Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
hrpankov написа:
....какво-какво?.....защо нестава за ветряци?.... я ми кажи бързичко!!!
Първо - понеже не мога да ти го предложа на руски или български в краен случай, ти го предлагам на английски http://en.wikipedia.org/wiki/Cogging_torque, а да го превеждам или пиша с мои думи, ме мързи!
Второ - така и така се прави относително скъпа конструкция и доста обемиста, защо пък да се губи част от получената енергия в подмагнитване, а да не се използва за зареждане на акумулаторите. Не стига, че КПД-то е под 59% (закона на Бец) на турбината - най-често около 47 - 48% при промишлените и около 40% при самоделките, до 80 - 85% на алтернатора, ами и още около 6 - 12% в подмагнитването. Няма смисъл!
Трето - такъв алтернатор предполага горе на мачтата да има автоматика за подмагнитването, което усложнява, вярно не много но все пак, нещата.
hrpankov - специалист
....сега остава и на китайски, корейски, урду и уадахили да линкнеш нещо от електромагнетизма и 100% ще стане ясно че бунака съм аз......
edemy2001 - специалист
Има една поговорка: "Не питай старило, ами питай патило!" При направени повече от 10 генератора, включително и работещи експериментални макети, мога спокойно да ти кажа, че доста съм "препатил" и доста съм научил за вятърните генератори. Въпросния алтернатор, който предлагаш става за алтернатор, не е нещо ново по принцип, но е по-подходящ за други източници на енергия, като вода или ДВГ например.
Отговори си и на един такъв въпрос - защо ли китайците, които са всепризнати царе на евтинийките, не правят генератори с възбуждане, а слагат неодимови магнити!? :?
hrpankov - специалист
...ей сега ще ги питам китаяните - само да понауча малко по тяхному че няма да ме разберът и като тебе ще ме помислят за бунак...
dj_marti79 - специалист
Колеги, пишете за някакви мощности, но не упоменавате обороти! Те също не са достатъчни. Трябва да се посочат обороти при които започва заряда. Аз изкарвам и по киловат, но при 1500об/мин, което при вятър няма как да се случи.
jamezon - специалист
dj_marti79 написа:
Колеги, пишете за някакви мощности, но не упоменавате обороти! Те също не са достатъчни. Трябва да се посочат обороти при които започва заряда. Аз изкарвам и по киловат, но при 1500об/мин, което при вятър няма как да се случи.
edemy2001 написа:
Оборотите не повече от 600 за номиналната мощност.
edemy2001 написа:
За такава мощност генератор над 450 - 500 оборота не са препоръчителни. Смятай при около 2.5 м. диаметър на турбината какви ще са центробежните сили :wink: , а мултипликатор не е рационално да се използва.
edemy2001 - специалист
jamezon написа:
dj_marti79 написа:
edemy2001 написа:
Оборотите не повече от 600 за номиналната мощност.
edemy2001 написа:
За такава мощност генератор над 450 - 500 оборота не са препоръчителни. Смятай при около 2.5 м. диаметър на турбината какви ще са центробежните сили :wink: , а мултипликатор не е рационално да се използва.
dj_marti79 всъщност пита за CUT IN оборотите, т.е. при които генератора вдига напрежение над напрежението на акумулатора и започва да тече заряден ток през акумулатора. Нямам методика за предварително изчисляване на тези обороти, но от опит с други подобни генератори обикновено са около 200 - 250 об./мин.
hrpankov - специалист
...ха сега се разберете за какви обороти говорите? за об/мин на лопатките или за об/мин на генератора???... и излезте с единно становище че да кандидатстваме за патент!....
edemy2001 - специалист
hrpankov написа:
...ха сега се разберете за какви обороти говорите? за об/мин на лопатките или за об/мин на генератора???... и излезте с единно становище че да кандидатстваме за патент!....
:-D А, ти за какви обороти мислиш, че става дума, след като две страници обсъждаме, че генератора няма да има мултипликатор, демултипликатор, редуктор или каквото щеш го наречи! :wink:
hrpankov - специалист
....емчи Вий сте готови да я свършите като кучето в канавката....нещо като dФ/dt да сте го чели някъде?... той предполагам -НЕ.... а ти предполагам, чакай малко да си помисля - също НЕ!..... амчи прочетете го де, осмислете го де.... десет генератора бил направил, амчи кой от тях вече ти се изплати???... то за детски въртележчици не ще праим толкуз моабет!

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: