Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nunep - специалист
Снимка на моята машина:
Изображение
само конструкцията е купешка. Двигатели и електроника са отделно. Електрониката е на СИРИУС.

mika ако е СВД или трапецовиден винт но със серво мотор тогава как успяват да застопоряват моторите да не избяга позицията. Предполагам колегата SKARTALOV може да обясни.

velsi това го беше казал и в по-преден пост. Просто немога да си обесня с платка FET-3 и по-мощни мотори на 12V вървят стабилно а с платка SIRIUS и по-слаби мотори на 12V едвам кретат.
това са моторите които позлвам:
http://www.kelinginc.net/KL23H276-30-8B.pdf
http://www.kelinginc.net/KL23H256-21-8B.pdf

За тези от Варна в магазин ТЕРЗ намиращ се на ъгала на завод МЕТАЛ видях че се продават двигатели NEMA 23, NEMA 34 и промишлени алуминиеви профили. С подобни е направена и моята машина. А като цени: профил за плот с рамери 15x120x370 mm излиза около 25 лв.
skat - специалист
velsi, миграцията ти от 12 на 30 волта с такива положителни резултати ми е интересна и бих искал да те попитам за подробности. Имал ли си ограничаващи съпротивления на 12V и как си ги променил, като си минал на 30V. Имаш ли физическо обяснение на този феномен, мисля, че ще е от полза на всички. Аз още на съм готов за експеримента с претоварване на мотора, а ти вече си го направил и ще съм благодарен на инфо-то, което би дал по въпроса.
Поздрави на всички от форума!
skat - специалист
nunep, искаш ли да дадеш малко подробности за лагерите, винта и направляващите в твоята конструкция?
velsi - Почетен майстор
skat написа:
velsi, миграцията ти от 12 на 30 волта с такива положителни резултати ми е интересна и бих искал да те попитам за подробности. Имал ли си ограничаващи съпротивления на 12V и как си ги променил, като си минал на 30V. Имаш ли физическо обяснение на този феномен, мисля, че ще е от полза на всички. Аз още на съм готов за експеримента с претоварване на мотора, а ти вече си го направил и ще съм благодарен на инфо-то, което би дал по въпроса.
Поздрави на всички от форума!
Не съм никак силен в електрониката. За първи път като завъртях мотор ползвах за захранване 12-те волта от компютъра. Работеше прилично, но при по-продължителна работа, дори без натоварване, загряваше мотора. После ми попадна един регулируем токоизправител ТЕС. Регулира тока и напрежението поотделно и има вградени уреди. Тогава пуснах мотора на 30 волта и ясно се виждаше, че тока пада. Мисля, че така и трябва да бъде. Тогава установих, че при 800 милиампера мотора остава студен, а при 1 - 1,2 ампера грее, но поносимо. Този токоизправител обаче не можеше да захрани трите мотора. Максималния му ток не стигаше за трите. Дълго време ползвах машината с един друг токоизправител 12В, 5А. Грееха доста, токоизправителя също. Лятото слагах стайни вентилатори край машината, моторите не се пипаха. Сега откакто съм сложил як трансформатор, 30 волта с четири диода и един филтриращ кондензатор греенето е поносимо, тока донаглсаям от тримерате на платкиате. Ако го увелича мотора няма спиране, но загряването се увеличава веднага. Нагласил съм ги някъде по средата и си карам така. Това е. Моторите всички знаете какви са.
nunep - специалист
skat ето тука:

http://www.worldofcnc.com/products.asp?recnumber=176

разгледай подробно сайта и ще видиш всички детайли от които е направена машинарията. Само да поясня, че сместо лагери за напречната и верикалната ос са използвали пластмасови втулки набити в отворите на алуминиевите профили. Гайките също са от тази пластмаса. Забравих и името но иначе е твърда и 'мазна'. Знам че от нея дори и зъбни колела се правят. Просто евтино решение.
А това с напреженията ....... :shock:
От опитите които правя ползвам транзистори TIP121 и съпротивление 0.22 ohm 5W - na 12V съпротивлението стана леко кафяво от прегряване, а на 5V е студено но двигателите си вървят съвсем стабилно. Направо незнам :?: За 30 волта ме е страх а и нямам такова захранване. С 5 и 12 ще търся решение.
skat - специалист
nunep, цената на шпилките тук http://www.worldofcnc.com/products.asp?recnumber=61 е направо удивителна, дори и да е за 10 см, може ли да е истина? Ако е така, да търся съмишленици за доставка, дават добри отстъпки за количества. Гледам, че курса на паунда към лева е около 2.15
skartalov - специалист
skat написа:
nunep, цената на шпилките тук http://www.worldofcnc.com/products.asp?recnumber=61 е направо удивителна, дори и да е за 10 см, може ли да е истина? Ако е така, да търся съмишленици за доставка, дават добри отстъпки за количества. Гледам, че курса на паунда към лева е около 2.15
Провери в магазини ЯВОР. Последно си бях купил трапецовиден винт фи20, дължина 3 метра за 90 лв.
axo_ogi - напреднал
Здравейте момчета,
относно винтовете, те биват самозадържащи и несамозадържащи
или това се отнася по-скоро до резбата. Представете си резбата като една
наклонена повърхнина навита по цилиндар.
Колкото ъгъла на наклона е по малък, толкова и стремежа на гайката
да се плъзне надолу е по-малък т.е. самозадържането е по голамо. Отделно от
това при машините имаме вибрации които намаляват още повече самозадържането.
Така че не разчитайте на самозадържането. Освен това ако винта е многоходав,
стъпката му зависи от броя на ходовете, така че нещата със самозадържането са
още по зле. Някъде във форума бях писал как се изчислява стъпката на
многоходов винт. Ако сте наясно с тези неща, моля да ме извините, не искам никого да обидя
Просто искам да съм полезен.
поздрави.
skat - специалист
nunep написа:
Само да поясня, че сместо лагери за напречната и верикалната ос са използвали пластмасови втулки набити в отворите на алуминиевите профили.
nunep, какви са отзивите ти за поведението на втулките при запрашаване на направляващите? Имаш ли по - голямо задържане и надраскване и можеш ли да дадеш сравние на работата им спрямо линейните лагери?
nunep - специалист
Ако може да се купува от България е по-добре. Цените в сайта може и да са евтини но шипинга им е солен. А конкретно за шпилки както са тънки и дълги да не пристигнат леко криви от лашкане и подхвърляне при транспорта. Дори във Варна намерих KRESS 800 от магазин za 250лв а в нета го дават за 150 Евро + шипинг. Такаче търси първо в Бг.
За втулките ... машината не е работила много - още имам проблеми с електрониката. Разликата е че върви по-тежко заради триенето с пластмасата. Прах неможе да влезе понеже са много плътни и няма луфтове. Незнам след време дали няма от триенето да се образуват канали и да се получат луфтове. По-добре лагери - намират се лесно и монтажа е удобен.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: