• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
pansim написа:
Схемата е еднотактен правоходов инвертор, най-често Ктр за този тип е = 3. Примерно 18 първична, 6 вторична. Но това зависи и от честотата на която ще работи. Може и 15/5. Зависи и какви транзистори ще използуваш и т.н.
Елементите които съм подготвил са точно както по схемата.Никакви заместители.Всичко съм купувал отвън и се надявам да няма ментета.Транзисторите са IRG4PC50U.Всъщност аз искам инвертор за хоби цели да работи добре с електроди 2.5 мм.и да се ползва за малки детайли.
Не бих могъл да експериментирам поради липса на време затова бих искал максимално точно да го направя по предложената и надявам се многократно изпитана успешно схема.
Какъв да бъде диаметъра на проводника, едножилен ли или под формата на лицендрат? Интересувам се за тези подробности
защото не съм срещал единно мнение по този въпрос.
pansim - майстор
Единно мнение няма и да получиш :)
Но с тези транзистори препоръчвам честота не повече от 35кХц. Това значи, 18/6 траф. При тази честота няма нужда от литцендрат. Скин ефекта е минимален. Предлагам 1.9мм първична и 10-12мм^2 вторична. За 120А е предостатъчно. Даже с 3.2 електрод ще работи. Кзап 0.45

Опс... това са данни за две половинки Е70

ПП в началото на темата има линк към руския форум, ако имаш време - чети. Ама предварително да знаеш, че е много разхвърляна информацията и много глупости има. Трябва огромно търпение за да отсееш полезното.
Успех.
STEPER - специалист
Как да го разбирам това - Опс... това са данни за две половинки Е70.
Нали трансформатора се приема като цяло когато двете Ш образни половинки
се събират една с друга ,за да се получи затворен магнитопровод.
Руските форуми ги чета много отдавна и там наистина има много объркваща и завоалирана информация,тъй като
се използва повечето за бизнес дела.Трудно ми е да пресея зърното от плявата.Електрониката не ми е чужда но специално
със силова електроника не съм се занимавал до сега.
Така ли да приема данните: Ктр=3. Първична 18 нав.фи=1.9 мм..вторична намотка=6 нав.фи=10-12мм. по 2 в паралел? При използването на лицендрат не се ли подобрява охлаждането на намотката?
Последна промяна от STEPER на съб яну 14, 2012 9:05 pm, променено общо 1 път.
pansim - майстор
Опс казах, защото видях, че си купил 4 половинки Е70. Естествено ти трябва само един комплект /две половинки/
диаметъра на проводника за първична е 1.9мм което е почти 2.9мм^2.
За вторична 12мм^2 е предостатъчно. Никакви "две в паралел"
Моето лично мнение, е да не се занимаваш с литцендрат, но ти си знаеш. И няма връзка с охлаждането, а със СКИН ефекта при високи честоти.
cvetanmu - специалист
Данните са за две половинки и честота 35-38 KHz
1,9 мм² са малко за първична намотка поне 4 мм².
Първичната се разделя на две части.Навиваш 9 навивки, върху тях навиваш цялата вторична и накрая останалите 9 навивки от първичната. Между двете половинки на магнитопровода трябва да се остави разстояние ( на моите трафове е два слоя хартиено тиксо ).
pansim - майстор
cvetanmu, писал съм 1.9мм което е почти 2.9мм^2. Чети внимателно.
Може и така да се навие трафа, но конкретно в този случай не е задължително. Добре е да се направи 0.1мм разстояние между половинките - това го бях пропуснал.
cvetanmu - специалист
:) това се отнасяше за поста на STEPER - беше написал фи=1.9 мм.кв., писали сме по едно и също време.
STEPER - специалист
cvetanmu написа:
:) това се отнасяше за поста на STEPER - беше написал фи=1.9 мм.кв., писали сме по едно и също време.
Грешката е моя.Поправих се.
cvetanmu,
Има ли някакви корекции в схемата от първия пост?
Ако разполагаш /и ти е под ръка/ постни някаква снимка на монтажа и трансформаторите.
cvetanmu - специалист
Първия електрожен е събран по схемата без съществени промени.
Разликата е само, че използвам един комплект Е70/32, а не два Ш20*28.
Товарното съпротивление на токовия трансформатор е 2,2Ω вместо 1,6Ω, но това ще си го подбереш опитно.
Различават се и стойностите на елементите определящи честотата и коефициента на запълване на импулса - при мен първия електрожен е с 45%, а второто е с 43%. Снимки на трафа имам само на малкото.

Прикачен файл

DSC00771.jpg

Прикачен файл

DSC00775.jpg

Прикачен файл

DSC00774.jpg
STEPER - специалист
cvetanmu написа:
Първия електрожен е събран по схемата без съществени промени.
Разликата е само, че използвам един комплект Е70/32, а не два Ш20*28.
Товарното съпротивление на токовия трансформатор е 2,2Ω вместо 1,6Ω, но това ще си го подбереш опитно.
Различават се и стойностите на елементите определящи честотата и коефициента на запълване на импулса - при мен първия електрожен е с 45%, а второто е с 43%. Снимки на трафа имам само на малкото.
Благодаря ти cvetanmu.
Дайте идея от къде в София мога да потърся и закупя проводник с лакова изолация от 0.2 до 0.6 мм?
Поздрави
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: