Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Витло и лопата са едно и също нещо. Турбина и пропелер са едно и също нещо. Колкото по-голяма площ витлото заема от площта на турбината толкова са ти по-ниски оборотите! За съжаление ще трябва да намериш онази част от темата в която "дъвчем" TSR-а - онова дето е по хоризонталата на графиката по-горе!
Искам да споделя една друга информация с всички вас:
Две еднакви конструкции! Едната е с 2 пъти по дебели магнити, но изкарва само 20% повече мощност!? Някакви предположения?
Бих направил лека корекция - колкото по-голяма площ заема СУМАТА от площите на лопатите...
А, за магнитите - има според мен поне две вероятности. Едната е, че два пъти по-дебели магнити не означава непременно два пъти по-силно магнитно поле. Другата която ми идва на ум е евентуално насищане на магнитопровода.
jamezon - специалист
Така ли трябва да изглежда подредбата на ротора от снимката на dj_marti79, или се редуват на ред S-N-S-N...?И има ли значение броя на редовете на магнитите спрямо слотовете на статора,или да "наблъскам" магнити,колкото събере ротора?

Прикачен файл

DSC00522.jpg
DSC00522.jpg (34.45 KиБ) Видяна 1946 пъти
hrpankov - специалист
....растоянието между разноименните магнити трябва да бъде най-малко 3 пъти по-голямо от въздушната междина ротор-статор... според мен си ги бая сгъстил... представи си как ще "легне" зъбът на статора върху тях?... и каква част от индукцията ще отиде нахалост, а не в бобините?...
edemy2001 - специалист
hrpankov написа:
....растоянието между разноименните магнити трябва да бъде най-малко 3 пъти по-голямо от въздушната междина ротор-статор... според мен си ги бая сгъстил...
Това пък от къде да е истина!?
jamezon написа:
Така ли трябва да изглежда подредбата на ротора от снимката на dj_marti79, или се редуват на ред S-N-S-N...?И има ли значение броя на редовете на магнитите спрямо слотовете на статора,или да "наблъскам" магнити,колкото събере ротора?
Точно така се нареждат, като си ги надписал. с едно уточнение, че в зависимост от начина на навиване на статора, може да се наредят по два или три реда едноименни един до друг. Ако се нареждат обаче по този начин е голям зор - заболяха ме пръстите, докато наредя на двукиловатовия ротор магнитите. За съжаление забравих да го снимам, а вече е сглобен генератора и не ми се разглобява, че там става с приспособление. Когато ротора е вкаран напълно в статора, силата на привличане на магнитите е около 1 тон!!!
jamezon - специалист
Това е статора,който смятам да използвам,трифазен е,1.3kw ,според мен е малко,но като за първи,смятам,че ще ми свърши работа.По-нататък може би ще го пренавия с по-дебел проводник,че ми се вижда тънък(0.85mm с шублер,с микрометър не съм го мерил).Та питах дали има значение колко реда магнити ще наредя?36 слота е статора,смятам да използвам магнити ф10х8.Ще събере около 140 магнита,на 20 реда по 7 на ред,което е около 500 кг сила на привличане!

Прикачен файл

P_20150427_163807.jpg

Прикачен файл

P_20150427_163815.jpg

Прикачен файл

P_20150427_163842.jpg
hrpankov - специалист
...ако получиш повече от 250-300вата, аз сам ще изтрия предишния си пост....
edemy2001 - специалист
hrpankov написа:
Можеш спокойно да го изтриеш поста. :-D От този двигател не по-малко от 700 W. На лични ще му дам съвети какво да направи и да ги изкара. А, при добри материали и умения трябва да изкара не по-малко от киловат.
След като като двигател изкарва 1.3 kW няма начин като генератор да не изкара същото...
jamezon - специалист
edemy2001 написа:
hrpankov написа:
Можеш спокойно да го изтриеш поста. :-D От този двигател не по-малко от 700 W. На лични ще му дам съвети какво да направи и да ги изкара. А, при добри материали и умения трябва да изкара не по-малко от киловат.
След като като двигател изкарва 1.3 kW няма начин като генератор да не изкара същото...
Много добре,приемам го като обещание ;) Смятам,че бих се справил!Мисля,че магнитите,на които съм се спрял са добри,според мен Ф е по-лесно да се слага, отколкото квадрат,а и цената е по-ниска,а силата е една и съща...
dj_marti79 - специалист
jamezon написа:
Правилно си ги надписал но в моя случай са 2 реда"S" 2 реда"N".
Прецени кой тип навиване ще ползваш.
Ще ти трябват съответно 12 или 24 реда магнити.
Като разделиш обиколката на статора на броя магнити ще получиш приблизително широчината на магнита който трябва да ползваш.
Набележи си магнити.
Тяхната дебелина по 2, извадена от диаметъра на статора, ще ти даде диаметъра на ротора.
Обиколката на ротора я делиш на броя редове магнити и тогава ще получиш максималната широчина на магнита.
jamezon написа:
Би могъл да даде същата мощност, но при същите обороти. 700W е по-разумно.

Бях споменал нещо, на което никой не обърна внимание! Пак ще го споделя с вас: Двойно увеличаване дебелината на магнита НЕ води до двойно увеличаване на мощността на генератора!
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
..
Бях споменал нещо, на което никой не обърна внимание! Пак ще го споделя с вас: Двойно увеличаване дебелината на магнита НЕ води до двойно увеличаване на мощността на генератора!
Напротив! Аз му обърнах внимание... dj_marti79, прав си. Но мисля че проблема е по-скоро в насищането на магнитопровода, защото има една формулка, която бях писал преди време тук - на всеки 16 куб. см. неодимови магнити се получават по около 150 W мощност. Според това би трябвало при удвояване на количеството магнитен материал да се получи и удвояване на мощността. Да ама не - както и ти си го установил на практика.
По тази формулка и размерите на ротора на jamezon, които той ми даде, ще се съберат магнити за около 750 вата. Разбрахме се с него, че като започне да го прави ще публикува тук стъпките на работата си придружена със снимки, така че ще има инфо за всички. Желая му успех!

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: