• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Някъде из нета Георги Тончев се биеше в гърдите че тази идея била негова но съм виждал това в чужди сайтове. Сигурен съм че няма да дадат над капацитета си но при облачно време ще увеличат малко производството. по най-лесния начин - слага се пред панела едно огледало с неговите размери, почти хоризонтално за да удвоява светлината когато слънцето е ниско - през зимата. Когато слънцето е високо през лятото, отразената от огледалото светлина отива към небето а не попада върху панела за да не го загрява излишно.Един път в месеца може да се направи някаква настройка.
nasko_a - специалист
А ето и следващото предизвикателство. Целта е да захранваме директно бойлер(без инвертори, акумулатори и контролери). Инсталирана мощност - 1kW

Прикачен файл

SAM_3332 [Desktop Resolution].JPG

Прикачен файл

SAM_3342 [Desktop Resolution].JPG полека -полека

Прикачен файл

SAM_3354 [Desktop Resolution].JPG може и да стане нещо
nasko_a - специалист
Ще съм благодарен ако някой измисли схемичка за автоматично превключване от зелената към скъпата енергия, когато слънцето намалее. панелите са вързани последователно - 18х10=180 V, 5,5 А Мах.
BAlexandrov - специалист
Работят ли иначе - доста неефективно ми изглежда че ще е, но пък много по-удобно от тръби.
Когато бойлера не черпи ток, панелите как преживяват - има ли проблем?
nasko_a - специалист
Ще видя! Смятам с някакъв контактор да ги прехвърлям на друг товар. Пък май е по-ефтино засега от колектори с тръби, защото няма помпи, бойлера е с една серпентина, която е закачена на камината. Пък и зимата няма да се страхуваме от замръзване. Абе до месец-два ще разберем. :rolleyes:
dj_marti79 - специалист
Браво момчета, само така. Енергото отива по дяволите!
Все пак искам да ви напомня, че топлинна енергия 1kW можете да получите от 1 m2 слънчев колектор, така че едва ли системата е по-евтина. Бойлера ще се стопли дори само да го сложите на припек.
Наще "умни" управници скоро издадоха такъв малоумен закон с който се обезсмисля продажбата на зелена енегия. Затова отпада необходимостта от скъп мрежов инвертор и паралелна работа на системата с мрежата. В момента съм свързал 2 UPS-a за компютър на 2 от кръговете на инсталацията. Единия захранва цялото осветление, с икономични крушки естествено. Втория захранва кръга с лаптопа и телевизора. Предвиждам да захраня и хладилника. Сега работя по устройство което да превключва автоматично кръговете от мрежова към зелена енергия. По груби сметки спестявам 3лв на месец с 1 панел, но по-важна е крастата а когато прикача и останалите панели и ветрогенераторите нещата ще стоят по друг начин.
Енергията я съхранявям ето така:

Прикачен файл

DSC00550.jpg акумулаторна станция
nasko_a - специалист
Внушително изглежда. а акумулаторите еднакви ли са? Ако не са как си ги свързал? Малко инфо ако може, че имам 4 акум, но 2-та са 65Ач, 2-та 75Ач
dj_marti79 - специалист
2 са еднакви нови, 5 са различни стари, но системата ми е на 12V.
Така ме посъветваха да го направя за да си работи всеки акумулатор самостоятелно и да са независими един от друг при евентуално вътрешно късо съединение на някой от акумулаторите. Така по-старите които се саморазреждат немогат да теглят от по-новите.
Преди този диоден мост имам стабилизатор на 15V за да не сепрезареждат акумулаторите и да не се претоварва панела (има го няколко страници по-назад в темата).
От къде ги взехте панелите и на каква цена?

Прикачен файл

DSC00551.jpg
nasko_a - специалист
схемата май я знам, но както казваш, тя е за 12 волтова система, а аз карам на 24 волта.
Иначе панелите ми са от Германия, около 2.4 на ват
ludiagsm - специалист
Много ме кефи идеята ви аз от няколко години имам 1бр 80ватов панел на балкона с който зареждам 100ампер4асов гелов кумулатор ползвам го за лед осветление и за резервно захранване ако случайно спре тока. Излишука от енергия го връщам в мрежата посредством грид инвертор който сам се синхронизира и приспадам помалко от останалите включени консуматори.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: