Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skat - специалист
Пуснах на блога схема с H-bridge за управление на мощни стъпкови двигатели на базата на предложения от ELEMENTAL драйвер. При мен работи напълно задоволително, но бих се радвал, ако иматe време да я погледнетe и коментиратe. Според мен основния недостатък е, че при позициониране на произволна ос до зададените координати (например Z), при които за дълго време те остават без промяна, моторите дърпат излишно ток. Дали не може да се измисли нещо, което да изключва мотора по Enable?
Ще се радвам, ако и ELEMENTAL се включи в обсъждането, мнението му е важно за мен.
Поздрави на всички :)
shulio - специалист
Мотора трябва винаги да е под напрежение за да си държи позицията
axo_ogi - напреднал
Steper, това че ще използваш лагери без кутия, значи ли че лагерите
ще са сачмени и с разцепени втулки. Бих ти предложил да ги залепиш за някакви опори от дърво или МДФ със съответния профил, като тези опори да са слепени за да се избегне изкривяването им. Сега на пазара има доста добри лепила. Аз също мисля да правя експеримент в тази насока. Kато пример бих препоръчал епоксидна или някаква акрилна смола, като в тях могат да се добавят и пълнители за подобраване на качествата им. Аз лично нямам опит с тях но чета по форумите че ги използват дори при ремонта на направляващите на металорежещи машини.
Поздрави
axo_ogi - напреднал
Извинявай, имам предви да залепиш направляващите за опори от дърво, от поста ми излиза че трябва да залепиш лагерите.
поздрави.
STEPER - специалист
Момчета,нещо не се разбираме.
Навярно аз нещо не съм обяснил достатъчно разбрано.Прилагам снимка на супорта по X и Z койти искам да направя.
За целта трябва да пробия отворите за леглата на лагерите така,че те да са идеално успоредни и да лежат в една равнина.
Лагерите са съчмени /приложена снимка/.
Опитах по-най елементарния начин с колонна бормашина но не се получихадобри резултати. В едния край бяха по широки с около 4 мм.Явно тази
бормашината е сдала багажа.
Не искам да използвам лепила, въпреки че има много добри,но някак си ми звучи непрофесионално за такъв възел.Ето снимка на лепени но не
съчмени а втулкови лагери на един хоби CNC кит.
Държа конструкцията да е ремонтопригодна и да може да се подобрява в процеса на работа а лепилата не позволяват това.
axo_ogi
Лагерите не са с разцепена втулка.Тя се използва в конструкции където е необходимо да се регулира натяга и се ползват регулируеми лагерни кутии.
При мен не е необходимо това.
Поздрави

Прикачен файл

picture.jpg
picture.jpg (79.8 KиБ) Видяна 5028 пъти

Прикачен файл

__891.jpg
__891.jpg (9.13 KиБ) Видяна 5028 пъти

Прикачен файл

___153.jpg
___153.jpg (10.47 KиБ) Видяна 5028 пъти

Прикачен файл

__x__z_138.jpg
__x__z_138.jpg (57.54 KиБ) Видяна 5028 пъти
axo_ogi - напреднал
steper извинявай,
действително не съм те разбрал.
Точността която ти трябва можеш да постигнеш на координатно разстъргваща машина. За съжаление не знаяя сега къде може да има.
Преди се използваха в цеховете за производство на инструменти като матрици, щанци, щампи и т.н.
nunep - специалист
Здравейте фрезисти :lol:

STEPPER това е един от начините доста използван при MDF конструкциите:
http://prikachi.com/images.php?files/1434715x.jpg
лилавото е MDF-a с по-голям отвор, зеленото е направляващата а с дебела бяла линия е два варианта на закрепването което позволява чрез болтовете прецизно напасване и затягане на направляващата.

Shulio и аз така си мислех но на практика се получи друго:
- машините които обсъждаме (и аз имам такава) използват винт за предаване на движението и ако мотора не е под напрежение докато работи машината, на практика няма как да изгуби позиция освен ако умишлено някои не почне да върти винта.
- дори при пуснато напрежение на захранването може ръчно позициониране на инструмента преди стартиране на програмата което понякога е по-удобно иначе ако е под напрежение неможе се мръднат моторите.
- моторите греят ижасно което не е добре макар и да не ги бърка толкова пък и харчат ток.

Решение на проблема: Използване на сигнал ENABLE в драйверите на моторите. Елементарна идея за постигане на това е с използване на интегрална схема с елементи AND преди силовите транзистори. Или вградения в L297 сигнал ENABLE. Варианти много.

Ето и пример:
Една машина с управление FET-3 от www.stepperworld.com - двигателите работят само когато трябва да има движение. Захранването е 12V 16A - немога да го спра с ръка.
Купих си драйвери от SIRIUS-BG.com готови и тествани за униполярни двигатели. Работят и всичко е точно. Но 3 двигатела който са по-маломощни от гореописаните и захранвани с 12V 18A греят като печка и нямат сила като работят.
В момента опитвам да направя процесорно упраление за всеки двигател и да следи ако няма управляващи импулси STEP i DIR да изключва мотора. С KCAM се получава. С MACH3 не. Несъм програмист и малко ми е трудно.
Ако направя нещо ще кажа но ще съм благодарен ако някой има решение на проблема с платките на SIRIUS да сподели.
Поздрави :razz:
mika - специалист
- машините които обсъждаме (и аз имам такава) използват винт за предаване на движението и ако мотора не е под напрежение докато работи машината, на практика няма как да изгуби позиция освен ако умишлено някои не почне да върти винта.
Аз съм със 1605-4 сачмено-винтова двойка, 3Nm стъпков мотор и при усилие върху масата около 10kg при изключен двигател позицията се измества.
velsi - Почетен майстор
nunep написа:
.... и захранвани с 12V 18A греят като печка и нямат сила като работят.
Имах същия проблем, когато ползвах 12 волта. Сега ползвам 30 и въпроса се реши - мощността се вдигна, а тока намаля, съответно и греенето на моторите. Топлят, но можеш да ги държиш с ръка. Преди направо пареха. Би ли показал твоята машина?
STEPER - специалист
nunep написа:
Здравейте фрезисти :lol:

STEPPER това е един от начините доста използван при MDF конструкциите:
..... което позволява чрез болтовете прецизно напасване и затягане на направляващата.
Тук не става въпрос за направляващите а за лагерите.
Един път монтирани лагери както трябва направляващите няма къде да ходят :wink:
Поздрави

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: