PC-SMPS-494-LM339-schematic1.gif (103.57 KиБ) Видяна 3844 пъти
fu4ko - специалист
estqwerty написа:
2v6 написа:

Аз ще ти споделя как съм сигурен че дърпа от инвертора и мрежата.При включен бойлер,амперклещите отчетоха на вход в таблото 8 ампера.Като включих китайското инверторче с акумулатори,амперклещите показаха 5 ампера.Та ето ти информация,че мрежовия инвертор смъква консумацията
VEIPOWER - напреднал
fu4ko написа:
Аз ще ти споделя как съм сигурен че дърпа от инвертора и мрежата.При включен бойлер,амперклещите отчетоха на вход в таблото 8 ампера.Като включих китайското инверторче с акумулатори,амперклещите показаха 5 ампера.Та ето ти информация,че мрежовия инвертор смъква консумацията
Че нали инвертора ти беше 300 Ватов. Ееех Фучко, май лъжата я нямаш за нищо. :^o
Не гледай амперклещите ами гледай електромера. Мисля че бях споменал че мрежовия ти инвертор връща ел. енергия в мрежата, защото импеданса на мрежата е по-нисък от консуматора ти, а електромера я отчита като консумирана. :lol:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: